Az ülőmunka egyre szélesebb körben való elterjedésével a rossz testtartásból eredő problémák gyakorisága is megnőtt. A megfelelő ergonómiára ma már a legtöbb munkahely próbál odafigyelni és alternatív ülőbútorokat szolgáltatni, például térdeplőszéket.

 

Cikkünkben bemutatjuk, milyen tulajdonságokkal rendelkezik ez az eszköz, illetve milyen előnyei vannak használatának. 

 

Ergonomikus kialakítás

 

 hirdetes_300x300  

Sokan nem tudják, de ez a széktípus egyáltalán nem számít új találmánynak, ugyanis már 1979 óta léteznek bizonyos változatai. Eredetileg kifejezetten számítógéppel történő munkavégzésre tervezték, azzal a céllal, hogy segítsen megelőzni az állandó ülés okozta hát- és derékfájdalmakat. 

 

Ha Ön is szenved az ülőmunka okozta panaszoktól, az Ápisz webáruházban elérhető irodabútorok között már ergonomikus kialakítású székeket, állítható magasságú asztalokat is találhat, ami nagyban megkönnyítheti a későbbiekben mindennapjait. A fájdalom elkerülésében kiemelkedő szerepe van a helyes testtartásnak, erre viszont nem könnyű egy egész napon át figyelni. A térdeplőszék kialakításának köszönhetően ebben is segítségünkre lehet, mivel a súly a lábszár és a fenék között oszlik el, egyben pedig előrebillen a csípő és a medence. 

 

A szék magassága általában állítható, így ugyanúgy személyre szabhatjuk, mint egy hagyományos irodai széket. Sokoldalú beállításának köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára legkényelmesebb pozíciót. 

 

Nem terheli meg a térdet

 

Sokan tartanak a térdeplőszék használatától, mivel úgy gondolják, hogy használata közben túlságosan nagy nyomás nehezedik a térdre, és szeretnék megóvni ezt a testrészüket. 

 

Ez viszont téves feltételezés, hiszen a széken való ülés közben sokkal inkább lábszáron, mint a térden összpontosul a súly. Nem kell tartanunk attól sem, hogy esetleg kényelmetlen lesz a használat, mivel a legtöbb szék már fel van szerelve a megfelelő puhaságú párnával. A kényelem így 100%-os lehet.

 

Pozitív hatás a keringésre

 

Egy hagyományos irodai székben ülve nehezünkre eshet megőrizni a helyes testtartást, hiszen a munkába feledkezve nehéz folyamatosan figyelni a felvett pozíciónkra is. Egy térdeplőszék használata közben viszont sokkal inkább rá vagyunk kényszerítve a helyes tartásra, ezáltal a helytelen ülés kockázata is csökken. Bár csábító lehet a nap folyamán görnyedt pozíciót felvenni, érdemes kiemelt figyelmet szentelni ennek elkerülésére. Testtartásunk ugyanis komoly hatást gyakorol keringésünkre. Térdeplőszék használatával ezen is tudunk javítani, hiszen ott biztosított a jó pozíció. Bónusz tulajdonság, hogy eközben még a derekunkat is kíméljük, tehermentesítjük, ez pedig rendkívül sokat jelenthet már meglévő panaszok esetén. 

 

A megfelelő ergonómia igen fontos napjainkban, hiszen egyre többen végeznek olyan ülőmunkát, amely hosszú távon fájdalmak kialakulásához vezet. Igyekezzünk mindig törekedni a helyes testtartásra, panaszok esetén pedig ne késlekedjünk segítséget kérni.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!