Tavasszal, amikor a természet megújul, mi is vágyunk az újra, és a jó idő beköszöntével belekezdünk a környezetünk átalakításába, csinosításába, a tél során megrongálódott felületek felújításába, akár a járda betonozásába is. 

 

Vannak, akiket nem rettent el a feladat nehézsége, mert maguk is megbirkóznak vele, ráadásul költséghatékonyabb is ez a megoldás, mintha szakemberre bíznák. De nem elég, ha az időjárás megfelelő, van jó néhány olyan dolog, amelyre oda kell figyelni annak érdekében, hogy jó minőségű, tartós legyen a betonozott felület. Lássuk, melyek a leggyakoribb hibák, miket kell elkerülni!

 

Betonozás házilag?

 

 hirdetes_300x300  

Némi gyakorlattal nem okoz gondot az alapanyagok megfelelő arányban történő összekeverése, de az évtizedekre szóló betonhoz a pontos arányok betartása elengedhetetlen. Könnyebb dolgunk van, ha gyárilag előkevert zsákos betont vásárolunk a MesterekFutára webshopban, ehhez ugyanis már csak vizet kell adagolni, és indulhat is a munka! 

 

De ezenfelül is van még néhány kardinális kérdés, amire oda kell figyelni, ha tartós betonfelületet szeretnénk. Persze nagy felületek betonozását nem érdemes házilag megoldani, a siker érdekében hívjunk inkább szakembereket, de egy járda elkészítése házilag is megoldható. Ha a leggyakoribb hibák ismeretében vágunk bele, elkerülhetjük a felesleges munkát. 

 

Hogyan méretezzük?

 

A megfelelő és minőségi alapanyagok beszerzését, a pontos keverési arányok betartását megelőzően érdemes megtervezni a munkát, meghatározni, hogy milyen funkciója lesz, saját vagy közforgalmú használatra, gyalogos vagy beállóként időszakos járműforgalomra is készül. Amennyiben közterületi járda készül, azt terveztetni és engedélyeztetni kell.

 

A terhelés meghatározó a betonréteg vastagsága szempontjából. Ha túl vastagra készítjük, felesleges pénzkidobás, ha túl vékony, akkor nem bírja el a terhelést és megreped. Ökölszabályként gyalogos forgalom esetén minimum 5 cm sóder + 8 cm beton, ha felhajtasz rá autóval, legalább 10 cm sóder + 15 cm beton szükséges. 

 

Mi mindenre figyelj még?

 

Amikor a járdát betonozod, 1,5-2 méterenként zsaludeszkákból építs be dilatációt, hogy a hőmérsékletváltozásból eredő mozgások ne okozzák a felület repedezését. 

 

A járdát minden esetben kb. 1,5%-os lejtéssel készítsd, hogy a víz ne álljon meg rajta, és télen emiatt ne fagyjon szét, de különösen fontos, hogy kifelé lejtsen, ha épület melletti járdát építesz, ellenkező esetben átáztatja a falat, tönkreteszi a vakolatot, meggyengíti az alapot. 

 

Minden esetben sóderágyazatra kerüljön a beton, hogy kellően rugalmas maradjon, és az eső ne mossa ki alóla a földet, ne fagyjon szét, ne repedezzen meg!

 

Figyelj rá, hogy +5 Celsius fok alatt és szélsőséges időjárási körülmények között, nagy melegben ne kezdj neki! Az utókezelést se hagyd ki, védd az elkészült felületet a széltől és a napsugárzástól, illetve 2 hétig rendszeresen locsold, hogy ne száradjon ki! 

 

Amennyiben a fentiekre odafigyelsz, nagy eséllyel szép és tartós lesz az általad készített betonjárda.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!