Szlovákia jónépe rövidesen új köztársasági elnököt választ. A jelenlegi elnök, a füstös kocsmákban csak az állam nagybácsijának nevezett éleseszéről és igazságérzetéről ismert Ivan Gašparovič, személyes problémáit és családi életét háttérbe szorítva, saját népének boldogulását tartva szem előtt, ismét jelölteti magát. A kaméleon tulajdonságával rendelkező Gašparovič legnagyobb riválisa az ellenzékből kikerülő Iveta Radičová lehet, akit a köztársasági elnökségért való versenybeszállás először az 1. kürti pincefesztivál alkalmával fogalmazódott meg a fejében. Ugye azt nem kell senkinek sem mondanom, hogy milyen fontos funkcióról van szó, mivel hivatalosan az államelnök keresi a legtöbbet az állami szférában, és élete hátralévő részében sem kell foglalkoznia a megélhetési problémával. A csupa intellektuális és művelt induló miatt nagy logikai csatára számíthat a lelkes választó, akik részvételét úgy próbálják ösztönözni a jelöltek, hogy a legtöbb százalékban résztvevő településen emlékkopjafát allítanak a tiszteletükre. A jelöltek listája ugyan már régen kikristályozódott, de lapzárta után kaptuk a hírt, hogy még egy jelöltnek sikerült teljesítenie a jelöléshez szükséges feltételeket határidőn belül. Az illető nem más, mint a felvidéki kultúra elismert „etanolja”: Dr. Duchovný Ladislav, vagy ismertebb nevén Lelkes Lágyó professzor.

Doktor úr, mi a késztette önt a köztársasági elnökválasztáson való induláshoz?
Az asszony már többször mondta, hogy urnában lenne a helyem. Ez volt ugye az egyik ok. A másik, hogy a nyolcadik sör és körte után már nem értették a kocsmában a mondanivalóm lényegét, és állandóan azt mondták a többiek, hogy én egy született politikus vagyok, mert csak ők tudnak így össze-vissza beszélni. Meg aztán az sem elhanyagolható tény, hogy a politikai elit minden tulajdnoságával rendelkezek, tehát nem vagyok válogatós, éppúgy elfogadom a fémbőröndöt, mint a teszkós táskát.

Mi ez a hirtelen névváltoztatás?
Ezt hívják PR menedzsmentnek. A rossz sört is el lehet adni, csak elég mély kivágás kell hozzá. Nem utolsó sorban pedig itt gondoltam az északon élő nomád törzsekre is, akiknek problémái lehetnek a nevem kiejtésével.

Hogyan szeretné megnyerni a választókat?
Kártyán.

Milyen politikai tapasztalatokkal rendelkezik?
Már beiratkoztam egy faiskolába, hogy a fák ültetéséhez szükséges képesítést megszerezzem. És hogy a hivatalba lépésem után is minden gördülékenyen menjen, a legnagyobb politikusoktól tanultam ki a kopjafaállítást. A részegen való vezetés ugyan még nem az igazi, de dolgozok rajta.

Egy elnöknek ugye alapkövetelmény az országa kellőképpen való prezentálása. Ehhez bizonyos kultúrára és kommunikációs készségre van szüksége. Ön hogyan áll az idegen nyelvekkel?
Azt kell hogy mondjam, hogy az idegen nyelvekben nagyon otthonosan mozgok, hisz minden idegen nyelv idegen számomra. A kultúrámról is jó hírekkel számolhatok be. A múltkori vastagbéltükrözésnél pl. azt mondta az orvosom, hogy szép nagy kultúrával rendelkezem.

A politikában nem ritkaság az érdekek ütközése és különféle vállalkozói csoportok háttérmunkája. Hogyan igyekszik majd védekezni ezektől a hatásoktól?
Az asszonynak már mondtam, hogy baj lesz, ha világi életet él.

 hirdetes_300x300  

Gašparovič elnöksége alatt kiéleződtek a szlovák-magyar problémák, volt egy visszadobott átfogalmazott honismereti tankönyvtörvény és többek között az angol királynő látogatásakor is felmerültek kisebb-nagyobb protokoll problémák.
Hát igen. Én javasoltam a királynőt fogadó bizottságnak, hogy kocsmában kellene megszervezni a fogadást, de nem hallgattak rám. A szlovák-magyar kapcsolatok kiéleződésekor pedig Gašparovič ott követett el nagy hibát, hogy nem szervezett rögtön egy országjáró kopjafaállítást. Honismereti tankönyvek helyett szerintem a természettudományival kellett volna foglalkozni, mert sokan azt hiszik, hogy a darwini evolúció csúcsán a szlovák nemzet foglal helyet, és másokról teljesen megfeledkeznek. Persze beszélhetnénk a szlovák politikai elit téves történelmi ismereteiről is, amelyet szintén hiányos tankönyveikből szereztek. És ha ebbe belevesszük a Kárpát-medence fogalmával kapcsolatos ismereteiket is, akkor elég siralmas képet kapunk a szlovákiai iskolák felkészültségéről.

Végezetül pedig mi lesz kampányának fő jelmondata?
A kampányom sikeres lefolyására már összeállítottam egy szécsénkei-besenyei válságstábot, amellyel a lehetőségek szerint minél gyakrabban vesszük át a teóriát. De ha a Svejkből indulunk ki, miszerint az a kormány megbukik, amelyik felviszi a sör árát, akkor mindenképp szeretnénk kampánymondatunk főhangsúlyát az élet habos oldalára helyezni. A kampánykörút első állomása a február 13-i pozsonyi diákbál lesz.

Megosztás:
Címkék: Dr. Lelkes Lágyó

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!