London egyik jellegzetessége, a híres Big Ben egy időre elhallgat.  Felújítják ugyanis az Óratornyot. A munkálatok 2017. januárjában kezdődnek és 29 millió fontot (37,4 millió eurót) emésztenek fel.

 

A felújítás négy hónapja alatt a Big Ben elhallgat. Steve Jaggs Óratorony-felelős azonban megígérte, hogy a felújítás alatt is köszönti majd jellegzetes hangjával az Újévet.

 

 

96 méter magas Óratorony (Clock Tower) a Parlament legismertebb épülete és mára London jelképévé vált. A torony a Parlament észak-keleti oldalán, a Bridge Street felőli oldalon található. A Big Ben nem a toronynak vagy az óráknak a neve, hanem a több, mint 13,5 tonnás harangé (eredeti nevén Great Bell), amely az órákat üti.

 

Az óratorony – Charles Barry tervei alapján – az után épült, hogy a régi Houses of Parliament épülete lángok martaléka lett 1834-ben. A harangot Sir Benjamin Hall, az 1857-ben befejezett újjáépítési munkák főfelügyelője után kezdték Big Bennek nevezni.

 

Az óra számlapja a legnagyobb Nagy-Britanniában: az átmérője 7 méter, a percmutató 4,2 méter hosszú és 100 kg súlyú, az óramutató pedig 2,74 méteres és 300 kg súlyú. Az óramű mind a mai napig mechanikus, így működtetése a heti három felhúzáson kívül, rendszeres olajozást igényel.

 

A torony harangjátéka világszerte ismert és 1923 óta naponta elhangzik a BBC rádión. – londonkalauz.hu

aktuality.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!