Rengeteget hallani manapság a projektmenedzsment szót, a projektmenedzser munkakör pedig rendkívül népszerű lett. Sokszor nem is gondolunk arra, mennyire szerteágazó ez a feladatkör, és mekkora felelősséget kíván.

 

Projektvezető a gyakorlatban

 

A projektvezető feladatai és a felelőssége függ a céges környezettől, az adott projekt tartalmától, és a cég projektmenedzsment érettségétől, vagyis attól, hogy mennyire tudatosan, a vállalati értékek mentén szeretnének kezelni egy-egy projektet. 

 

 hirdetes_300x300  

Számos módszertan áll rendelkezésre, azonban ezek egyike sem használható általánosan, mindig az adott cég működéséhez kell igazítani a folyamatot. Ennek alapján fog tudni csak hatékonyan és eredményesen dolgozni egy projektvezető. 

 

A Szinergia Kft. projektmenedzsment képzései és szakemberei tradicionális és agilis módszertanok segítségével tanítják az érdeklődőket. A projekt tervezési szakaszától a szervezési, vezetési és ellenőrzési feladatokon át egészen a lezárásig minden lényeges információt átadnak a résztvevőknek. Pontosan mi is a feladata egy projektvezetőnek egy a projektet jól kezelő cég esetén?

 

Miért felelős egy projektmenedzser? 

 

Egy projektmenedzser egymaga felel a projekt teljes üzleti, szakmai és emberi megvalósításáért azokat a számokat és irányelveket követve, amelyekben az elején megállapodik a megbízóval. Bármilyen eltérés esetén kötelessége azonnal tájékoztatást adni, hogy a szükséges céges döntések mielőbb megszülethessenek.

 

Ezeken kívül a leglényegesebb feladatai közé tartozik a scopemenedzsment, azaz a projekt terjedelmének teljes átlátása és megértése, annak elemeire bontása, valamint a kristálytiszta célok felvázolása. Ezáltal lesznek mérhetőek a teljesítések is. 

 

Ezt követi a pontos ütemterv elkészítése, a feladatok meghatározása a csapattagok részére, amelyeket folyamatosan figyelemmel kísér, és szükség esetén beavatkozik. A folyamathoz szorosan kapcsolódik a költségtervezés és az erőforrás tervezése is, valamint a beszerzés menedzselése, hogy minden gördülékenyen haladjon a projekt életútja alatt. 

 

A tökéletes külső és belső kommunikáció érdekében a projektmenedzser feladata és felelőssége legtöbbször egy kommunikációs terv, valamint egy komplett stratégia elkészítése. Ennek megvalósítása mellett még a minőségmenedzsmentre és kockázatelemzésre is kiemelt hangsúlyt kell fektetnie.

 

Ami megkülönbözteti a jó és a kiváló menedzsert

 

A kommunikáció kiemelt szerepet játszik egy projektmenedzser életében. Nemcsak a kommunikációs tervet és a megvalósítást, hanem a projektben résztvevő csapattagokkal való hatékony együttműködést, információcserét is jelenti egy megfelelő vezetés.

 

Magas fokú soft skillek kellenek, amelyek nem közvetlenül szakmai, de szakmához is köthető személyes és szociális készségek összessége, és tudatos alkalmazásuk, folyamatos fejlesztésük elengedhetetlen ahhoz, hogy ne csupán jó, hanem kiváló menedzser váljon egy emberből.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!