„A gyerekszoba olyan szoba, mint bármelyik más, időnként azonban a világot jelenti a tiszta lelkű kis ember számára. Így a szobának is tisztának kell lennie, és téma nélkülinek” – állítja Peter Jurkovič építész.

 

A gyerekszoba is lehet olyan hely, ahol a gyermek megtanulja érzékelni a szép dolgokat.
Rudolf Lesňák építész szerint nem kell mindent bezsúfolni egy kis szobába, és nem kell túlzásokba sem esni a tároló helyiségek kialakításával.

 

Peter Jurkovič (építész)

 

 hirdetes_300x300  

Jurkovič nem kedveli az olyan gyerekszobákat, amelyek leginkább egy televíziós műsor kulisszáira emlékeztetnek. „A fáknak az erdőben a helyük” – mondja. Számára a legjobb gyerekszobát a családi légkör alakítja ki. A gyermeknek lehetőséget kell adni, hogy a szobát saját elképzelése szerint egészítse ki, például rajzokkal. Jó, ha a szobának olyan ajtaja van, amelyet rendesen be tudnak majd csapni a gyerekek, amikor úgy érzik, hogy a szülők nem értik meg őket.

 

Adjunk a gyermekeknek lehetőséget arra, hogy megmutathassák saját kreativitásukat. (Kép: Peter Jurkovič).

 

Kristína Poržoltová és Ivana Paľková (építész)

 

A két építésznő szerint ha a lakás elrendezése lehetőséget ad rá,  a gyerekszobát az éjszakai zónába helyezzük el, vagyis távol a nappalitól és a konyhától. A gyermeknek így nyugalma lesz, és nem fogja zavarni például az esti beszélgetés a nappaliban.

 

A gyerekszobát ideális a szülők hálószobája közelébe tenni, hogy a gyerekek minél közelebb legyenek. A gyerekszoba berendezéséről már az iskoláskor előtt jó elgondolkodni. Tehát onnantól, amikor a gyerek már nem alszik a szülőkkel. A szobának sok hellyel kell rendelkeznie, ahol játszani tud a gyerek, egyben legyen tér az új dolgok megismerésére és a pihenésre is.

 

gyerekszoba_KIVVI
Gyerekbirodalom az ágyak fölött és a tető alatt. Vizualizáció – KIVVI (DenníkN)

 

Amint kinövi a gyerek kiságyát, jó, ha kellően nagy ágyat biztosítunk számára, minőségi ágykerettel és matraccal, ami a hátgerinc szempontjából nagyon fontos. A laminált bútorok nagyon ajánlatosak, mivel ellenállóak. Ugyanúgy a tömör fa és furnér is hasonlóak alkalmas, ezek az anyagok azonban hajlamosabbak hamarább tönkremenni.

 

A színek választásánál óvakodni kell a különböző élénk kombinációktól, ami rossz hatással lehet a gyerekre, és nagyban elterelhetik figyelmét. Jó választásnak bizonyulnak ez esetben a pasztell színek.

 

Az elegendően nagy íróasztalt értékelni fogják a gyerek az iskolás éveik alatt. (Kép: KIVVI).

 

Rudolf Lesňák (építész)

 

Jó, ha a szobából kilátás nyílik a külső térre, amely sokszor jobb képet nyújt, mint a falra rögzített televízió. Nem jó, ha a szülők giccses környezetet alakítanak ki gyermekeik számára.

 

Lesnak_gyerekszoba
Gyerekszoba a Rules-től. Az emeletes ágyon kívül a fakonstrukció is különleges elem hintával. Kép: DenníkN

 

A játékok számára alkalmasak az átlátható szekrények, amelyekben minden játéknak megvan a maga helye, a gyermek így már kiskorától megtanulhat rendet tartani szekrényeiben.

 

Nem jó túlzásba vinni a tároló helyiségek kialakítását a gyerekszobákban, mivel nagyon fontos, hogy a gyerek a megfelelő időben búcsút tudjon mondani egyes személyes tárgyainak.

 

További inspirációk és gyerekszoba képek a DenníkN cikkében.

 

DenníkN
Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!