A tudósok kiderítették, hogy mikor kell lefeküdni és ébredni a depresszió elkerülése érdekében - Körkép.sk
Életmód

A tudósok kiderítették, hogy mikor kell lefeküdni és ébredni a depresszió elkerülése érdekében

Amennyiben 23.00 órakor mennénk el aludni, 40%-kal csökkenne a depresszió kialakulása.

Nyitókép: thinkstock.com

 

Már a kisgyerekek is tudják, hogy az alvás fontos a szervezetnek. Az alvás esetében azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű az alvásunk, mennyi ideig alszunk és nem utolsó sorban az sem, hogy mikor megyünk aludni.

 

A legújabb tanulmány szerint, amelyben 850 ezer ember vett részt, az alvással kapcsolatos belső biológiai óra beállításának jelentős befolyása van a súlyos depresszió veszélyének kialakulására.

 

A Colorado Boulder Egyetem, a Harvard Egyetem és a Broad Institute tudósainak sikerült kideríteniük, hogy mikor kellene elmenniük az embereknek aludni ahhoz, hogy elkerüljék a depressziót.

 

Egy órával korábban

 

A tudósok szerint 23%-kal csökkenti a súlyos depressziót, ha egy órával korábban megyünk lefeküdni és egy órával korábban ébredünk. A tanulmányt a JAMA Psychiatry szaklapban publikálták május végén.

 

Már a korábbi tanulmányok során is bebizonyították, hogy az „éjjeli baglyok“ esetében kétszer magasabb a valószínűsége a depresszió kialakulásának, mint a „reggeli madaraknál“, tekintet nélkül arra, hogy milyen hosszú ideig alszanak.

 

Mikor menjünk aludni?

 

Celine Vetter, a Colorado Egyetem egyetemi adjunktusa, a tanulmány szerzője már 2018-ban publikált egy kutatási eredményt, amelyben 32 ezer egészségügyi nővér vett részt, és akiknél ugyanaz a trend igazolódott be, mint a legújabb tanulmányban.

 

27%-kal alacsonyabb volt a depresszió kialakulásának valószínűsége azoknál, akik korábban mentek lefeküdni és korábban ébredtek. A kérdés azonban továbbra is az volt, hogy mikor ideális lefeküdni?

 

A 850 ezer összegyűjtött genetikai információk mellett 85 ezer embert vizsgáltak, akik hét napon keresztül alvásérzékelőt viseltek. Ezenkívül 250 ezer személlyel az alvási szokásaikról szóló kérdőívet töltettek ki.

 

40%-kal is csökkenhet a depresszió kialakulása

 

A kutatásban részt vevő személyek harmada azok közé tartozott, akik reggel korábban kelnek, a 9%-ukat azok az emberek alkották, akik nagyon későn járnak aludni. A többi személy az átlaghoz tartozott, ami azt jelenti, hogy a többségük 23.00 órakor jár aludni és reggel 06.00 órakor ébred.

 

A vizsgált adatokból kiderült, hogy azok, akik általában éjjel 01.00 órakor járnak aludni, de újonnan éjfélkor mennek el aludni és ugyanannyit alszanak mint korábban, azoknál 23%-kal csökkenhet a depresszió kialakulása. Amennyiben 23.00 órakor mennének aludni, 40%-kal csökkenne a depresszió kialakulása.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket