Közel tíz éve várunk rá, de ha minden jól alakul akkor fél év múlva elindul az eHealth elektronikus egészségügyi rendszer. A projekt idáig rengeteg kritikát kapott, 47 millió eurót költöttek rá, beszerzéseket írtak ki és szüntettek meg – a legújabb ígéretek szerint azonban 2018 januárjától már élesben működhet. 

 

A projektet az  Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) vezeti, jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy januárig biztosítsák a legfontosabb funkciókat: gyógyszerek, segédeszközök, diétás ételek kiadása, beutalók kezelése, valamint az egészségügyi feljegyzések készítése és megjelenítése más orvosoknál.

 

A kórházakban és az orvosoknál is tesztelnek

 

 hirdetes_300x300  

A rendszert már néhány hónapja az ambuláns orvosok is tesztelik. Marián Šóth körzeti orvos, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke szerint eleinte nagy problémák voltak, de nagy előrelépés történt és bízik abban, hogy a sikerül kijavítani a kisebb hibákat az eHealth bevezetése érdekében.

 

Jelenleg azon dolgoznak, hogy lehetne lerövidíteni a recept elküldésétől a kinyomtatásig és gyógyszerátvételig eltelt időt. Az elektronikus recepteket időközben két egészségügyi biztosító vezette be, a  Dôvera és az Általános Egészségbiztosító (VšZP).

 

 

Elektronikus betegkartonok

 

10 évvel rendszer egyik legnagyobb előnyének azt tartották, hogy a beteg papírkartonjait felváltják az elektronikus, interneten elérhető betegkartonok. Ennek köszönhetően az orvosok bárhol látnák a páciensek diagnózisait, ez pedig meggyorsíthatja mentés idejét és pénzt is spórol.

 

Az egészségügyi könyvön kívül lesz egy rövidebb verzió is, amely csak az alapvető információkat tartalmazza a páciensről. Ebbe az összegzőbe az orvosoknak be kellett írniuk a régebbi feljegyzések egy részét is, például, hogy milyen oltásokat kapott a beteg, allergiás-e valamire, milyen a vércsoportja.

 

Az úgynevezett elektronikus egészségügyi kártyán kívül lesz egy rövidített verzió, egy összegzés is, amely tulajdonképpen az alapvető információkat tartalmazza majd a páciensekről. Ebbe az orvosoknak be kellett írniuk a régebbi bejegyzések egy részét is, például milyen oltásokat kapott a páciens, mire allergiás, milyen a vércsoportja.

 

 

Marián Šóth szerint egy páciens esetében ez egy óra volt, azonban csak munkaidő után tudták elvégezni a feladatot. 2 ezer beteg esetében ez körülbelül egy egész évnyi munkaidőt tesz ki.  AZ NCZI szerint azonban az orvosoknak nem fok kelleni kiegészíteni a régebbi feljegyzéseket, illetve folyamatosan egészítik majd ki.

 

Új kórházak csatlakoznak

 

Elsőként három kórház és egy laboratórium csatlakozott a rendszer teszteléséhez a tavalyi parlamenti választások előtt. Jelenleg az eHealth-hez körülbelül 17 kórház és rendelőintézet és körülbelül 300 orvos csatlakozott, további 70 egészségügyi intézmény bevonását készítik elő.

 

Aktuality.sk
kép: touchit.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!