A francia és az osztrák hadsereg katonai kiképzésének, táborozási módjának körhű bemutatása, történelmi csaták és harci menetek rekonstrukciója és sok más érdekesség várható idén is a hagyományos ” Ubránili sme sa/Megvédtük magunkat” névre keresztelt esemény programjában, melyet a Pozsony Megyei Önkormányzat szervez.

 

Az esemény Napóleon pozsonyi ostromának 207. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre.

 

Pozsony történelmében ez egy jelentős mérföldkő, számunkra pedig nagy öröm, hogy ilyen látványos módon is emlékezhetünk erre. A rendezvényt a turisták is megkedvelték, minden évben nagy számban látogatják. A diákok számára maga a rendezvény hozzáadott értéket is képvisel, mert ezáltal könnyebben megjegyzik a tananyagot

 

– emelte ki a rendezvény jenetőségét Pavol Frešo, Pozsony megye elnöke.

 

 hirdetes_810x300  

Az „Ubránili sme sa” (Megvédtük magunkat) eseményt minden évben támogatja a megyei önkormányzat. Idén május 20. – 22. közt kerül megrendezésre a Janko Kráľ parkban. A csúcspont szombaton 17:00 órakor várható a ligetfalui Tyrš parton és a belvárosban.

 

Napoleon2

 

A 19. századi hangulatot 450 harcos, rajongók valamint szlovák, cseh, lengyel, olasz, és francia harctörténeti klubok tagjai fogják a helyszínre varázsolni. A vendégek így egy időre a régmúlt idők forgatagába képzelhetik magukat.

 

Program:

 

Pénteket 10:00-tól a Janko Kráľ parkban elkezdődik a katonai tábor építése, a nap végén pedig korabeli fegyverekkel tartanak lövészeti bemutatót a Tyrš parton.

 

A francia és az osztrák csapatok felvonulása szombaton 9:30-kor a Janko Kráľ parkból idul, áthalad a SZNF hídon egészen a belvárosi Fő térig.

 

A szombat délutáni program része a korabeli katonai kiképzés bemutatása a Janko Kráľ parkban, ahol a résztvevők bepillanthatnak a hadseregek életébe, a harcra való felkészülésbe és akár korabeli puskákat is kipróbálhatnak.

 

A program kicsúcsosodása az 1809-es, Pozsonyért folytatott csata rekonstrukciója lesz. Ezt az érdeklődők szintén a Janko Kráľ parkban, 17:00 és 18:30 közt tekinthetik meg.

 

Az este a francia tüzérség felvonulásával folytatódik. A tüzérek a SZNF hídhoz vonulnak, ahol megkezdik Pozsony ágyuzását.

 

A szombatot gyerekprogramok, és további kísérő programok is színesítik majd.

 

A rendezvény fővédnöke Pavol Frešo, Pozsony megye elnöke.

 

forrás: BSK

nyitókép: BSK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!