Néhány év után május 21-én ismét Fülek és a Füleki Várudvar adott otthont a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet által rendszeresen megszervezett Biodiverzitás Napjának, melynek részeként a Kárpát-medencei Nemzeti Parkok és az Európai Nemzeti Parkok Napjáról is megemlékeztek.

 

DSC_4284
Fotó: Puntigán József

 

A Biodioverzitás, más néven Biológiai Sokféleség Egyezményének végleges szövegét. 1992. május 22-én Kenya fővárosában, az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) Környezeti Programjának Nairobiban megtartott konferenciáján fogadták el.

 

DSC_4260
Fotó: Puntigán József

 

 hirdetes_300x300  

Az ENSZ 2000. novemberi határozata alapján vált a nap a Biodiverzitás Világnapjává. Célja, hogy ráirányítsa a emberek figyelmét azokra a jelenségekre, melyek veszélyeztetik a környezetünket, s melynek eredményeként számos növényi és állati faj pusztulásával csökken a természeti sokszínűség.

 

A természetes okok mellett, azt ezt kiváltó tényezők közé sorolható az erdőirtás, az természetes élőhelyek pusztítása, az ipari tevékenység, de esti és éjszakai fényszennyezés is.

 

DSC_4258
Fotó: Puntigán József

 

DSC_4257
Egy kis csillagászat. Napfoltok és napkitörések megfigyelése. Fotó: Puntigán József

 

A rendezvény társzervezői a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal és Füleki Vármúzeum valamint a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet, a Pieniny Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, a rimaszombati Csillagvizsgáló valamint a Novohrad-Nógrád Geopark.

 

Ezek munkatársai beszélgetéseken, kiadványokon, játékokon keresztül ismertették meg a látogatókkal tevékenységüket, válaszoltak a feltett kérdésekre.

 

DSC_4231
Agócs Attila, Eva Belanová, a háttérben Judik Béla. Fotó: Puntigán József

 

A rendezvényt Agócs Attila, Fülek város polgármestere, Eva Belanová, a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet igazgatója és Judik Béla a Bükki Nemzeti Park munkatársa nyitották meg.

 

DSC_4274
Fotó: Puntigán József
DSC_4302
Fotók: Puntigán József

 

A több, mint kétórás kísérő műsorban a füleki Művészeti Alapiskolák, a helyi alapiskolák és óvodák csoportjai mutatkoznak be.

 

Körkép.sk-Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!