Szokatlan, érdekes, tartalmas, színvonalas, ínyenceknek való, folytatásra méltó rendezvénynek adott otthont az elmúlt hétvégén a Füleki Városi Múzeum udvara.

 

Műsorán irodalmi udvar, slam poetry, koncertek, fotós- és slam műhely, 3D-s nyomtatás, vásár s nem mellékesen kellemes találkozások és beszélgetések lehetősége várta a kultúra iránt érdeklődőket a városból, de a környékéről is.

 

Felvétel: Illés Gábor

A fülekiek eddig sem panaszkodhattak kulturális programhiányra (ezt jellemzi, hogy a rendezvény ideje alatt és közvetlen szomszédságában is zajlottak programok), de egy ehhez hasonló speciális kulturális sűrítményre azért nem minden nap került sor.

 

 hirdetes_300x300  
DSC_8596
Illés Kósik Andrea, a füleki Városi Művelődési Központ igazgatója. Felvétel: Puntigán József

 

Az ötletadó és fő szervező a füleki Városi Művelődési Központ, társrendezője pedig a füleki Vármúzeum. volt, akiknek a hangulatosan berendezett udvaron sikerült olyan műsort összeállítani, amelyben úgy a rétegkultúra, mint az általánosabb kultúra iránt érdeklődők megtalálhatták a nekik legkedvesebb programot.

 

DSC_8598
Mizser Attila és N. Tóth Anikó, Felvétel: Puntigán József

 

A rendezvény kapunyitása után az Irodalmi Szemle új, a helyiek nem kis büszkeségére helyi főszerkesztője Mizser Attila válaszolt N. Tóth Anikó (prózaíró, egyetemi tanár, a lap szerkesztő bizottságának a tagja) kérdéseire. A téma adott volt, milyen és milyen lesz az Irodalmi Szemle, amelynek számaiba a helyszínen is bele lehetett lapozni.).

 

DSC_8653
Juhász Tibor, Mizser Attila, Nagy Hajnal Csilla, Felvétel: Puntigán József

 

A „Kötet előtt – kötet után” c. beszélgetésben Mizser Attila Nagy Hajnal Csilla és Juhász Tibor fiatal költőket kérdezett arról, hogy mit jelent számukra a vers, a költészet, a verses kötet. A Losoncról és Salgótarjánból pedig a gondolataik mellett a vereseiket is elmondták, saját hangszeres kíséretükben is.

 

????????????????????????????????????
Slam poetry … kezdőknek. Felvétel: Illés Gábor

 

Az irodalom a rendezvény másnapján slam poetry bemutató(k)ban jelent meg. Ez azon a helyiek által is kedvelt műfaj, amelyben annak résztvevői saját, részben helyben, megadott témára alkotott műveiket mondják el, majd értékelik azt Megalkotója, elindítója Marc Smith, költő, építőipari munkás munkás volt, aki barátai körében, a kedvenc klubjukban felolvasó esteket szervezett, amely mozgalommá , versengéssé fejlődött, melyen irodalmárok műveikkel vetekedtek és vetekednek a !legjobb” címért.

 

Dsc_0009ncs
Slam poetry bemutató. Felvétel: Nagy Hajnal Csilla

 

A Salm Poetry slam bajnokságba Szászi Zoltán, költő, újságíró irányítása alatt a legifjabbak is bekapcsolódhattak. A Slamkombájban a műfaj ismert képviselői Szászi Zoltán, Laboda Róbert, Melecsky Kristóf, György Ádám, Dékány Nikolett és Varga Bence szórakoztatták magukat és a közönséget..

 

Dsc_0035ncs
Slam. Felvétel: Nagy Hajnal Csilla.

 

Koncertek

 

Az ifjú Agócs Márton dalaival az ethno beat és a magyar kocsmazene világába vezette el a hallgatóit. Kicsit családi nyomvonalakon haladva. Nem füleki születésű azért bátran vallja magát annak, hiszen édesapja Agócs Gergely, népzenész.

 

DSC_8626
Agócs Márton. Felvétel: Puntigán József

 

A rendezvény egyik legdicsértebb koncertje volt a 2011-ben alakult Gypo Circus fellépése, akik balkáni balkáni ethno, a gipsy és a punk zenéből nyújtottak át egy csokorra valót. A zenekarral „új szín került fel a már elcsépeltnek hitt, hazai folk-ska-punk vonulat palettájára. Felületes szemlélőnek talán egy újabb Ocho Machónak tűnhet a produkció, ám valójában itt teljesen más ízek, életérzések is felbukkannak”: – írják róluk az egyik jellemzésükben.

 

DSC_8699
Gypo Circus. Felvétel: Puntigán József

 

A zenei kínálat a rendezvény másnapján teljesedett ki igazán, amikor az instrumentális modern jazz zenét játszó Kortársadalom, az alternatív rockot bemutató komáromi Aylen’s Fall és a Jónás Vera – G. Szabó Hunor duó koncertjeit láthatták és hallhatták az érdeklődők.

 

Dsc_0131ig
Jónás Vera és G. Szabó Hunor. Felvétel: Illés Gábor

 

Kísérő programok

 

A rendezvény kísérő programjaiban is több műfaj képviseltette magát. Sokan először láthattak 3D-s nyomtatót és nyomtatást. A számítógép a többek által kért Füleki Vár modelljét ugyan még nem tudta nyomtatni, de van esély arra, hogy legközelebb ez is megtörténik.

 

DSC_8670
3D-ben … készül egy béka. Felvétel: Puntigán József

 

A losonci Gyetvai Zoltán a fényképezés eredeti, több mint száz éves hagyományait éleszti fel (és mutatja be kiállításokon is). Nagy formátumú harmonikás gépe elé ezúttal a rendezvény résztvevői ültek le, hogy nem sokkal később üveglapon lássák vissza önmagukat.

 

DSC_8594
Felvétel: Puntigán József

 

Természetesen nem hiányoztak a helyi kézművesek, a helyi ételek melyekhez kézműves söröket lehetett kóstolni és a könyvvásár sem.

 

Dsc_0198ig
Fa gyöerei alatt az időkapszule. Felvétel: Illés Gábor

 

Az udvar egyik fájának gyökere közelében elhelyezésre került egy az idei rendezvény emlékeit megőrző időkapszula. Az esti órákban az udvart övező épületek falain pedig vetített képek, a füleki Kristína Suhajová alkotásai jelentek meg.

 

DSC_8695
Vetített képek. Felvétel: Illés Gábor

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!