Bár a márkát nem ő hozta létre, idővel a családnak az a legismertebb és legünnepeltebb tagja lett, aki a hollandokon kívül más nemzetekkel is megismertette a Heinekent.

 

Az elsők között szállítottak sört az USA-ba

 

Alfred Heineken, vagy ahogy a fél világ ismerte, Freddy Heineken 1923. november 4-én született Amszterdamban, egy sörgyáros családba, hiszen nagyapja még 1863-ban megvette a város akkor legnagyobbjának számító, 16. században alapított sörfőzdéjét, a „Hooiberg”-et (A Szénakazal). Valamivel több mint 30 évvel később pedig dr. Elion felfedezte azt a különleges sörélesztőt, a „Heineken A-élesztőt”, melyet a cég kizárólagos joggal használ és mai napig az ital legfontosabb alkotóelemét képezi.

 

 hirdetes_810x300  
heinekenexperience
Fotó: en.wikipedia.org

 

1914-ben Henry Pierre Heineken vette át a cég vezetését, és ekkor tették meg az első kísérletet is a nagyszabású exportra, külföldi gyárak építésére, melyből az elsőt 1931-ben az akkor még holland gyarmatnak számító Indonéziában adták át.

 

1931-ben pedig a Fraser & Neave konglomerátussal karöltve alapítottak főzdét Szingapúrban, és a szesztilalom feloldása után, 1933 végén elsők között szállítottak sört az Egyesült Államokba is. Valami gond viszont volt a rendszerben. No nem a sörrel, sokkal inkább a megfelelő körítés, a megfelelő marketing hiányzott. Alfred Henrynek ebben volt kiemelkedő szerepe.

 

„Nem sört árulok, hanem jó kedélyt”

 

1946-tól az amerikai kirendeltségen kezdett dolgozni, és az Amerikában töltött idő alatt Alfred észrevette, hogy a vevőkre mind nagyobb hatással vannak a reklámok, ezért hazatérése után ajtajára egy táblát tett ki „reklámrészleg” felirattal.

 

010002000613, 07-07-2004, 15:40,  8C, 5056x3850 (824+2046), 100%, framk, 1/120 s, R28.7, G12.7, B15.3
Freddy Heineken (fotó: alchetron.com)

 

A márka arculatát teljesen újraformálta: az ő találmánya volt a mosolygó „e” betű a Heineken névben, ő döntött a zöld szín mellett és a világszerte ismert logó, a csillag, a zászló és komlóinda kombinációja mellett is. Jelszava ez volt: „Nem sört árulok, hanem jó kedélyt”. Meggyőződéssel hirdette, hogy a sör képes utazni, sőt a márka is képes utazni, ezért egyre-másra kötötte a licencszerződéseket külföldi sörfőzdékkel.

 

Percenként tizenkét és félezer palackot fogyasztanak el a Heinekenből

 

Freddy Heineken irányítása alatt a Heineken a világ második legnagyobb söripari vállalkozásává, s legnagyobb sörexportőrévé nőtte ki magát. A vállalat több mint 200 nemzetközi és helyi márka birtokosa, több mint hetven országban 125 sörfőzdéje működik, a magyar piacon a kilencvenes évektől vannak jelen. A sör a világ 174 országában kapható, percenként mintegy tizenkét és félezer palackot fogyasztanak el az általa előállított nemes nedűből.

 

heeikein
Fotó: moneymattersafrica.com

 

Alfred Heineken életének volt ugyanakkor egy finoman szólva kalandos élménye is, hiszen 1983-ban sofőrjével együtt elrabolták. Az emberrablók 35 millió holland guldent kértek érte váltságdíjként, ennek fejében pedig 3 hét után szabadult a fogságból. Az eset hatására amennyire csak lehetett, visszavonult a nyilvánosság elől.

 

Vagyonából szívesen áldozott társadalmi és kulturális célokra, megkapta egyebek között a francia Becsületrendet, hazájában 1999-ben az Évszázad Hirdetőjének, a Heinekent pedig az Évszázad Márkájának választották. Freddy Heineken 2002. január 3-án halt meg.

 

Forrás: mfor.hu/MTI

Nyitókép: Daily Express

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!