Azoknak volt igazuk, akik azt mondták, hogy a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) érsekújvári találkozója körüli hercehurca csak a rendezvény iránti érdeklődést, és ezzel együtt a párt népszerűségét növeli, amely 10 százalék körüli jelenleg  a felmérések alapján. A városi kultúrház üzemeltetője (Novovital) előbb engedélyezte a találkozót a főtéri kultúrház nagytermében, majd a város polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be,  hogy visszavonatta a városi cég által kiadott engedélyt.

 

A találkozóra végül is szerdán este a vasútállomáshoz közeli Royal étteremben került sor, amelynek a városban közismerten kétnyelvű Róbert Jurík érsekújvári vállalkozó a tulajdonosa.

 

Az étterembe a felkorbácsolt érdeklődés következtében mintegy 300 ember gyűlt össze a városi, állami és vasúti rendőrség nagyfokú óvintézkedései mellett. A betiltás miatt magánfórumnak kikiáltott zártkörű rendezvényen nem volt szabad sem fotózni, sem hangfelvételt készíteni.

 

 hirdetes_810x300  
Volt, aki mégis fényképezett. Fotó: Milan Uhrík/Facebook

 

„Ne higgyen a médiának! Jöjjön el, hallgassa meg az igazságot!” címmondattal hirdették meg a párt aktivistái a fórumot, ami szinte meghatározta az egész este hangulatát. A felszólalók zöme felháborodását fejezte ki, mert állítólag sem az állami, sem a kereskedelmi média nem biztosít elegendő lehetőséget Marian Kotlebának és képviselőtársainak a véleménynyilvánításra.

 

Kotlebáék mindenhol azt hangoztatják, amit az ott élő emberek hallani akarnak.

 

Tudták jól, hogy Érsekújvár nem alkalmas a nemzetiségi feszültség szítására, a teremben magyarul beszélők is voltak, a városban a romakérdéssel lehet szavazatokat nyerni. A párt alelnöke, a járásból származó (Komját) Milan Uhrik parlamenti képviselő el is mondta, hogy régen milyen szép volt a város, a főtér, ahol most már csak a padokon naphosszat üldögélő, hangoskodó és napozgató romákra lehet figyelmes az ember.

 

Kotlebáék a továbbiakban szidták az „ingyenélő romákat”, büszkén szóltak a vonatos járőrözéseik sikeréről, amellyel állítólag visszaszorították a bűnözést a vonatokon. Marian Kotleba pártelnök visszafogottan csupán azokról a parlamentben beterjesztett javaslataikról szólt, melyeket sajnos, egyetlen párt sem volt hajlandó támogatni.

 

Fotó: Adam Púchovský/facebook

 

A ĽSNS érsekújvári rendezvényének polgármesteri betiltásával kapcsolatban kissé gúnyosan elhangzott az is, hogy elképzelhető, hogy esetleg a jövőben őket fogják megvádolni a város törökök általi megszállásáért is, utalva a város első emberének szavaira:

 

„A találkozónak a városunkban található kultúrházban kellene megvalósulnia. Abban a városban, melynek arculatát a II. világháború és a három bombázás örökre megváltoztatta, melyek következtében több ezer ember vesztette életét, a városban található szinte összes történelmi épület megsemmisült, ahonnan több mint négyezer lakost koncentrációs táborokba hurcoltak és öltek meg.”

 

Egyébként a magán lakossági fórum rendbontás nélkül, végig „kotlebás”, populista hangulatban zajlott, a botrány iránt érdeklődőknek ugyanúgy csalódniuk kellett, mint a józan ész megszállottjainak.

 

 

Száraz Dénes

Nyitókép: webnoviny.sk/illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!