A Csemadok Füleki Alapszervezete és a Városi Művelődési Központ ötödik alkalommal ünnepelte közösen a Magyar Kultúra Napját, melyen részt vett Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának  küldöttsége is. A Füleki Városi Művelődési Központban megtartott  ünnepi műsort Himnuszaink címmel Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok Füleki Alapszervezetének elnöke állította össze.  Ennek keretében adták át a  „Nógrád Közművelődéséért” díjakat is.

 

A füleki II. Koháry István Magyar Tannyelvű Alapiskola diákjai.

 

 

A műsort a füleki II. Koháry István Magyar Tannyelvű Alapiskola diákjainak előadásában az Örökségünk című dalt nyitotta meg. A művet  2016-ban szerezte Gyulai István. A Paksról indult kezdeményezés eredményeképp klip készült, a dalt a világ számos pontján élő magyarok énekelték fel. A tanulókat Vankó Henriett és Ferencz Izolda tanárnők készítették fel. A dalból  a műsorvezetők (Hajdók Hajnalka és Endrődi – Mike Attila) „mindenkori mottóként“ a dal refrénjét: „Megtanulom, megőrzöm, tanítom, tovább adom, a szüleim nyelvét, a gyerekeim hangján elkopni nem hagyom!” emelték ki.

 hirdetes_300x300  

 

Szvorák Zsuzsanna.

 

Az ünnepi köszöntőt hagyományosan Szvorák Zsuzsanna mondta el:

 

„Immár 5. esztendeje ünnepeljük közösen, műsoros együttléttel a Magyar Kultúra Napját. De bizony sokkal régebbi emlékek kötnek minket ehhez a naphoz. Jómagam 1990 óta testvérvárosunkban, Szécsényben kezdtem együtt sokadmagammal ünnepelni a Himnusz születésnapját vers – és énekmondó versenyen, mely azóta Kárpát-medenceivé nőtte ki magát.

 

De ünnepeltünk oly módon is, hogy verseket posztoltunk ki az iskolák, osztályok termeiben kedves magyar idézeteinkkel,úgyis  hogy maratoni kulturális rendezvényt tartottunk, úgyis hogy előadást készítettünk a Nemzeti Himnusz történetéről.  Még az anyaországban megfogant gondolat előtt Füleken 122 gimnazista szavalta együtt nemzeti imánkat a templomban, a gimnázium épülete előtt és a Füleki vár alatt. Ötletünk táptalajra lelt, hiszen azóta több országban is választják ezt a flashmob megoldást. (…) a nemzet kultúráját nem csak az élteti, aki verset mond,énekel, színjátszik, kórusdalokat tanul,táncol, kézműveskedik, nem csak az, aki látszik, aki kiállít, aki szerepel.

 

Németh Bozó Andrea.

 

László Attila.

 

A fellépőkön kívül ne feledkezzünk meg hozzátartozókról. Azokról a szülőkről, akik hozzák-viszik legdrágább kincsüket a próbákra, fellépésekre. Mert fontos nekik a magyar kultúra. Ne feledkezzünk meg a társakról, feleségekről, férjekről, akik a szereplőket nélkülözik. Mert fontos nekik is magyarságuk. Ne feledkezzünk meg az újságokról, médiáról, akik a magyar eseményeknek hangot adnak,tudósítanak, a műszakról, akik a produkciót segítik,a kultúra szervezőiről,profikról, amatőrökről egyaránt.

 

Ne feledkezzünk meg a települések vezetőiről, akik az anyanyelvi kultúrát anyagilag támogatják, és ne feledkezzünk meg  az egyszerű kisvállalkozókról,  támogatókról, akik sokszor láthatatlan emberként éltetik a magyar kultúrát. Igen!  és ne feledkezzünk meg a közönségről, akik időt szakítanak magunkra.”

 

Melódia Nőikar.

 

Pro Kultúra Férfikar.

 

A műsor további részében a Németh Bozó Andrea (Palóc Himnusz, Pósa Lajos tanár, költő és dalszerző átírása ), a Melódia Nőikar (Gárdonyi Zoltán magasztos kánonja „Tartsd meg hazánkat, Isten“ valamint .A magyarok világhimnusza Dobos Attila szerzeménye 2001-ből, vezényelt Makainé Simon Katalin), a losonci Galáris Énekegyüttes (Boldogasszony Anyánk) a Pro Kultúra Férfikar (Simon János:  Hűséghimnusz, vezényelt: Fehér Miklós, karnagy) és az Erdélyből érkezett a Csillag Születik c. verseny 3. sorozatának győztese  László Attila (90. genfi zsoltár, Székely himnusz, Nélküled, Himnusz – a Pro Kultúra Férfikarral közösen léptek fel.

 

Galáris Énekegyüttes.

 

A Nógrád Közművelődési Díjat az idén Fehér Miklós, a füleki Pro Kultúra Férfikar karnagya, Póczos József, a ragyolci Csemadok Alapszervezetének elnöke, Nôta Gabriella, a Ringató foglalkozások alapítója és irányítója, a fülekkovácsi Mezeicsokor női éneklőcsoport kapták meg. Agócs Mária, a füleki Melódia Nőikar elnöke kapta meg.

 

Fehér Miklós.

 

Fehér Miklós, 1992-től, 25 éve karnagya a Pro Kultúra Férfikarnak. Az akkor Salgótarjánban élő karnagynak akkor két csoportja volt (Nógrádi Bányász Dalkör, Salgótarjáni Pedagóguskórus), de ennek ellenére eleget tett a felkérésnek. Irányítása alatt a férfikar  a Galántai Kodály Napok minősítő rendszerében 7 ízben kapott arany diplomát, a Szerencsi Férfikari Találkozón pedig egy alkalommal arany minősítést. Számos hazai és külföldi fellépésen vitte hírét Füleknek és a Nógrádi régiónak. Az ünnepélyes átadáson Bárdos Gyula méltatta az érdemeit, s köszöntötte őt a  Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának  küldöttsége is.

 

Póczos József.

 

Póczos József  Ragyolcon él. A ragyolci Nógrád táncegyüttes 1988 –as újjáalakulása óta tagja és jelenleg is aktív táncos. Nevéhez fűződik a hagyományos farsangolás újjáélesztése,  az asszonybál megrendezése. Az 1990-es években rendszeres és lelkes résztvevője volt az abroncsosi népművészeti táboroknak. 1998-ban a Csemadok Ragyolci Alapszervezet elnökének választották, mely  tisztséget a mai napig folyamatosan végzi

 

Nôta Gabriella.

 

Nôta Gariella neve és tevékenysége a Ringató foglalkozások nyomán vált ismertté Füleken és környékén. „A heti rendszerességgel megtartott foglalkozások lényege, hogy minden érdeklődő szülő gyermekét dalolni szerető, zenét kedvelő emberré nevelje, figyelmét az időtálló, szép zene, a művészet felé fordítsa. A Ringató foglalkozásokon résztvevő szülők és csemetéik közösen énekelnek, mondókáznak és ölbéli játékokat játszanak, így keltve fel a gyerekek érdeklődését a zene, a magyar kultúra és a magyar hagyomány iránt … 2017 októberétől Verebélyben különkérésre indította el a szülők és gyermekek közös zenei nevelését.– hangzott el a méltatásában.

 

Bálint Mária, Mezeicsokor női éneklőcsoport.

 

A fülekkovácsi Mezeicsokor női éneklőcsoport 1977-ben alakult meg, Bálint Mária vezetésével. A csoport állandó résztvevője volt a Tavaszi szél majd a Bíborpiros Szép Rózsa versenyeknek. Legjelentősebb sikereik közé tartozik az 1984-es Zselízi Országos Népművészeti Fesztiválon való részvétel, a budafoki Palócgálán való szereplés. A csoport 1988-ban a csoport elnyerte  „A kiváló népművészeti csoport” címet.

 

Agócs Mária.

 

Agócs Mária 1978-tól tagja a füleki Melódia Nőikarnak, melynek 1993 óta az elnöke. Irányítása alatt  a kórus számos hazai és külföldi szereplésen (Magyarország, Erdély, Ausztria, Csehország, Horvátország) is részt vett. Szervezője és rendezője a füleki nemzetközi kórus találkozóknak. A kórus rendszeres résztvevője a Galántai Kodály Napoknak, ahol amelyen az ezüst és bronzminősítések után, 2008-ban arany koszorús minősítést kapott.

 

A közép-szlovákiai egyházzenei kórusversenyen is arany és ezüst sávos minősítést kapott. Az elmúlt években megkapták a Város díját és a Nógrád közművelődéséért díjat. Az idei évet is  jelentős szerepléssel kezdte meg.  Budapesten  a Nádor teremben megtartott  Ősbemutatón, Bartók Béla szlovákiai gyűjtéséből szlovák népdalok alapján Csemiczky Miklós zeneszerző feldolgozásában 6 kórusművet adott elő.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.