A következő napokban is érdekes programokkal várja az érdeklődőket Losonc és környéke. Összeválogattuk a legérdekesebbeket.

 

 

március 5. (hétfő), 10.00, Losonc, Nógrádi Könyvtár

Ringató – A VARÁZSSZEKRÉNY MESÉI”

 hirdetes_810x300  

 

A VARÁZSSZEKRÉNY MESÉI”

 

Csecsemő (Baba) színházi előadás tánccal és klasszikus zenével 0-5 éveseknek és természetesen az őket ölükben tartó anyukáknak, apukáknak, vagy akár az őket kísérő nagyobb testvéreknek! Egy igazi családi programot ajánlunk!

 

Videóajánló:

 

 

A program összjátékideje hozzávetőleg 55 perc.

március 5. (hétfő), 10.00

Losonc, Nógrádi Könyvtár

Szót Értők Társasága

A találkozón a 120 évvel ezelőtt született Egri Viktor, íróról emlékeznek meg.

 

március 8., 16,30, Fülek, Városi Könyvtár: Könyvbemutató

Vladimír Polívka: Lučenec a kraj Novohradský (Losonc és Nógrádi terület) c. könyvének, új bővített kiadásának  bemutatója.

 

Vladimír Polívka, cseh író, tanár életének egy jelentős részét Losoncon élte le. Könyvei közül a legérdekesebb az említett kiadvány, mely több száz  fényképpel és képeslappal új köntösben,a múlt év végén jelent meg. A monográfiát szlovák nyelven bemutatják: Mária Adamová és Puntigán József.

 

 

március 10., 16.00, Fülek, Városi Művelődési Központ

 

A magyarországi Cirkusz Junior szórakoztató műsora 2018. március 10-én 16:00 órától a Városi Művelődési Központ színháztermében.

 

 

Seuso-kincsek –  A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállításának megtekintése Miskolcon  a Herman Ottó Múzeum kiállító termében.

 

március 17. (szombat), 8:00

 

A losonci Phoenix Lutetia Polgári Társulás kirándulása Miskolcra. A Seuso-kincsek megtekintése mellett a program részét képezi  a „Pannon-tenger Múzeum” kiállításának megtekintése és városnéző séta Miskolcon helyi  idegenvezetéssel. Részvételi díj 14.00 EUR, amely tartalmazza a bellépőket és az idegenvezetés költségét.

Jelentkezés:

 

E-mail: [email protected]

Mobil: 00421 917 290998 vagy 00421 905 176 343

Vonalas telefon (este 19:30 után) 00421 47 4331 991

 

A kincsekről:

 

A Seuso-kincset az 1970-es években találták mega Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság előtt is rejtve maradt. A rendelkezésre álló adatok szerint a leletet az 1970-es években egy fiatalember találta, azonban hivatalos bejelentést nem tett: feltételezhető, hogy a kincs darabjait az illegális műkincspiacon kívánta értékesíteni. Bizonyíték ezekre azonban nincs, mivel a megtaláló gyilkosság áldozata lett. A műkincs-együttesnek ezután nyoma veszett, majd a műkincspiacon bukkant fel. A rendelkezése álló információk alapján a 15 ma is ismert darabot az 1980-as években vásárolta meg egy befektetőcsoport. A kincset egy angol konzorcium egy 1990-es New York-i árverésen kívánta értékesíteni, mai értékén számítva mintegy 100 millió eurós kikiáltási áron, ennek az összegnek a többszöröséért.

 

A magyar állam sosem mondott le tulajdonjogáról, és hogy visszaszerezze a páratlan értékű ezüsttárgyakat. Több éven át tartó sikeres tárgyalássorozat eredményeképpen 2014-ben és 2017-ben hazatérhetett a kincs jelenleg ismert 15 darabja. Három évvel ezelőtt 15 millió euró, legutóbb pedig a leletegyüttes még értékesebb darabjai esetében 28 millió euró kompenzációs díjat fizetett. Ez összességében jóval kevesebb, mint az 1990-es évek elején tervezett aukciós kikiáltási ár. Nagyságrendjét tekintve egy kincs tulajdonjogáért folytatott, megnyert per esetén a magyar államnak megközelítőleg ugyanekkora összeget kellett volna fizetnie a kincs jóhiszemű vásárló státuszában levő korábbi birtokosainak.

 

Összeállította: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!