A következő napokban is érdekes programokkal várja az érdeklődőket Losonc, Egyházasbást, a Völgy és környéke. Összeválogattuk a legérdekesebbeket.

 

 

2018. március 27, 14.30

Losonc, Kármán József Alapiskola és Óvoda

 hirdetes_300x300  

Csiribiri húsvéti játszóház – Nemezelt tojások készítése

 

A losonci Phoenix Lutetia Polgári Társulás megalakulása óta kiemelt figyelmet szentel a gyerekeknek, a hagyományok ápolásának. A Csirbiri Játszóház és Táncház a szervezet legrégebbi rendezvénye, melynek a megalakulása óta a szervezője és rendezője.

 

 

március 27., 18.00, Egyházasbást, Bed & More Pogányvár‎, Méltósággal a világra jönni – előadás

Bernád Ilona – bába, népi gyógyász, szakíró.

Életadás, gyermekáldás, természetes születés hagyományunkban

 

 

március 29. 18.00, Péterfala-Almáspuszta, A Völgy

 

Szántai Lajos: Nimródtól napjainkig, mitikus történelmünk 2.rész

 

A magyarság egységének és ezáltal megmaradásának két fő pillére volt évszázadokon át.

 

Az egyik a Szent Korona, mint cselekvőképességgel nem rendelkező élő minőség misztériumként és minden jog forrásaként való feltétlen tisztelete és elfogadása, valamint a Szent István királyunk által megtett és a Szűzanya által elfogadott országfelajánlás tényének elismerése, amely egyúttal a spirituális védelmet is jelenti nemzetünk számára.

 

 

március 30. , 9.00-tól, Füleki vár, Nagypénteki keresztút.

A magyar nyelvű  keresztút a Füleki Vár bejáratától indul és a vár felső részére vezet a füleki Katolikus Plébánia és a Füleki Vármúzeum rendezésében.

 

 

április 2. , 10.00-tól Fülek, Füleki vár – XIII. Palóc Húsvét a Füleki várban.

 

Húsvéthétfőn, április 2-án délelőtt 10:00 órai kezdettel 13. alkalommal kerül megrendezésre a Palóc Húsvét a Füleki Várban. A rendezvény házigazdája, a Füleki Városi Művelődési Központ az idén is gazdag programot kínál az érdeklődőknek.

 

 

Az idelátogatók a kézműves foglalkozásokon kipróbálhatják a tojásdíszítést, gyékényezést, mézeskalács-díszítést, a népihangszer-készítést, továbbá arcfestés, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás, gyermek íjászverseny és mesekuckó vár rájuk.

 

A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás, a Magyar Közösségi Ház udvarán hagyományos disznóvágás gazdagítja a programot, a szabadtéri színpadon folklór együttesek lépnek fel. Itt lesz a budapesti Csángálló Zenekar, a dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes és a Ďatelinka zenekar Gyetváról, közreműködnek a helyi alapiskolák tanulói, a Foncsik Énekegyüttes valamint a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes énekesei, a Motolla Kézműves Baráti Kör, a Banyaklub, a Nomád és a Pro Gaudio polgári társulások, illetve a MeseFigurák színjátszó csoport.

 

A rendezvény keretén belül a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai és A murányi kőedény emlékezete című időszaki tárlat is megtekinthető lesz a vár Bebek-tornyában.

 

Kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvény a VMK-ban valósul meg. A rendezvény társszervezői a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások és a Csemadok Füleki Alapszervezet.

 

Összállította: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!