A muzsika varázslatos ereje vonzotta az érdeklőket a nemeshodosi kultúrházba, ahol első alkalommal szerveztek magyarnóta-estet. A zenés találkozó elnevezését is egy nóta ihlette: Hajlik a rózsafa. Az esemény Nagy Noémi, csallóközi lány fejéből pattant ki.

 

Április utolsó péntekjén teltház várta, hogy színpadra lépjenek a különböző régióból érkezett előadóművészek. Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László páros, valamint Lőrincz Roland, Jaslovszky Mónika, Matus Ernő, Méhes Judit, Simon Zoltán, Vígh Valéria és Ladacsi Mónika szólisták mutatták be repertoárjukat.

 

Felcsendültek közismert dallamok, mint pl. Száz szál piros rózsát küldöttem te néked, Ne szidjatok soha engem, Jegenyefan fészket rak a csóka, amit a nagyérdemű lelkesen dúdolt az előadókkal.

 

 hirdetes_300x300  
Nagy Noémi is színpadra lépett

 

A műsort Nagy Noémi ötletgazda is színesítette, aki édesanyjával, Nagy Irmával közösen dalra is fakadt. Az est megálmodója elmondta, hogy a nótaszeretetét édesanyjának köszönheti, aki egykor altatás közben az Egy pici ház a domb tetején című dalt énekelte neki. A fellépőket a dunamocsi Mezei Zsolt és cigányzenekara kísérte.

 

Az ötletgazda a Körkép.sk-nak a nótaszeretetével kapcsolatban így nyilatkozott:

 

A nótaszeretetem egészen kiskoromra vezethető vissza, hiszen ebben nőttem fel anyukámnak és hodosi papámnak köszönhetően. Sok időt töltöttem mamáéknál, s nem volt olyan nap, sőt a mai napig sincs, hogy ne szólna náluk a nóta, így nagyon könnyen lettem én is a magyarnóták szerelmese.”

 

Nagy Noémi és Nagy Irma a büszke édesanya Balódi László helyi polgármester (balról), illetve Lukács József csiliznyáradi polgármester jelenlétében.

 

A rendezvény megszervezésének ötletéről elmondta, hogy tavaly októberben fogalmazódott meg benne:

 

„Az Őszirózsa versenyről hazafelé az autóban már azt terveztem, hogy ha nálunk Hodosban egyszer nótaest lesz, az biztos, hogy Mezei Zsolték fognak muzsikálni. Szerettem volna, hogy nagyon hosszú idő után a hodosi kultúrházban is szóljon a nóta…”

 

Az est elnevezésének eredetével kapcsolatban Nagy Noémi hozzátette, hogy a nótaest címadásának nincs számottevő oka.

 

Semmi különleges kötödésem nem volt eddig ehhez a nótához, egészen tegnapelőttig. Szeretném é0s nagyon bízom abban, hogy a ,,Hajlik a rózsafa…”
magyarnóta-estből hagyományt tudjunk teremteni.”

 

A műsor összeállításáról is megkérdeztük a fiatal nótaénekest, aki elmondta, hogy az összes hodosi kultúrházban fellépett előadóra csodálattal tekint, hiszen mindegyiküktől sokat tanulhat.

 

„Örömömre szolgál, hogy akiket megszólítottunk, azok mindnyájan elfogadták a felkérést. Sokat jelentett nekem, hogy tanárom, Dóka Zsuzsa is eljött, karöltve Bősi Szabó Lászlóval.”

 

– fogalmazott.

 

Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László is örömmel szórakoztatták a nagyérdeműt

 

Nagy Noémivel beszéltünk a nótaest sikeréről is, aki boldogan mesélte, hogy a rendezvénynek pozitív visszhangja van, s büszkén mondta, hogy a közel 180 főből álló közönségben mindenki remekül érezte magát. Hozzátette, nagyon elégedett a péntek estével, ami tapasztalatot és tanulságokat szolgáltatott nekik, ugyanis a jövőt illetően következtetéteseket is tudnak levonni belőlük még a változtatások terén is.

 

Nagy Irma, a fiatal nótaszerelmes lány édesanyukáját arról faggattuk, hogy altatáskor miért épp nótát énekelt:

 

„Ebben nőttem fel, ugyanis édesapám nagy nótakedvelő. Szerettem volna, ha az én gyerekeim is így nevelkednek. Altatáskor több nótát is énekeltem Noncsinak, de ő mindig az Egypici ház…-on aludt el.”

 

Nagy Irma előadóművész a lányával való közös éneklésről elmondta, „Az élmény nem volt új számunkra, hiszen a Megmaradásunkért  kultúrcsoportban is van közös szólónk. De csodálatos élmény volt nótákat együtt énekelni.” – zárta.

 

Az előadóművészek a közönséggel együtt nótáztak

 

A produkciókat a közönség vastapssal díjazták. A magyarnóta-estnek Csallóköz-szerte híre ment, s a nótakedvelők már várják a folyatatást.

 

Laky Erzsébet

 

Fotók: Nagy Noémi és Keszi Ildikó

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!