Immár ötödik alkalommal tartottak múltbéli korokat felidéző járművek találkozóját a községben. Idén július 28-án, szombaton mozgalmasan, ám nem szokványos módon indult a helybéliek és az érdeklődők hétvégéje, ugyanis a falu főterét retro autók és -motorok lepték el. A regisztrációt követően Mede Károly atya megszentelte a múlt századi járgányokat, majd megkezdték a részint csallóközi, részint mátyusföldi túrájukat.

 

A járműszentelés pillanata

 

A veteráncsodákon vonuló vidám társaság útja Albáron, Nagymadon, Nyékvárkonyon keresztül a Bős városában található múltbéli fogadók hangulatát megtestesítő Hullám Csárdához vezetett. Innen Csilizpatas–Bögellő–Alistál–Nyárasd irányában Mátyusföld felé vették az irányt, ahol a következő megállójuk Nádszegen volt. Az érdeklődők mindegyik helyszínen a veterán járművek csodájára jártak.

 

Veterán járművek lepték el Vásárút központját.

 

 hirdetes_810x300  

A retro járgányok kiindulási pontjukra való visszaérkezése után ünnepélyes megnyitó és a különdíjak átadása következett. Az 5. Retro Auto Motor Találkozó jótékonysági jelleggel is bírt, hiszen veteránkedvelők kupakgyűjtésbe kezdtek még 2017 telén. „Idén 640 kg kupakot gyűjtöttünk össze, amit a dunaszerdahelyi, súlyos betegséggel küzdő Nagy Tibike részére ajánlottunk fel. A jótkénykodásba a szomszédos falvak polgárai és a DAC-drukkerek is bekapcsolódtak.” – részletezte Paksi Tibor a rendezvény ötletgazdája és főszervezője.

 

640 kg kupak gyűlt össze, hogy egy beteg kisfiú gyógyulását segítse.

 

A találkozó megálmodójától megtudtuk, hogy a jótékonysági és veterán jellegű közösségi esemény célja benzingőzös, családias hangulatú kellemes hétvége eltöltése jó barátok, régnemlátott ismerősök és új arcok között. Hozzátette, hogy emellett a szervezőcsapat szeretne örömet szerezni olyan embertársainknak is, akinek az élet sajnos más sorost adott.

 

A környék apraja-nagyja megcsodálta a járgányokat.

 

„Megtisztelő volt számomra, hogy a Retro Autó-Motor Találkozón úgy a Felbári Szociális Intézmény lakói, mind a kis Zsóka részt vettek. Boldog vagyok, hogy ennek a gyermekkorát tolókocsiban töltő kislánynak megvalósíthattuk az álmát: örömautóztatásra vittük. A kislány a rendezvény előtti napokban elárulta nekem, hogy nagyon szereti a szép autókat. Én pedig ígéretet tettem neki, hogy a rendezvényen autókázunk.”           

 

A felbári intézmény lakói is jól érezték magukat a rendezvényen.

 

A találkozó főszervezője ismertette velünk az útvonal célkitűzését is. Ez pedig a vendég-járművezetőkkel a Csallóköz szépségeinek, látványoságainak, kultúrájának, s nem utolsó sorban gasztronómiájának ismertetése. „Az első megállónk helyszínéül ezért választottuk a Hullámcsárdát, ahol finom hagymás-zsíros házikenyérrel és citromoslimonádéval vártak bennünket, de meg lehetett kóstolni az igazi dunai halászlevet, sülthalakat is.” – mondta.

 

Egy álom vált valóra: Zsóka örömautózása.

 

Paksi Tibor a Duna partján lévő kocsma egyediségét is felfedte nekünk, hiszen a kezdetektől a Lelovics család tulajdonában lévő vendéglő 1927-ben épült, ami már több árvizet is átvészelt, s az első olyan magántulajdon, amit a rendszerváltás után sikerült visszaszerezni.

 

A bősi Hullám Csárda hangulata remek aláfestése volt a találkozó jellegének.

 

A rendezvény megálmodója büszkén jelentette ki, hogy a részvevő veteráncsodák száma növekvő tendenciát mutat.

 

Az egyedi matuzsálemi járgányt, (amely a detroiti Ford Múzeumban található Henry Ford által 1896-ban készített jármű pontos másolata) mindenki megcsodálta.

 

A veterántalálkozó főszervezője a rendezvényt értékelve összegezte, hogy egy újabb felejthetetlen, céljukat teljesítő rendezvényt sikerült megvalósítani, amit elsősorban a csapatának köszönhet. „Célunkat elérve, balesetmentesen teljesítettük a túrát, és újabb kellemes pillanatokat szerezhettünk mindazoknak, akik kijöttek Vásárútra és megcsodálták  a kiállított szépségeinket.” – zárta.

 

A különdíjak átadása: Paksi Tibor főszervező (balról) gratulál az egyik résztvevőnek.

 

A rendezvényen minden retro jelleggel bírt, hiszen még a fagylaltárus is veterán járműből árusított. Az érdeklődők a retrojárművek mellett veterán tűzoltókiállítást is megtekinthettek.

 

A szervezők a gyermekekre is gondoltak, hiszen őket is változatos programokkal várták.

 

Laky Erzsébet

 

Fotók: Paksi Tibor – veterántalálkozó közösségi oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!