A megszokott hagyományoktól eltérően az idén a losonci B.S. Timrava Színház adott otthont a füleki Rakonca Néptáncegyüttes év végi gálaműsorának, melyen barátaik közreműködésével az utóbbi időszak műsoraiból mutattak be válogatást.

 

 

 

 hirdetes_300x300  

Bár a csoport és barátaik nem először jártak Losoncon, ez volt az első alkalom, hogy ezt a nagyon népszerű, 2010-től bevezetett programjukat itt mutatták be.

 

 

 

A műsort Brusznyai Erik koreográfiája, az „Amikor jólesik“ c. magyarszentbenedeki táncokat felelevenítő hangulatos, a kinti esőbe hajló időjárást is felidéző hangulatos produkció nyitotta meg. Ezt követően „Járnám én es ékesen“ címmel moldvai táncok voltak láthatóak a Kis Rakonca előadásában. A táncokat Varga Lia és Varga Norbert tanították be.

  

 

A közelmúltban több elismerést is szerzett losonci Galáris Énekegyüttestől népdalcsokrot hallhattunk. Nem először szerepelnek a műsorban, s akik látták a korabeli fellépéseiket, azt is láthatták, hogy milyen fejlődést tudhatnak maguk mögött. A csoport fenntartója a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda, valamint a Csemadok losonci Alapszervezete. Munkájukat Varga Lia, a Rakonca Néptáncegyüttes egyik vezetője és Demecs Andrea, a Csemadok losonci alapszervezetének elnöke irányítják.

 

 

A csoport a Bíborpiros szép rózsa népzenei országos vetélkedőn aranysávos minősítést ért el, a közelmúltban a budapesti Csepeli Munkásotthonban lezajlott XII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén pedig  kiemelt nívódíjban részesültek.

 

 

Őket ismét egy Rakonca koreográfia követte Visai táncok címmel, Kovács József és Jelínek Emese koreográfiájával.

 

 

A műsor legtávolabbról érkezett vendége a besztercebányai Mladosť Egyetemi Néptáncegyüttes volt, akik kétszer is helyet kaptak a műsorban. A szlovák népi táncok mellett egy hagyományos esküvőt is bemutattak.

 

 

A csoport a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem mellett működik, tagjait az egyetem és a környék elhivatott néptáncosai alkotják. Elsősorban a Garam mente folklórját viszik a színpadra, de megtalálható műsorukban a határon túli szlovákok néphagyománya is.

 

 

Szoros kapcsolatot ápolnak a vajdasági szlovákokkal Az európai országok mellett eljutottak a tengerentúlra, pl. a Fülöp szigetekre és Ausztráliába is. Művészeti vezetőjük Martin Urban.

 

 

A Rakonca ifjú korosztálya a Kis Rakonca Varga Lia és Norbert „Hadd el te kicsike“ c. koreográfiáját, benne Felcsíki táncokat mutatott be. A koreográfia a 9. Eszterlánc Néptáncfesztiválon ezüstsávos besorolást kapott. A „nagy” Rakonca előadásában ezután a Paulus Norbert és Pauluszné Perczel Piroska által koreografált Rimóci táncok voltak láthatóak.

 

 

 

A műsorból az idén sem maradhattak ki a Rakonca szólótáncosai, akiket ezúttal a legutóbbi országos gyermek néptáncversenyen kiemelt aranysávos minősítést szerzett Molnár Nikolas és Varga Dániel képviselték. A páros sikere ezúttal sem maradt el,  magyarszenderneki és széki férfitáncokat mutattak be.

 

 

Az egy éve alakult Foncsík Énekegyüttes a Galáris Énekegyüttes „füleki párja“. A csoport Varga Lia vezetésével a Rakonca talán legfiatalabb leányaiból állt össze, s  népdalcsokrot mutatott be.

 

 

Nem kisebb sikert aratott a füleki File Banda, mely idén nyáron alakult tehetséges füleki zenészjelöltekből. Az együttest Ifj. Gelencsér János, az est zenei hátterét biztosító Dobroda zenekar prímása vezeti és tanítja. Velük kapcsolatban el kell mondani, hogy a füleki néptánc és népi ének mellett úgy tűnik, a városban a hangszeres oktatás is állandósulni látszik. Köszönhetően elsősorban a füleki központú Hagyományok Háza szlovákiai hálózata és a füleki Művészeti Alapiskola együttműködésnek.

 

 

A Rakonca Húsvét Csaba és Mesterszabó Ágnes által koreografált Kalotaszegi Táncokat bemutató blokk és a Mladosť együttes fellépése után a közel kétórás rendezvényt a Rakonca „Szomszédok – Gömöri táncok“ c. új, Brusznyai Erik által összeállított bemutatója zárta, melyben medvesalji és fennsíki magyar és rimakokavai szlovák táncok párhuzamát láthatta a közönség.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!