Sokadmagammal emlékszünk arra a pillanatra, amikor több évvel ezelőtt, 2008 novemberében megnyílt a Szabó Gyula Emlékház, Szabó Gyula (1907 – 1972), losonci festőművész egykori, Városliget melletti otthonában. Ötletadója, alapítója, fenntartója a festőművész özvegye Szabó Kinga volt, aki mind a mai napig meghatározó egyénisége az Emlékház fenntartásának és működtetésének.

 

Az Emlékház megnyitása 2008-ban

 

A tíz év történeti szemmel nézve nem hosszú időszak, de nem is rövid. Aki már valaha belekóstolt egy-egy szervezet, intézmény működtetésébe tudja, hogy az mennyi munkával, fáradtsággal, s nem utolsó sorban anyagi áldozattal jár.  A tíz évről éppen ezért csak elismeréssel lehet szólni. Az Emlékház kiállításai, rendezvényei vonzzák a látogatókat, méltó helyet biztosítanak Szabó Gyula alkotásainak.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az életmű olyannyira gazdag, hogy az elkövetkező években is lesz mit bemutatni. Számos olyan alkotás létezik még, melyet a nagyközönség eddig még nem láthatott.

 

Korponai István

 

A jelenlévőket az Emlékház és a Szabó Gyula Barátainak Klubja nevében Szabó Kinga üdvözölte. Ezt követően Korponai István saját megzenésítésében Szabó Gyula (1907 – 1972) verseket mutatott be magyar és szlovák (Vojtech Kondrót fordítása) nyelven.

 

 

Szabó Kinga

 

Az első,  az 1940-es években írt vers  „Ki kényszerít” – Szabó Gyula ars poetikája költői nyelven kifejezve, melyben az élet értelméről és céljairól szól. A vers azzal végződik, amit a festőművész  már fiatal korában is tudatosított, „az élet végesha elmegy az élők sorából, akkor ezzel vége lesz-e mindennek”. Szabó Kinga kötődve ehhez a gondolathoz az emlékház megnyitásának 10 évéről szólva jegyezte meg, hogy a ház működése valóban azt a szellemiséget mutatja be, amit Szabó Gyula képviselt. Feltehető a kérdés, valóban minden bevégződött a halálával? Vagy pedig van még folytatás? Van folytatás!

 

 

Az est részeként került bemutatásra az a DVD, amely a Szabó Gyula Emlékház 10 éves történetét foglalja össze. Mint az elhangzott, nehezen készült el, mert  egy váratlan számítógépes hiba következményeként az emlékház eseményeire vonatkozó dokumentumok és adatok megsemmisültek. Ennek eredményeként sikerült lekésni a 10 éves évforduló valódi időpontját, 2018 novemberét és elég munkaigényesen kellett (újra) összegyűjteni a dokumentumokat. Szerencsére a ház „védőszentje” őrködött és a ház rendezvényein részt vevő barátok, filmesek (Loal TV, az alkotók filmjei, Böszörményi István, Sólyom Éva, Puntigán   József) segítettek, akiknek Szabó Kinga külön is megköszönte azt, hogy ezt megtették.

 

 

Az eredmény nem teljesen az, mint az eredendően el lett képzelve, de abból kellett dolgozni, ami volt és meglett.  Ugyanakkor be kellett látni azt is, hogy a  teljes anyag, amelyben minden esemény helyt kapott volna,  be se fért volna a  ház történetét bemutató 30 perces filmbe.

 

 

A film összeállítóit, a  rimaszombati Szekeres Évát és Lichtmannegger Lászlót  dicséri, hogy a rendelkezésre álló anyagból olyan alkotást sikerült létrehozniuk, amely láttatja, hogy mit sikerült az elmúlt tíz év alatt létrehozni.  Sz. Kinga kiemelte, hogy az elmúlt 10 év alatt, szinte csak baráti segítséggel, ahogyan mondani szokták a „két térdünkön” dolgozva több mint 23 kiállítást sikerült megrendezni. Nem szólva a házban megtartott koncertekről, találkozókról és egyéb eseményekről.  „Tíz év alatt, két-három emberrel, csak a  cél iránti elkötelezettséggel”.

 

 

A DVD „keresztanyja” Iveta Kaczarová, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria igazgatónője lett, aki a kezdetektől követhette és követte a Szabó Gyula Emlékház  létrehozását és eseményeit.  A két intézmény folyamatosan együttműködött. Az ilyen ceremónia szokásaitól némileg eltérve nem pezsgővel öntötték le a DVD-t, de konfettivel szórták meg.

 

Szabó Kinga, Iveta Kaczarová

 

Iveta Kaczarová rövid köszöntőjében elismerését fejezte ki az alkotóknak azért, hogy a 10 év történéseit sikerült  30 percbe besűríteniük. Öröme van abban, hogy Szabó Kinga elhatározásból Losoncon létrejött az emlékház, amely jelentősen megemelte  a város kulturális életének színvonalát. Az itteni kiállítások és események mindig érdekesek, vonzóak voltak. Azok résztvevői mindig jól érezték magukat. „Azt kívánom, hogy az emberek tekintsék meg ezt a DVD-t, és  remélem, hogy minden 10 évben hasonló módon fogunk tudni itt találkozni, és további és további eseményeket tudunk megtekinteni. Mindig szívesen jövök ide, jól érzem itt magamat, köszönhetően a vendéglátóknak és a csodálatos alkotásoknak”.

 

Demecs Andrea és Szabó Kinga

 

A Csemadok Losonci Alapszervezete nevében Demecs Andrea köszöntötte a jubiláló házat és  fenntartóját, akinek egy 25 rózsaszálból álló csokrot adott át: „10 szálat az eddigi 10 évért, és minimum még 15-öt adjunk neki”. Megköszönve azt, hogy van az emlékház, hogy abban  műsoraikkal helyet kap  a Csemadok Alapszervezete is.

 

Szabó Kinga és az alkotók

 

A DVD magyar nyelven készült, szlovák nyelvű feliratokkal. Utóbbiakat Tóth Éva fordította szlovák nyelvre.  A film gerincét az alkotók archív filmfelvételei képezik, melyeken keresztül nemcsak az Emlékház története tárul fel, a kiállítótermek kialakításától, a ház kibővítésén keresztül egészen napjainkig, de Szabó Kinga előadásainak köszönhetően a névadó Szabó Gyula élete, életműve is.  Nevezett alkotói a kezdetektől fogva figyelemmel kísérték az emlékház tevékenységét, örömmel tettek eleget Szabó Kinga felkérésének.

 

 

Szekeres Éva kérdésemre elmondta, hogy „egy konkrét megrendelésnek tett eleget. Szabó Kinga pontosan tudta, hogy mit szeretne. Ehhez kerestük a megvalósítás módját és a háttéranyagot. Ebben vállaltan bizonyos  történeti részek,  kiemelten, hangsúlyosabban kapnak helyet, bizonyos részek pedig csak érintőlegesen vannak említve. Nem szerettem volna, hogy az egésznek „prezentációszerű” legyen, hogy jönnek sorba a kiállítások, jönnek sorba az adatok. Azt gondolom, hogy ez ilyen formában elaltatja a nézők figyelmét. S mivel volt elég gazdag TV-s anyagunk ezt is kihasználtuk, valamint az iskolásoknak oktatási anyagként készült korábbi DVD-t is. Ez pont egy olyan korszakot mutatott be, a háborús korszak festészetét, ami nagyon érdekes a számunkra is.”. Természetesen sok minden kimaradt, s sok minden bekerülhetett volna még, de be kell vallani, hogy időszűkében is voltunk, decemberben kezdhettünk el ezzel foglalkozni”.

 

 

Az emlékház jelenlegi kiállítása Szabó Gyula nagyobb méretű alkotásait mutatja be „Vágyak és remények” címmel. Abban az időszakban, amikor ezek készültek a festőművész kevés megrendelést kapott, s inkább a maga örömére készítette el ezeket a munkákat. A DVD korlátozott példányszámban az emlékházban vásárolható meg.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.