Az UNESCO Global Geoparks Tanácsának (UNESCO Global Geoparks Council) 3. ülésszakán úgy döntött, hogy újabb 4 évre meghosszabbítja a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark címét. Ez azt jelenti, hogy a határon átnyúló magyar-szlovák geopark a következő négy évre is teljes jogú tagja lesz az UNESCO Globális Geoparkok hálózatnak.

 

 

Mint arról portálunkon is beszámoltunk, több hónapos előzetes egyeztetések után 2018. július 25.-28. között az UNESCO Globális Geoparkok Hálózata által kiküldött szakértők Prof. Ibrahim Komoo (Malajzia) és Dr. Henning Zellmer (Németország) négynapos látogatást tettek a Novohrad-Nógrád Geopark területén, s a helyszínen mérték fel, hogy milyen eredményeket ért el a geopark az azt megelőző, 2014-es látogatás óta.

 

 hirdetes_300x300  

 

A terület megtekintése során az ellenőrök jártak Hollókőn, Salgótarjánban, a Baglyaskői Látogató Központban, a Szurdokpüspöki Palóc Grand Kanyonban, Ipolytarnócon a szlovákiai területen Sátorosbányán és a Somoskői várban, Sőregen, Ajnácskőn, Füleken és Kalondán is, ahol a geológia és kulturális helyszínekkel ismerkedtek meg. Ittlétük alatt a geopark szakemberei és képviselő mellett találkoztak önkormányzati képviselőkkel, de elbeszélgettek az akkor az említett helyszíneken tartózkodó látogatókkal és turistákkal is.

 

Az ellenőrzés idején a kétoldali geopark-szervezetek, Fülek és Salgótarján önkormányzatai, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és egyéni részvevők bizonyították partneri együttműködésüket.

 

 

A látogatás zárónapján az Eresztvényi Látogatóközpontban megtartott találkozón pedig a geopark vezetőivel és munkatársaival a geopark négyéves eredményeit tekintették át, megosztva velük a  látogatás alatt szerzett tapasztalataikat is.

 

 

Az ellenőrök az UNESCO felé elküldött dokumentációkat is felhasználva augusztus végéig készítették el zártkörű jelentésüket, melyhez ajánlásokat is csatoltak. A hivatalos eredményt  idén februárban hozták nyilvánosságra.

 

 

A geopark a felülvizsgálat eredményeként zöld, sárga vagy piros kártyát kaphat. A zöld kártya újabb négy éves nemzetközi tagságot jelent. Kisebb hiányosságok itt is előfordulhatnak, de azokat elég a következő ellenőrzésig kijavítani. Sárga kártyát akkor kap egy terület, ha találhatóak olyan jelentősebb problémák, melyeket szükséges megváltoztatni – ezek megoldására azután két év áll a geopark rendelkezésre. Ennek letelte után már csak zöld vagy piros kártyát kaphat a terület. Súlyos hiányosságok és lemaradások esetén piros kártyát kap a geopark, amellyel azt kizárják a nemzetközi hálózatból.

 

 

Az ellenőrök a Novohrad-Nógrád Geopark működésével kapcsolatban az UNESCO Világörökség részét képező Hollókő  Ófalu, a somoskői vár és környéke, és füleki vár, a salgótarjáni Bányászati Bemutatóhellyel és a geopark nemzetközi képviseletével kapcsolatban tettek ajánlásokat. Ezek mindegyike arra irányul, hogy a helyszínek bővítsék a az általuk képviselt értékek bemutatását.

 

 

Hollókő esetében a geopark hangsúlyosabb népszerűsítését és a táj, geológia és a hagyományok közötti kapcsolatok bemutatását javasolják. A Somoskői vár mellett érdemes lenne bemutatni az egykori kőbányászat történetének kihatásait a regionális (európai) fejlődésre, hangsúlyozva a határon átnyúló együttműködés jelentőségét különös tekintettel a geoturizmusra.

 

A „füleki vár fantasztikus helyszíne” esetében azt ajánlották, hogy az eddig  önállóan fejlesztett és bemutatott régészeti és geológiai emlékek  egyesítve, integrált módon (geoarcheológia) kerüljenek bemutatásra, melyek így fokozhatják a látogatók érdeklődését és erősíthetik a turizmust is. A kiállítás angol nyelven is bővíthető lenne. A „kiváló kezdeményezésű” salgótarjáni Bányászati Bemutatóhely esetében azt ajánlották, hogy az ne csak szénbányászatra szorítkozzon, hanem a szénhez kapcsolódó ipart is beleértve a bányászati geológiát, a szén és a civilizáció kapcsolatát.

 

 

Az értékelők meggondolásra érdemesnek tartják a geopark tapasztalatainak és gyakorlatainak megosztását más UNESCO globális geoparkokkal (határon átnyúló együttműködés, a fiatal vulkanikus területekhez kapcsolódó eredmények) valamint az Európai és Globális Geopark hálózatok munkájában való aktív részvételt.

 

.

Szlovákiában jelenleg három geopark működik, közülük csak a  Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark tagja az Európai és Globális Geopark Hálózatának, Magyarországon a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark is tagja a Globális Geopark Hálózatnak.

 

 

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark tevékenységét Magyarországon a salgótarjáni központú Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft., Szlovákiában a Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása (Fülek) látja el. A geoparkhoz a szlovákiai területen 28, a magyarországin 64 település tartozik.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!