A Pozsonyi járásban kiállításmegnyitóval, előadásokkal, filmekkel és utazási fesztivállal várják az érdeklődőket az elkövetkezendő hétben. 

 

Március 5. (kedd) – Borgó: Bolyai pszeudoszféra – kiállításmegnyitó

 

Március 5-én, kedden 17.00 órától kerül megrendezésre Borgó György Csaba marosvásárhelyi születésű Munkácsy-díjas képzőművész Bolyai pszeudoszféra című kiállításának megnyitója a Pozsonyi Magyar Intézet 1. emeleti kiállítóterében (Stefánia út 1.).

 

 hirdetes_300x300  

Borgó György Csaba számára a szülővárosában eltöltött évek meghatározókká váltak – így Bolyai János alakja is, akinek Univerzum-modellje ihlette a kiállítás anyagát. Képeinek absztrakt-emblematikus eszközrendszere Miró szürrealisztikus világával mutat formai rokonságot.

 

 

A kiállítás védnöke Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete. A művész munkásságát méltatja: L. Simon László író, országgyűlési képviselő. A kiállítást megnyitja: Aradszki András országgyűlési képviselő. Közreműködnek: Buják Andor szaxofonon, Bohus Zoltán Zumi zongorán.

 

A kiállítás 2019. március 29-ig tekinthető meg.

 

Március 5. (kedd) – A magyar opera kibontakozása – előadás az Opera Nagykövetei program keretében

 

Március 5-én, kedden 18.00 órai kezdettel rendezik meg az Opera Nagykövetei program keretében A magyar opera kibontakozása című előadást a Pozsonyi Magyar Intézet földszinti dísztermében (Stefánia út 1.).

 

A Magyar Állami Operaház 2013-ban indította az Opera Nagykövetei programot azzal a céllal, hogy a tapasztalattal rendelkező művészek személyesen népszerűsítsék a műfajt minden korosztály számára.

 

Haramza László, a Magyar Állami operaház magánénekese élő énekes közreműködéssel, filmes illusztrációkkal egybekötött előadást tart a magyar nyelvű opera XIX. századi kialakulásáról. Arról, miként volt lehetséges, hogy a rémes Bach-korszak után alig két-három évtizeddel egy olyan korszerű operaház jött létre Budapesten, mely infrastrukturális és műsorszerkezeti szempontból is felvette a versenyt hasonló nyugat-európai intézményekkel.

 

 

Március 6-tól március 12-ig – Crème de la Crème 6 – francia filmhét

 

A Szlovákiai Francia Intézet a Film Europe társasággal együttműködve idén március 6-tól 12-ig immár hatodik alkalommal rendezi meg a Crème de la Crème francia filmhetet.

 

A részletes program megtalálható itt.

 

 

Március 7. (csütörtök) – Filmvetítés a Pozsonyi Casinóban

 

A Pozsonyi Casino épületében 17.00 órától A király beszéde című, négy Oscar-díjas angol filmet vetítik le, amely VI. György brit király (II. Erzsébet apja) trónra lépésének igaz történetét mondja el, kedves humorral fűszerezve.

 

 

Március 8-tól 10-ig (péntektől vasárnapig) – Cestou necestou – Szlovákia legnagyobb utazási fesztiválja

 

 

Március 9. (szombat) – Megtart, nemenged (táncszínházi nevelési előadás)

 

Március 9-én, szombaton 19.00 órától kerül megrendezésre a Megtart, nemenged táncszínházi nevelési előadás az Ifjú Szívek Táncszínház, a Vekker Műhely és a Káva Kulturális Műhely koprodukciójában. Belépő: támogatói jegyek formájában. A szervezők arra kérdik az érdeklődőket, hogy a részvételi szándékukat jelezzék a [email protected] címen.

 

 

Táncosok: Oláh Eszter, Sebő Veronika, Varsányi Ági, Baranyai Viktor, Lantos András, Hégli Bence
Színész-drámatanárok: Kuklis Katalin, Horváth Kristóf, Czuczor Nóra
Díszlet, jelmez, látvány: a másik Kiss Gabriella
Koreográfus: Hégli Dusan
Dramaturg: Romankovics Edit
Részvételi színházi szakértő: Kardos János
Rendező: Sereglei András

A családi hagyományok miként befolyásolják egyéni döntéseinket, s így végső soron életünk menetét?

A történet három fiatalról szól, akik a felnőtt élet küszöbén elhagyják a szülői házat és a nagyvárosba költöznek. A főszereplők a gyermekkort maguk mögött hagyva el akarnak szakadni a szülői tekintetektől, az otthon fullasztó kötelékeitől, szabadságra vágynak, hogy próbára tehessék erejüket. Az új környezetben közel kerülnek egymáshoz, eltérő családi hátterük, más-más nemzetiségük sokszínűséget és érdekességet hoz a hétköznapokba. Az új helyen a különbözőség különlegessé, az eltérés egyedivé, a másság kivételessé teszi őket. Amikor azonban komoly erkölcsi és érzelmi kihívás elé kerülnek, az eltérő családi hagyományok, az otthoni kötelékek húzóereje egyre nagyobb feszültséget és távolságot teremt a fiatalok közt.

 

Bővebb infó itt.

 

Összeállította: Takács Henrietta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!