Ezen a héten a kedves érdeklődő koncertet és magyar nótát hallgathat Rimaszombatban, emellett megkóstolgathatja a magyar konyha ínyencségeit is. A járás déli részén, Ajnácskőn pedig a vár körüli takarításon vehet részt.

 

Minden kedves olvasónknak nagyon jó szórakozást és pihenést kívánunk!

 

  1. Március 23-án (szombaton) 19:00 órakor Rimaszombatban a Városi Művelődési Központ nagytermében megkezdődik a 39. Zenei Tavasz előadássorozata.

 

Minden zeneszeretőt sok szeretettel várnak a 39. Zenei Tavasz első koncertjére Rimaszombatba. Bemutatkozik az Ensemble Ricercata együttes, a következő összetételben: Helga Varga Bach/szoprán, Roland Sebesta/klarinét, Milan Pala/hegedű és Ivan Siller/zongora. Az együttes mai kamarazenét ad elő attraktív formában.

 hirdetes_300x300  

 

Belépődíj 3 euró, jegyvásárlás helyben.

 

 

  1. Március hónap 12. hete Rimaszombatban a Junior Komplex és Fekete sas éttermekben A Magyar Konyha Hete.

 

Aki még nem döntötte el, hogy hol ebédel ezen a héten Rimaszombatban, annak bátran ajánlhatjuk a Kereskedelmi- és Szolgáltatóipari Szakközépiskola Junior Komplex és Fekete sas éttermeit, ahol a magyar konyha hetét rendezik meg az Egri Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskolájával, Szakiskolájával és Kollégiumával közösen.

 

Kínálat: Ha kedden látogat el az éttermekbe Újházi tyúkhúsleves, tejszínes gombás sertésszelet, kijevi csirkemell és aranygaluska van az étrenden, csütörtökön gulyásleves, székely libacomb, sertéscsülök pékné módra és somlói galuska várja a magyar konyha rajongóit, míg pénteken nyírségi gombócleves, tarhonyás marhapörkölt, gödöllői töltött csirkecomb és túrós rétes vár a két étterem látogatóira.

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

 

  1. Március 31-ig lehet jelentkezni az Ipolyi Arnold Népzenei verseny X. évfolyamára.

 

 

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a magyarság kiemelkedő néprajzkutatójának és folklórgyűjtőjének, Ipolyi Arnoldnak tiszteletére tizedik alkalommal hirdeti meg fent nevezett versenyét, melynek célja a magyar prózai népköltészeti műfajok műfaji és táji jellegzetességeinek megjelenítése, valamint a hagyományos mesemondás, történetmesélés népszerűsítése. A verseny szakmai partnere 2017-től a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia.

 

Nevezési határidő: március 31.

 

A jelentkezők a következő korosztály szerinti kategóriákban versenyezhetnek:

  1. kategória     alapiskolák tanulói (1-3. évf.)
  2. kategória     alapiskolák tanulói (4-6. évf.)
  3. kategória     alapiskolák tanulói (7-9. évf.)
  4. kategória     középiskolák tanulói
  5. kategória     felnőttek

 

Iskolai fordulók, elődöntők, döntő:

A verseny döntőjét iskolai fordulók és területi elődöntők előzik meg. A kisiskolák maximum 5, a teljes szervezettségű iskolák maximum 10 versenyzőt indíthatnak. Amennyiben egy adott intézményen belül a megadottól nagyobb létszámú érdeklődés mutatkozik, kérjük az iskolai fordulókat március 31-ig lebonyolítani és a résztvevők számát feltüntetni az elektronikus jelentkezési lapon.

 

A területi elődöntők helyszínei:

Nyugat-Szlovákia: Bős, Zsigárd, Gúta, Ipolyszakállos

Közép-Szlovákia: Ragyolc (május 03.), Bátka (május 09.), Várhosszúrét (május 20.)

Kelet-Szlovákia: Kisgéres

Területi elődöntők időpontjai: április 25–május 24.

Az egyes elődöntők pontos helyszínéről és időpontjáról minden jelentkezőt értesítünk, valamint közzétesszük az intézet honlapján.

Országos döntő helyszíne és időpontja: Rozsnyó, június 3-4.

 

A nevezés feltételei:

 

A versenyben a fenti kategóriák szerinti korosztályú, Szlovákiában élő fiatalok és felnőttek vehetnek részt. A versenybe a magyar prózai népköltészeti műfajok közül választott népmesével, népmondával, egyéb történettel lehet benevezni.

 

 

  1. Drámapályázati felhívás – határidő július 31-ig.

                                      

 

A Dialóg nonprofit szervezet magyar nyelvű drámapályázatot hirdet fiatal felvidéki magyar szerzők részére. Ezzel szeretnénk elősegíteni a méltánytalanul elhanyagolt szlovákiai magyar dráma megújulását. A drámapályázat témája kötetlen, a színpadi megjelenítés bármilyen formáját érvényesnek tartjuk, ezért műfaji megkötés a drámapályázatban nincs. Pályázni nyomtatásban és interneten még meg nem jelent, színpadon még be ne mutatott művel lehet. Beadási határidő: július 31.

 

A szakmai zsűri a legjobb három pályaművet jutalmazza, fenntartva magának azt a jogot, hogy a díjakat színvonal hiányában visszatartja. Az eredményhirdetésre októberben kerül sor, az első díj 1 500 €, a 2. díj 1 000 €, míg a 3. díj: 800 €.

 

A drámapályázat jeligés. A pályaműveket két nyomtatott példányban, zárt borítékban mellékelve a szerző személyi adatait és elérhetőségeit, az alábbi címre kérjük eljuttatni: Dialóg n. o. Rákócziho 239/34, Komárno 945 01. A nyertes pályaműveket a Dialóg n. o. az ALTERNATÍVA 2019 fesztiválon, 2019. októberében felolvasó színházi előadásban, Dunaszerdahelyen mutatja be. További információk a [email protected] e-mail címen

 

A drámapályázat támogatója a Kisebbségi Kulturális Alap.

 

  1. Március 23-án (szombaton) 9:00 órakor a Medvesalja és a Bolhád Fotós Forgatag szervezésében Ajnácskőn Tavaszi Vártisztító Hadjárat lesz.

 

Bővebb információ itt.

 

  1. Március 23-án (szombaton) 14:30 órakor kerül megrendezésre a rimaszombati Városi Művelődési Központban a 13. Magyarnóta Fesztivál.

 

13. alkalommal kerül megrendezésre március 23-án, szombaton 14:30 órai kezdettel a Magyarnóta Fesztivál a rimaszombati Városi Művelődési Központban.

 

Az esten fellép Nyári Kálmán, Budai Beatrix, Kalocsai Zsuzsa és Tolnai András Budapestről, valamint Balog Károly, Jurász József, Lovas Attila, Horváth Márió, Bozó Ági és Molnár Lóránt. Az énekeseket Sándor János és cimbalomzenekara kíséri Budapestről.

 

Bővebb infó: Lakatos Ernő (0918/613 753)

 

 

Összeállította: Mede Géza

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!