Koncert, hangverseny, levendulafesztivál, kiállításmegnyitó, könyvfesztivál, könyvbemutató, konferencia. Hétvégén és a jövő hét folyamán is színes programkínálattal várják a pozsonyiakat és a fővárosba látogatókat.

 

Június 9. (vasárnap) – Az Alexandrov Együttes koncertje Pozsonyban

 

Az Orosz Hadsereg hivatalos akadémiai ének- és táncegyüttese június 9-én, vasárnap délután 15.00 és este 20.00 órakor ad koncertet a pozsonyi Inchebában.

 

 hirdetes_300x300  

 

Június 10–16. (hétfőtől vasárnapig) – Levendulafesztivál a Széplak utcában

 

 

Június 11. (kedd) – A láttatás varázsa – kiállításmegnyitó

 

A pozsonyi Magyar Kulturális Napok keretén belül június 11-én, kedden 17.00 órától kerül megrendezésre A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének csoportos kiállítása a Pozsonyi Magyar Intézetben (Stefánia út 1./Štefánikova 1).

 

 

A kiállítást megnyitja: Simonffy Márta, az MKISZ elnöke. Közreműködik: Rácz Levente – gordonka.

 

A kiállítás megtekinthető: 2019. június 27-ig.

 

Június 12. (kedd) – Palóc körkép – zenés népművészeti bemutató

 

A Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya, a Pozsonyi Magyar Intézet és a Pro Futuro Hungarica p.t. közösen szervezi meg június 12-én, szerdán 18.00 órai kezdettel a Palóc körkép című hagyományőrző zenés népművészeti bemutatóta Csemadok pozsonyi székházában (Május 1. tér 10–12.).

 

Az est házigazdája: Csáky Pál.  Moderátor: Molnár Imre.

 

 

Vendégek: Limbacher Gábor néprajzkutató, Dr. Ádám György a Polgárok a Palócságért Alapítvány elnöke, Jakab Sándor a Hazajárók produkció munkatársa, Paluch Norbert a Palóc Néptánc Együttes vezetője, Lencsés Zsolt freskófestő, Dávid Zsuzsanna képzőművész.

 

Témák: A Palócság története, hagyományai, értékőrző tevékenysége.

 

Zárófogás: Palóc ételek s a Juhász Pincészet jóvoltából, palóc itókák kóstolása.

 

Közreműködnek: a Balassagyarmati Cigányzenekar, a Latte Maffiato jazz együttes, a Palóc Néptáncegyüttes táncosai, a Haraszti ikrek, valamint Csábi István és Híves Boglárka énekművészek.

 

Június 13. (csütörtök) – Magyarország kincsei – Épített örökségünk – előadással egybekötött kiállításmegnyitó

 

A műemlékvédelmi és örökségturisztikai fotókiállítás a Magyar Építőművészek Szövetségének reprezentatív válogatása, amely keresztmetszetet nyújt az Európában és a világon is egyedülálló építészettörténeti emlékeinkből.

 

A kiállítás anyagában több ikonikus épület fotója közt megtalálható a látványban is meghatározó Várkert Bazár, a Pesti Vigadó és az Országháza is.

 

 

A kiállításmegnyitóra június 13-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában (Žižkova 18).

 

A kiállítás kurátorai: Krizsán András, a MÉSZ elnöke és Szabó Krisztina projektigazgató. Előadó: Vukoszávlyev Zorán, műemlékvédelmi szakértő.

 

A kiállítás 2019. július 14-ig tekinthető meg.

 

Június 13. (csütörtök) – A Magyar Rádió Gyermekkórusának pünkösdi hangversenye

 

A Bartók–Pásztory- és Prima díjas együttes június 13-án, csütörtökön 18.00 órakor ad koncertet a Szent Márton-dómban.

 

Közreműködnek: Solamente Naturali Bratislava (SK); Anna Zawisza – szoprán (PL); Irena Troupová – szoprán (CZ); Eva Šušková – alt (SK). Vezényel: Dinyés Soma (HU).

 

 

Június 14. (péntek) – IBIZA PARTY 2019 open air

 

A pozsonyi Aranyhomok parton (Zlaté piesky) megrendezésre kerülő open air partyn nem hiányozhat az igazi ibizai atmoszféra: a homok táncparkett, a nádból készült bárok, a tengerparti öltözet, a szexi gogo táncosok, a 2,5 méteres eredeti pálmafák, illetve a hazai és a külföldi DJ-ék.

 

 

Június 14. (péntek) – Cseresznyés junális Pozsonyhidegkúton

 

 

Június 14–16. (péntektől vasárnapig) – Pozsonyi könyvfesztivál (BRak – Bratislavský knižný festival)

 

Bővebb infó itt.

 

Június 14. (péntek) – Dunajszky Géza: Szökés a haláltáborból – könyvbemutató

 

Az OZ Petržalka–Engerau–Ligetfalu Polgári Társulás és a Kárpát-medencei Értékmentő Alap, valamint a társszervező Pozsonyi Magyar Intézet, a Csemadok Pozsonyligetfalui Alapszervezete és a BS-6 Fűz Polgári Társulás június 14-én, pénteken 17.30-kor szervezi meg Dunajszky Géza: Szökés a haláltáborból című kötetének a bemutatóját az MKP pozsonyi székházában (Čajakova 8).

 

A könyvet dr. Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója mutatja be.

 

 

Június 15. (szombat) – 1949 – A fényes szelek éve – nemzetközi történelmi konferencia

 

Június 15-én, szombaton 9.00 órakor kerül megrendezésre a 1949 – A fényes szelek éve című nemzetközi történelmi konferenciát az MKP pozsonyi székházában.

 

Június 15 – 16. (szombat és vasárnap) – Filip Jančík hegedűművész koncertje a pozsonyi várban

 

 

 

Összeállította: Takács Henrietta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!