„Nemes célú rendezvényeket, nemes lelkű emberek szokták segíteni“ – olvastam az egyik Facebook bejegyzésben a négynapos Fotós Forgatagról, melyre a távoli vidékekről is szép számban érkeztek résztvevők.

 

Id. Ádám Sándor

 

 

 hirdetes_300x300  

Szinte biztos vagyok abban, hogy „Bolhád“-ot olvasva még a helyszínt ismerők között is lesznek olyanok, akiket meglep, hogy ez a megnevezés ma ismert nevén Medvesalját és környéket rejti maga mögött. Jó tudni és érezni, hogy vannak olyanok, akiket a vidék és a táj szeretete elvitt abba az irányba, hogy belelapozzanak a múlt dokumentumaiba, s visszahozzák a mába a múltban felejtett megnevezést.

 

 

 

 

A Bolhádi Fotós Forgatagot a vidék jövőjéért dolgozó Medvesalja Polgári Társulás, valamint a Bolhád és Barkósága Polgári Társulás készítette elő. Egyik eszmei atyja, ötletadója az ajnácskői Ádám Sándor, a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet természetőre, a régió természeti és vulkáni értékeinek ismerője volt, aki társaival együtt jó érzékkel állította össze a rendezvény programját.

 

 

 

 

Minden dicséretet megérdemelnek a túrák és foglalkozások vezetői (Mede László, Csomós Árpád, Csank Mátyás, Tódor Péter, Farkas István, Szókis Gyula, Moravcsik Norbert, Somoskői László, Agócs Sándor, Poproczky Iván valamint Ádám Ilona, Szekeres Erzsébet, Kosec Tibor), Gömöralmágy és Péterfala községek és polgármestereil (Agócs Gyula, Köböl Gyula), az egyházasbásti  Bed&More Fogadó és munkatársai, de azok is, akik  neveit nem tudtam megjegyezni (pl. a hőlégballonok tulajdonosai és pilótái, a gömöralmágyi templom gondnoka, a péterfalai templom lelkésze és sokan mások).

 

 

 

Azt első alkalommal megrendezett Bolhádi Fotós Forgatag egyik legfontosabb célja a terület természeti értékeinek, vulkáni csúcsainak, völgyeinek, szurdokainak, szakrális értékeinek, templomainak, házainak  bemutatása volt a dombok tetejéről, a völgyek, szurdokok mélyéről, a hőlégballonok kosaraiból este, napnyugtakor, valamint kora hajnalban, napkeltekor. Napközben pedig kézműves foglalkozásokon vagy vezetett gyalogtúrákon lehett részt venni.

 

 

 

A résztvevők elégedettségét nagyban befolyásolta, hogy a kapott élményeket lelkes, a helyet, a hely szeretetét a szívükben hordozó helyi „lokálpatriótáktól kapták meg, akiknek nem esett a nehezükre hajnalban kelni és késő éjszaka nyugovóra térni.

 

 

 

Nem véletlen, hogy a időjárás által is kegyeibe fogadott rendezvény fogadásán az ajnácskői várban közel 40-en gyűltek össze. Itt Ádám Sándor értékelt, Agócs Sándor tárogatózott, mindenki együtt beszélgetett, s osztotta meg a többiekkel véleményét és érzéseit.

 

 

 

A teljesség igénye nélkül a résztvevők megismerkedhettek Ajnácskővel, Egyházasbásttal, Gömöralmággyal, Vecseklővel, Péterfalával, Détérrel, Darnyával a gömöralmágyi árpádkori és a péterfalai templomokkal, a Sőregi Bagyolyvárral, a Százholdas tetővel, a Tamáshegyi kilátóval, a Mária-kúttal és a Herceg-kővel, a Tiliccsel és Tenkestetővel, a Tekeres dombbal, a Vecseklő melletti szurdokkal, az almáspusztai völggyel stb. Nem feledve a hőlégballonos látványrepülések adta élményeket.

 

Forrás: Ádám Sándor

 

Forrás: Ádám Sándor

 

A forgatag fotósai versenyen is megmérettethetik alkotásaikat. A fényképeket fotós szakemberek fogják értékelni. A legszebbek felvételek alkotóit értékes díjak várják, melyek természetesen kiállításon is láthatóak lesznek majd.

 

Forrás: Id. Ádám Sándor

 

Bolhád – sokan gondolkodnak mit is a jelent, ismerős, olyan ősi. Ezért látjuk fontosságát annak, hogy visszahozzuk a köztudatba egy hegység elfelejtetett nevét és az itt élő barkók szűkebb hazáját, a Barkóságot.

 

 

 

 

Bolhád egy olyan kultúrtáj, amelynek geo- és biodiverzitása lenyűgöző. A területe javarészt természetvédelmi terület és a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark része. Rendezvényünkkel szeretnénk az itt élő emberek jövőképét erősíteni“ – a négy nap alatt teljesültek az Ádám Sándor által megfogalmazott gondolatok.

 

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!