Egy reményteljes nemzeteket és nemzetiségeket, városokat és falvakat összekötő fesztivál tért vissza eredeti tartalmához és szépségéhez július 25-én kora délután a somoskői vár szépséges dombja alatt.

 

Az elkövetkező 4 napban a nógrádi határ két oldalán szlovák, magyar, lengyel, portugál, horvát, orosz és mexikói folklórcsoportok kelnek útra, hogy bejárják a nógrádi településeket, valamint megismerkedjenek ezen sokak számára ismeretlen táj szépségével. S a hírét hazavigyék otthonaikba!

 

 

 hirdetes_300x300  

A legjobban Salgótarján, Mihálygerge, Bánk, Losonc, Málnapatak, Terbeléd, Gács, Divény, Ipolymagyari (Uhorské) és Szinóbánya lakosai örülhetnek, hiszen színpadjaikon nemzetközi szinten kel életre a néptánc, a hagyomány és a népzene.

 

 

A program rendkívül gazdag, a fellépéseken kívül koncertek, táncházak, kézműves foglalkozások, vásárok és gasztronómiai csemegék várják a látogatókat.

 

 

Emlékszem arra, amikor húsz évvel ezelőtt csak néhányan jöttek el a losonci Nógrádi Folklórfesztivált nyitó gálaműsorára, majd arra is, hogy pár évvel később megtelt a nézőtér.

 

 

A szlovákiai származású, Salgótarjánban élő Egyedné Baránek Ruzsenka, Egyed Ferdinánd és sok más ötletadó szervező által megálmodott rendezvény szinte azonnal nemzetközi elismertségre tett szert, s azóta is sokakat vonzó, egyedülálló fesztiválja nemcsak Nógrádnak, de a távoli környezetének is.

 

 

Minden helyszínen felcsendült a szlovák, a magyar és a különlegesen szép fesztiválhimnusz, a régió csoportjai mellett pedig színpadra lépett számos európai, ázsiai, afrikai és amerikai csoport is.  A fesztivál ámogatói között ott volt Nógrád Megye Önkormányzat, Besztercebánya Megye Önkormányzat, a rendezvénybe bekapcsolódó települések önkormányzatai, a magyarországi szlovákok szervezetei és sokan mások.

 

 

Öt évvel ezelőtt először anyagi nehézségekre hivatkozva Nógrád Megye Önkormányzata lépett vissza, majd ennek hatására a Besztercebánya Megyei Önkormányzat, végül egymás után a többi település és szervezet is.

 

 

Egy kivétel volt. A losonci Nógrádi Kulturális Központ és Losonc városa. Ha lényegesen szerényebb, a nemzetköziséget fokozatosan feladó körülmények között is, de tovább éltették a fesztivált meghagyva a megnevezését és alapjaiban véve a tartalmát is. A programban szereplő folklórcsoportok végigvonultak a város főutcáján, majd mintegy kétórás programban adtak ízelítőt  műsoraikból a szinte teltházas szabadtéri színpadon.

 

 

Nekik és kiemelten Mária Ambrušovának, a Nógrádi Művelődési Központ igazgatójának köszönhető, hogy a fesztivál megmaradt, s fél évtizedes távolmaradás után Nógrád megye és a Besztercebányai kerület önkormányzatai megértették, hogy mit adhat, mit jelenthet számukra és Nógrád lakosainak a fesztivál négy napja.

 

 

A somoskői vár alatti ünnepi megnyitón megjelent Ján Lunter, a Besztercebányai kerület önkormányzatának elnöke, Skuczi Nándor, a Nógrád megye közgyűlésének elnöke, Dániel Zoltán,  Salgótarján város alpolgármestere, Pavol Baculík, Losonc város polgármestere, Mária Ambrušová, a losonci Nógrádi Művelődési Központ igazgatója, a szlovákiai, magyarországi és külföldi folklórcsoportok képviselői  és sokan mások.

 

 

„Öt éve, hogy nem volt itt Somoskőújfalun megnyitó … Bízom benne, hogy a fesztiválon olyan remek hangulat lesz, mint az ezelőttieken. Kívánom mind a csoportoknak, mind a szervezőknek, mind a nézőknek a nagyon jó szórakozást“

 

hangzott el a megnyitó bevezetőjében.

 

 

A jelenlévőket Salgótarján város nevében Dániel Zoltán, a Besztercebányai kerület önkormányzatának nevében Ján Lunter, a Nógrád megyei önkormányzat nevében Skuczi Nándor köszöntötte.

 

 

Mindannyian kifejezték azon örömüket, hogy 5 év után a két ország újra együtt rendezte meg a fesztivált. Dániel Zoltán külön köszönetet mondott azoknak, akik nem hagyták, hogy a fesztivál elvesszen, és folyamatosan azon dolgoztak, hogy újra csatlakozzon Salgótarján és Nógrád megye is. Ebben hangsúlyos szerepet vállalt a Magyarországi Szlovákok Szövetsége és a salgótarjáni szlovák nemzetiségi önkormányzat.

 

Dániel Zoltán

 

Ján Lunter elmondta, hogy olyan helyen találkozunk, ahol örülhetünk annak, amit elődeink ránk hagytak.

 

„… hiszem, hogy jó szándékkal jöttünk itt össze, hogy barátságban erősödjünk meg … Igen, megszűntek a fizikai határok, de fontosabb, hogy a határok a fejeinkben is megszűnjenek…. Öröm számomra, hogy röviddel a hivatalba lépésem után találkoztam Skuczi Nándorral, akivel megegyeztünk abban, hogy igyekezni fogun kijavítani azt, amit elrontottak, hogy újjáépüljenek a 2. világháborúban lebombázott hidak, és felújuljon a határ két oldalának együttműködését is“

 

– mondta.

 

Ján Lunter

 

Skuczi Nándor köszönetet mondott a magyarországi szlovák önkormányzatnak azért, hogy magára vállalta a rendezvény előkészítését azzal is, hogy megírta és felvállalta az interreges pályázat lebonyolítását.

 

„Nógrád megye mindig is támogatni fogja az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket, ahol a közösségek együtt lehetnek, ahol jó barátságban, együtt, egymás nótáit, kultúráját megismerve találkozhatunk egymással.“

 

Skuczi Nándor

 

Az alapító, Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége elnöke is rövid köszöntőbeszédet mondott.

 

„Személyesen hatalmas öröm a számunkra, akik 24 évvel ezelőtt útjára indítottuk ezt a fesztivált, hogy újra itt vagyunk … Ez nem valósulhatott volna meg a szlovák partnereink, a barátaink nélkül. Különösen szeretném megköszönni annak az embernek, aki 2005-ben, amikor elkezdtük azonnal igent mondott, s mondja ezt mind a mai napig. Ez egy ember, akinek csodálatra méltó lelkesedése van, nagy szíve és együttműködési készsége ebben az Isten által is elfelejtett, de gyönyörű Nógrádban. Tehát köszönöm mindezt Mária Ambrušovának.”

 

Egyedné Baránek Ruzsenka

 

Mária Ambrušová

 

A hétvégi program néhány losonci részlete:

 

Július 26. (péntek)

Kézművesek (Városi park)

 

Városi park színpada

15.30 Népzene Hriňovská – Hrinyová
16.15 Népzene Zvolenskí vrchári – Zólyom
17.00 Népzene Zacharovci  – Poník

 

Szabadtéri színpad

19.00 Novohrad, Novohrad, ty čarovnýkraju…
Beszédet mond: Barbora Špániková, Ľubomír Paulovič

 

Fellépők

Ipeľ folklórcsoport, Radosť gyermektánccsoport – Losonc, Sihelsky testvérek – Poltár, Dubkáčik gyermektánccsoport – Buzitka, Kukučky gyermektánccsoport – Poltár, Jánošík folklóregyüttes – Fülek, Kokavan gyrmektánccsoport zenekara – Rimakokava, Vepor folklórcsoport – Klenóc, Stela Krahulcovci – Rimakokava, Anton Ľupták és Veronika Balážová – Buzitka, ŽSSk Vidovenky  – Videfalaj, Fujara trió Rimakokava: P. Bielčik, M. Moncoľ a J. Kroták, FS Bystrina z Banskej Bystrice.

 

20.30 „Zrodenô…” „Megszületett …”
Beszédet mond: Lukáš Pelč

 

Fellépők

A Rakonca (Rakonca Néptáncegyüttes) és FS Jánošík (Jánošík Néptáncegyüttes) – Fülek, Ďatelinka – Gyetva, Milijana Palatická – Losonc, Bianka Molnárová – Buzitka, a Ďatelinka leánykara: E. Baculíková, D. Dobošová, V. Spodniaková, A. Procházková, N. Remišová, J. Makoniová, a FS Jánošík leánykara: S. Karhulcová, M. Podhorová, B. Jackuliaková, A. Polická, L. Ivanová, V. Vargová, K. Košíková, a Jánošík folklórcsoport énekesei: D. Golian, J. Šulek, Š. Babic, M. Matuška, M. Fajčík, J. Šatara, J. Svintek, Tibor Kobliček – Turicska, Bystrina folklóregyüttes Besztercebánya

 

Július 27. (szombat)

Kézművesek (Városi park)

 

Városi park színpada

15.30 ĽH Muzikanti – Népzene
16.30 ĽH Martina Krnáčika – korpona – népzene

 

Amfiteátrum

19.00 Gálaprogram: „Tradícia – reč národov” – „Hagyományok – nemzetek nyelvei”  „Tradition – the language of nations”
Beszédet mond: Daniel Výrostek

 

Fellépők

Arfan férfi folklóregyüttes (Oroszország)
S. Miguel de Andreade folklóregyüttes  (Portugália)
Mexico de Aranza Zu Lopez folklóregyüttes (Mexikó)
Ferdo Rusan folklóregyüttes (Horvátország)
Wisla folklóregyüttes (Lengyelország)
Palóc Néptáncegyüttes (Magyarország)

 

21.00 „Z dvoch kútov” „Két sarokból”
Živel folklóregyüttes – Pozsony a Raslavičan folklóregyüttes – Raslavice
Rendezők: Ján Michalčik a Monika Balážová

 

Puntigán József

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.