Nyolcadik alkalommal rendezték meg Nógrád központjában, Losoncon a négynapos városi rendezvényt, melynek az idén minden programja a tervek szerint valósult meg.

 

Az eső ugyan néhányszor kisebb riadalmat okozott, de nem befolyásolta a műsorokat. Volt kétnapos vásár, sörfesztivál (8.), babgulyás főzőverseny, gyermekszínházi előadások, koncertek minden mennyiségben, veterán autók bemutatója és felvonulása, késő éjszakába nyúló utcabál is.

 

 

 hirdetes_810x300  

Az idén az időjárás kegyeinek köszönhetőn nem maradt el a rendezvényt záró „Losonci legenda” című, csaknem egész napos bemutató, amelyen a Városligetben vitézek, solymászok, harcosok mutatták be a tudásukat. Nem hiányoztak a korabeli öltözékek (és bemutatásuk), a középkori tábor és konyha, a harci bemutató sem.

 

 

Az elmaradhatatlan kétnapos vásárt több ezren járták végig. Hogy ebből mennyien voltak vásárlók és mennyien csak nézők, erről nem készítettem statisztikát. Ami bizonyos, hogy legnagyobb sikert az ételek és italok árusítói aratták.  Talán a kürtőskalács árusok kivételével, akik valószínűleg a tavalyi sikerekre emlékezve olyan drágán kínálták a terméküket, hogy a tavalyi sorok elmaradtak tőlük.

 

 

A vásár legértékesebb részét a helyi termékek utcája jelentette, ahol a Nógrádi Regionális Védjeggyel rendelkező kézművesek mutatták be és kínálták termékeiket. Köztük magyarok is.

 

 

A hagyományoknak megfelelően a rendezvényen tartotta meg ünnepi ülését a losonci Városi Képviselő Testület.  A díjakat és elismeréseket Alexandra Pivková, a város polgármester asszonya a Köztársaság téren felállított nagyszínpadon adta az arra érdemesnek. Itt is hagyománnyá vált, hogy nem feledkeztek  meg a várost képviselő fiatal tehetségekről sem.

 

 

A rendezvény elmaradhatatlan része a Sörfesztivál is, melynek története a rendezvénnyel egyidős. Ez évben is bőséges volt a kínálat, az ital kedvelői több mint 60 sörfajtából válogathattak. Ezek java része Szlovákiából és Csehországból érkezet, de nem hiányzott a (tiltott) Csíki Sör, vagy a több országos elismerést  szerzett losonci Sörfőzde sem.

 

 

Estére az összes sörsátor teljesen megtelt. Beszélgetve többekkel szinte ugyanazt mondták el. Nem is a sörök miatt jöttek el, hanem azért, hogy találkozhassanak, leülhessenek és cseveghessenek barátokkal, ismerősökkel. Az utóbbi nem volt annyira egyszerű, mert ezzel párhuzamosan zajlottak a koncertek, az ottani decibelek erősebbek voltak, mint az emberi szó. De megtalálta a számítását, aki az italok fogyasztása mellett a virtuális világot akarta a téren szemlélni. A rendezvény egyik fő szponzora kiváló wifi kapcsolódást biztosított mindenki számára.

 

 

Helyet és teret kaptak a város fiatal építészei is, akik a losonci tervezett fejlesztéseket bemutató alkotásaikat a Köztársaság tér egyik sarkában mutatták be.

 

Az idén sem maradt el az Európai Nap, melyen a város testvérvárosi – baráti  kapcsolatain keresztül érkeztek lengyel, cseh, magyar és orosz csoportok. Ez volt az egyedüli olyan része a rendezvénynek, ahol leszámítva a vásár és vendéglátás árusait magyar csoportok is helyet kaptak. Sajnos a helyi és nógrádi  magyar csoportokról az idén is megfeledkeztek a szervezők.

 

A napközben gyéren látogatott tér estére telt meg.

 

Jelen voltak a  veterán autósok, akik a Masaryk utcában, majd egy felvonuláson mutatták be féltve őrzött és kiválóan működő járgányaikat.

 

 

Nem maradt el az idén is Magyarországról érkezett kisvonat sem, amely a négy nap alatt, némileg alkalmazkodva a programokhoz három útvonalon járta a várost. Az ingyenes utazásokon megtekinthető volt a Városliget, a Zsinagóga, a régi Városháza, részben a Masaryk utca.

 

 

A rendezvény legnagyobb sporteseménye a Salgótarján – Losonc között megrendezett Nemzetközi Nógrádi Maratoni Futás volt, melyen az idén 101-en vettek részt, ebből 29 volt egyéni induló. Ez ugyan rekordszámú résztvevőt jelentett, de a rendezvény színvonalához képest így is kevés. A futók egy részben új, hozzáteszem szebb pályán a  Salgótarján – Somoskő – Sátorosbánya – Ragyolc – Csákányháza – Rátkapuszta – Terbeléd – Rapp – losonci utcák alkotta útvonalon  futottak. A futók többségének nagyon tetszett a szép természeti környezetet érintő vonal.

 

A férfiak egyéni győztese a célban

 

A különböző kategóriák győztesei a Köztársaság tér nagyszínpadán vehették át a díjakat egy feleslegesen hosszú ceremónia keretében. A díjátadók között voltak a rendezvény fő előkészítői, Marián Duzbaba (versenyigazgató), Dániel Zoltán (Salgótarján város alpolgármestere), Pavol Baculík (Losonc alpolgármestere), Alexandra Pivková (Losonc polgármestere), a testvérvárosok képviselői.

 

 

A nők versenyét Riedlingerné Fenyvesi Lilla (Cegléd) nyerte 4:13:00, a férfiak versenyét Beda Szabolcs (Sashegyi Gepárdok) 2:46:16 idővel.  A vegyesváltók versenyét a Strný Jaroslav – Krištof Miroslav – Krištof Lukáš – Dobos´šová Blanka (BK Slávia Nagykürtös) csapat nyerte 3:15:45 órás teljesítménnyel. A női váltó versenyét a Papp Ildikó – Mag Viktória – Goldmann Júlia – Mag Fruzsina összetételű csapat 3:02:55,  férfiváltót a Szurok – Lukács – Bartko András – Kedves (Zenit Salgótarján) összetételű csapat nyerte 2:38:49-es kiváló idővel.

 

 

Rekord időeredmény nem született, de mint az eredményből kitűnik, a versenyen az idén is meggyőző fölényben voltak a magyarországi versenyzők.

 

 

A rendezvény városi részét a késő éjszakába nyúló „Mega Street Dance Party”, azaz utcabál zárta. A rendezők okultak a tavalyi hibákból és az italokra és ételre váltható belépőjegyek előzetesen is megvásárolhatóak voltak. A résztvevők karszalagot kaptak, mellyel azután szinte várakozás nélkül léphettek be az egyébként kapukkal lezárt területre.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!