Losoncon nem szokatlan jelenség, hogy egy átlagos hétvégén, főleg szombat délután és vasárnap kihaltak az utcák. Kivételt csak a Városliget, a nagyobb rendezvények, a misék és istentiszteletek, a labdarúgó- és kosárlabda mérkőzések időszakai jelentenek, amikor többen jönnek az utcákra.

 

 

 hirdetes_300x300  

A mostani, korántsem átlagos hétvégén viszont ténylegesen megállt az élet. Többször is végigsétáltam a városon, de csak elvétve találkoztam járókelővel. Csaknem üres volt a Köztársaság téri üzletközpont is, ahol a rendeletekkel összhangban csak az élelmiszerüzlet és drogéria tartott nyitva. Utóbbiban ottjártamkor csak az eladók tartózkodtak. Kérdésemre kérdéssel válaszoltak. Nem értik minek kell délután 6-ig ott lenniük, ha nincs vásárlójuk.

 

 

Pénteken kora este már nem lehetett kenyeret kapni sem a város központjában, sem a pékségekben, sem az üzletekben. A hiányt a helyi pékségek és üzletközpontokban szombaton reggelre pótolták. Az egyik pékség üzletében rákérdeztem az előző napi hiány okára, elmondták, hogy voltak olyan személyek, akik 7-8 kenyeret is vásároltak.

 

 

További hiánytermék lett az élesztő. Szombaton délelőtt és délután, valamint vasárnap is négy nagy élelmiszer-üzletközpontot jártam be, de élesztőt sehol sem lehetett kapni. Kérdésemre, hogy miért nincs sehol sem, azt mondták, több kartonnal rendeltek, de azonnal elfogyott. Az egyikben azt is hozzátéve, hogy volt olyan vásárló, aki egy egész kartont vásárolt belőle.

 

     

 

Majdnem ugyanezt az eredményt hozta a citrom is. Szombaton egyetlen helyen sem lehetett kapni, vasárnap (délután) is csak egy üzletközpontban.

 

 

Ma, azaz hétfőn reggel és délután a szájmaszk állt az érdeklődésem központjában. A legfrissebb rendeletek szerint e nélkül se üzletbe, se bankba, se postára nem lehet belépni. Naivan azt gondolnám, hogy ha ilyen a rendelet, akkor a szájmaszkot meg is lehet vásárolni.

 

 

A városban közel 30 gyógyszertár, ill. egészségügyi segédeszközöket árusító üzlet van, nem sokkal 8.00 óra után egyetlen egyben sem volt szájmaszk, s ez az állapot egész nap nem változott. A reménnyel kecsegtető „holnap lesz” kiírást is csak két helyen olvastam. Ezen kiírások között akadtak olyanok is, melyeken vállalkozók azt hirdetik, megrendelésre is készítenek szájmaszkokat.

 

 

A városi határozatok egyike „bezáratta“ a Városligetet. Tény, hogy ide szép időben valóban sokan járnak. Mivel ezen a hétvégén is szép idő volt, kimentem megnézni. A ligetnek a mellette haladó utca mellett van három „vaskapuja“, amelyekre lánc került.

 

 

Viszont az, hogy a ligetbe legalább 8 helyen, teljesen szabályosan be lehet menni, elkerülte az illetékesek figyelmét (nem szólva a több helyen szétbontott kerítés helyén való belépésről). Vagyis ide csak az nem ment be, aki nem akart. A többség valószínűleg nem akart, mert a sétányokon csak néhányan sétáltak, az étterem is zárva volt.

 

 

Ma kora délután a város központjában járva annak majdnem hétvégi hangulata volt. Itt-ott néhány járókelő, viszont számtalan autó. Mintha semmi különös nem történne.

 

 

 

Eddig a régióban még nem mutattak ki fertőzött személyt. Az elmúlt héten több Magyarországon vtanuló diák, egyetemi hallgató is hazajött, most otthoni karanténban töltik idejüket, s a Magyarországon hozott intézkedések eredményeként meghatározatlan ideig vissza se mehetnek.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!