Mintegy ötéves felújítás keretében szinte teljesen megújult a Füleki vár alsó udvara és a vár környezete, utcája. Szebb lett és felújult két bástya, a vára alatti területen kiépült egy parkoló, illemhelyek, az alsó várudvarban elkészült egy régészeti tanösvény, az ott lévő, addig kihasználatlan házikó átalakításával elkészült egy Kézműves Ház, mellette egy fedett pergolával. Mindez a „Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén” című Interreg projekt  keretében valósult meg.

 

 

Az projekt eredményeit a Füleki Kulturális Napok keretében, augusztus 14-én kora délután megtartott ünnepélyes átadáson mutatták be.

 

 hirdetes_300x300  

 

A jelenlévőket Attila Agócs, Fülek város polgármestere köszöntötte, összefoglalva a projekt eredményeit, lefolyását is.

 

 

A pályázattal ki tudtuk bővíteni a történelmi városközpontot … Füleken évek óta, sőt azt lehet mondani jó 15 éve stratégiai fontosságúak ezek a határon átnyúló együttműködések, hiszen ezek keretében sikerült egy vállalkozói inkubátort kiépítenünk, megvalósítanunk egy turisztikai-információs központot, s most az önök jelenlétében átadjuk a felújított váralját … ezen kívül félig – meddig már mondhatom, hogy nyertes egy ipari zóna felújítási projektünk egy barnamezős beruházással, amely a geopark egy szoft projektje. … mindannyian tudjuk, határ vagy izolációt, vagy együttműködést jelent.

 

Szerencsére ezek a pályázatok ahhoz segítenek hozzá bennünket, hogy együttműködést, interakciót jelentsenek úgy a szó politikai, nemzeti, etnikai, kulturális, mint etnikai értelmében. Hiszen ezáltal fejleszteni tudjuk a hatáson átnyúló kapcsolatainkat, az idegenforgalmat és itt helyben el tudjuk mosni azokat a társadalmi szociális határokat, amelyek az idegenforgalmat, a vállalkozó szférát elválasztják az alattunk elterülő szegényebb rétegek világától. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos dolog…

 

Azt is várjuk ettől a projekttől, hogy azonkívül, hogy körüljárhatóvá, körülautózhatóvá tette a füleki váralját egy ilyen befektetési stimulusként arra ösztönözze a vállalkozókat, hogy itt fektessenek be, a városnak ezen a részén“ – mondta többek között köszöntőjében Agócs Attila, Fülek város polgármestere. Zárásul megköszönte a projektben részt vevő partnereknek és kivitelezőknek, akik az elmúlt 5 év alatt valamilyen módon részesei voltak a megvalósításnak.

 

Agócs Attila

 

Bátonyterenye testvérváros, projektpartner nevében Kinyo Mária, projektmenedzser szólt a jelenlévőkhöz.

 

Amikor 2016-ban elkezdődtek az egyeztetések a projekttel kapcsolatban csak remélhettük, hogy minden partner számára egy gyümölcsöző kapcsolatot alapozunk meg. Az elmúlt négy év közös munkája során úgy gondolom minden partner nevében mondhatom valóban nagy eredményeket értünk el. Voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, de mindent megoldottunk közös erővel és összefogással.

 

Bátonyterenye Város Önkormányzata a projekt  megvalósítására 761770 EUR támogatást kapott, melyből a Gyürki-Solymosi kastély területén található cselédlakások épületeinek felújítását és bútorzatának megvásárlását valósítottuk meg. Településünk számára nagy jelentőségű beruházásról van szó, hiszen forráshiány miatt nem volt lehetőségünk korábban az épület felújítására így szinte már az enyészeté lett.  Most azonban a település büszkesége lett a kastély épülete mellett az elkészült Palóc porta.“

 

Kinyo Mária

 

A Bükki Nemzeti Park igazgatósága nevében Sztoszek Krisztina  foglalta össze a projektben való részvételüket. „… a projektnek a célja az volt, hogy a kulturális és természeti értékek bemutatása valósuljon meg összekötve látogatói infrasturktúra fejlesztésével.  Helyszíne a salgótarjáni Baglyaskő vár területe és az azt körülvevő látogatóközpont volt, ami a nemzeti park kezelésében van. 

 

A legmeghatározóbb projekteleme volt a baglyaskői árpádkori várnak a régészeti feltárása, hiszen a várról eddig csak írásos emlékek voltak, de régészeti alapkutatás eddig nem folyt a területen. … a tavaly lezajlott régészeti kutatás kicsit átformázta az árpádkori vár történetét, ugyanis az írásos emlékekben addig volt jegyezve a vár hogy az 1300-as évek elején felhagyták és a leletek most azt bizonyítják, hogy bizony a Rákóczi szabadságharc idejéig volt szerepe a várnak, valamilyen védelmi szerepe és a védműveit folyamatosan karban tartották ebből a célból. … Ehhez kapcsolódott Nyáry Jenő, régész szobrának az elkészíttetése és kihelyezése.

 

A továbbiakban információs táblák (46 drb) kerültek kihelyzésre a területen, ami egyrészt régészeti, de geológiai, botanikai és zoológiai bemutatást is megcélzott. Csatlakozói elem a látogató infrastruktúra fejlesztése, elsősorban a gyerekekre gondolva egy cölöpös fejlesztő park, játszótér megvalósítása történt. Egy külső vizes blokk, amely napelemmel került kiépítésre, egy napelemes kamerarendszer és web kamera  is elkészült és egyéb eszközbeszerzés, ami a terület karbantartását segíti. A természetvédelemi munkához  kapcsolódóan egy madárröpte is kialakításra került, ahol sérült védett madarak, állatok elhelyezését tudjuk biztosítani.

 

Ezen felül az igazgatóság projektfeladatai közé tartozott egy közös turisztikai stratégiának a megalkotása, négy workshop megvalósítása  és 32 oldalas jelenleg is készülő  kétnyelvű kiadványnak a megjelentetése. … projekt költségvetése 285 665 euró volt.“

 

Sztoszek Krisztina

 

A projekt további, negyedik partnere Sátorosbánya község volt, amely nevében az ünnepségen Peter Badinka szólt a jelenlévőkhöz. „A község a projektnek köszönhetően a somoskői várhoz (pontosabban az oda vezető tanösvények parkolójához – PJ.) vezető utat újította fel, amely már nagyon rossz műszaki állapotban volt. A projektbe Fülek városa hívott meg minket… A turisták nagyon dicsérik ezt az utat.“ Megköszönve a partnereknek az együttműködést, az előkészítésben és kivitelezésben kapott segítséget.

 

Peter Badinka

 

A támogató, az Interreg Szlovákia-Magyarország együttműködési program, a budapesti közös technikai titkárság nevében Biriki Arianna osztotta meg gondolatait.

 

„A füleki vár felújítása egy részéhez ez a program biztosította az európa uniós forrást, valamint a projekt többi partnerének is …  Ezek a partnerek mind egy közös célért dolgoznak. A környékbeli várak felújításával, megóvásával a kulturális örökségeinket óvják és fejlesztik. Az Interreg Szlovákia-Magyarország program pontosan erről szól. Szlovák és magyar partnerek közösen, együttműködve fejlesztenek vagy létrehoznak valamit, ami egy közös célt szolgál.

 

A programon belül változatosak a témák. Ez lehet kulturális és természeti örökségvédelem, turizmusfejlesztés, infrastruktúra-fejlesztés vagy akár az emberek közötti együttműködés támogatása. A legfontosabb dolog, hogy egy közös problémára közös megoldást találjanak a partnerek. Fülek ismét egy sikeres pályázatot nyújtott be a Bükki Nemzeti Parkkal közösen (két geopark a Bükki Vidék és a Novohrad-Nógrád Geopark szolgáltatásainak fejlesztésére). Ezt a remek hírt nagyjából két héttel ezelőtt hirdettük ki.“

 

Biriki Arianna

 

Az ünnepség zárásaként a résztvevők a Füleki Vármúzeum igazgatójának, Titton Viktória kalauzolásával megtekintették a projekt keretében, a vár területén megvalósított részeket. Tetőt kapott a várudvar sarkában álló kisbástya, melynek belső terében, a látogató helyiségben a nógrádi várakat, kastélyokat, kulturális nevezetességeit (Fülek, Ajnácskő, Somoskő, Gács, Divény stb.) bemutató információs táblák láthatóak.

 

Titton Viktória

 

A várudvaron egy régészeti tanösvény készült el, amelynek információs táblái a vár területén 2011 és 2015 között  elvégzett régészeti feltárásokról adnak tájékoztatást. Ezek egyik legérdekesebb eredménye, hogy az alsó várudvar már a korai őskorban 5000 évvel  is lakott volt.

 

 

 

Az ösvény egy kis házikóhoz vezet, amely évtizedeken keresztül elhagyatott volt. Ez az ún. kézműves ház, melynek belsejében egy, amely a korabeli (középkor, korai újkor) füleki kézművesség legjelentősebb műhelyeit ágazatait (információs tábla, tárgyak) mutatja be. Mellette egy  asztallal, lócákkal ellátott pergola is felépült, ahol a jövőben tematikus workshopok, kézműves foglalkozások, iskolai tanórák megrendezését tervezik. Mint az elhangzott, tervezik a kenyérsütő kemence  és az őskori kerámia kiégetésre is alkalmas kemence felépítését is.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.