Füleken a hagyományok szerint Nagyboldogasszony ünnepe egyben a búcsú napja napja is. Utóbbit inkább már csak a családok tartják meg. Városi szinten mint már közel fél évszázada, több napos fesztivállal ünnepeltek. Az I. Kerületi Népművészeti Fesztivált 1963. augusztus 17-18-a között, az utolsó, tizedik évfolyamát 1989. augusztus 11-12-én rendezték meg,

 

 

Utódja 1991-ben a Palóc Napok lettek, melyet első ízben augusztus 12-18-a között rendeztek meg. Előkészítői a Csemadok Losonci Járás Választmány titkársága, a Füleki Városi Művelődési Központ és Füleki Csemadok Alapszervezet voltak. Ehhez „csatlakoztak” azután a Városnapok.

 

 hirdetes_810x300  

 

A rendezvény az idén lett volna 30 éves, de a szervezők a koronavírus miatt úgy határoztak, hogy a jubileumi ünnepséget 2021-re helyezik át. Helyette egy valamivel szerényebb tartalmú Kulturális Napokat készítettek elő.  A négynapos rendezvény műsorában koncertek, gyermekprogramok, folklórműsor, kiállításmegnyitók, nagyoperett előadás, bajnoki futballmérkőzés és más kísérőprogramok szerepeltek.

 

 

A Füleki Vár környezetében elvégzett munkákról és azok ünnepélyes átadásáról külön írásban számoltunk be Önöknek. Az ezt követő, Palóc Folk Feszt nevet kapott több órás kulturális programban a Kis Rakonca, Rakonca és Jánošík néptáncegyüttesek, valamint a budapesti Magyar Állami Népi Együttes mutatkoztak be. A műsort Palčová Kinga és Varga Norbert moderálták.

 

 

Az idén a fennállása 25. évfordulóját ünneplő Rakonca Néptáncegyüttes megalakulásától kezdve Füleken fejti ki tevékenységét. Jelenleg a Városi Művelődési Központ égisze alatt dolgozik, tagjait 15-24 év közötti fiatalok alkotják. Ha nincs koronavírus, évi átlagban évi 20-25 alkalommal lépnek színpadra. Az elmúlt évtizedek alatt számos versenyen és fesztiválon értek el kiemelkedő eredményeket. A hazai fellépéseik mellett eddig 14 külföldi fesztiválon szerepeltek.

 

 

Ugyancsak a Városi Művelődési Központ égisze alatt dolgozik a négy éve alakult Jánošík Néptáncegyüttes, melynek 25 jegyzett tagja van.  Műsoraikban Pólyánhegyalja és Nógrád hagyományos tánckultúráját viszik színpadra, énekben és táncban.

 

A Kárpát-medence kulturális értékeinek egyik ismert zászlóvivője a budapesti székhelyű Magyar Állami Népi Együttes 1951-ben alakult. A  Hagyományok Háza 2001-es megalakulása óta annak részeként teljesíti vállalt küldetését. Vezetője Mihályi Gábor, művészeti vezetője Pál István „Szalonna”.

 

 

A „Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl” című előadásukban – a magyar színpadi néptáncművészet történetében először – a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját mutatták be. Az előadásuk a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából „Magyar Állami Népi Együttes 2020-ban” szervezett turné részeként került bemutatásra.

 

 

A napot a Cimbaliband zenekar és a Danics Dóra (az X-Faktor első női győztese) produkciója zárta, melyen a legújabb lemezük (Iram) és legnépszerűbb dalaik hangzottak el.

 

A műsor keretében, a városi képviselő-testület nyilvános ünnepi ülésén adták a Fülek Város Díját és a Polgármester Díját. Jelen voltak a baráti és városok, a Losonci Járási Hivatal  képviselői, a besztercebányai kerületi önkormányzat és további intézmények képviselői és sokan mások.

 

 

A Város Díját minden évben olyan személyek vagy csoportok kaphatják meg, akik kiemelkedő módon járultak hozzá a város kulturális, tudományos és gazdasági, tudományos és kulturális fejlődéséhez, illetve népszerűsítették a várost itthon, valamint külföldön egyaránt. A jelenlévőket, a díjazottakat Agócs Attila, Fülek város polgármestere köszöntötte.

 

Agócs Attila

 

A füleki városi képviselő-testület döntése értelmében a  Város díját a Pro Kultúra Füleki Férfikar Albert István díszkés készítő érdemelték ki.

 

 

A város nemzetközileg is ismert képviselője Albert István késkészítő. Különleges, magas művészi szinten készített díszkései  főleg megrendelésre készülnek, azok a világ számos pontján számos gyűjtő és befektető gyűjteményét gazdagítják. A kések anyagait tekintve a minőségi acél mellett csonttal, szaruval, bőrrel, fával dolgozik. Ilyen irányú tevékenységét hobbiként két évtizeddel ezelőtt kezdte. Első kiállítása 2000-ben Budapesten volt, azóta Európa-szerte rendszeres résztvevője a késkiállításoknak. Első nagy sikerét 2007-ben érte el, amikor termékével a Szlovákia Legszebb Kése c. versenyben az első helyen végzett. Azóta számos elismerésben és díjban részesült. Eredményére a határon túl is felfigyeltek, egyre több és nevesebb gyűjtő kereste meg megrendeléseivel.

Albert István

 

A Pro Kultúra Férfikar az idén ünnepli megalakulásának (1920. december 5.) 100. évfordulóját. Alapítói hittek abban, hogy van miért, és van kinek énekelni, hogy a dal örömet, szárnyakat ad, érzéseket közvetít, hogy a dal összeköt. Ebben a szellemben dolgoznak jelenünkben is. Felvidéki énekkari mozgalmunk egyetlen férfikara meghatározó szerepet tölt be a város és környezete kulturális és zenei életében, rendszeresen láthatóak és hallhatóak a szomszédos, de távolabbi országok fesztiváljain is.

 

 

A csoportot laudáló Szvorák Zsuzsanna, a városi képviselő testület tagja egy idézettel zárta gondolatait, amely 2016 októberében Salgótarjánban a VIII. Egyházmegyei Kórustalálkozón hangzott el.

 

Ahol a kórus hangja felcsendül, ott Isten is megjelenik! Mert a karének ereje behatol az emberek lelkébe, átjárja szívüket, ilyen formán a zenei apostolaiként, mélységes elhivatottsággal szolgáljátok Isten és ember kapcsolatát, nemzeti identitásunk, keresztény értékeink védelmét, erősítését, amelyre mai korunkban különösen is nagy szükség van. Tegyétek hát ezt szeretettel és odaadó lelkesedéssel továbbra is.”

 

Pro Kultúra Férfikar, Mag Attila, elnök

 

A Város Polgármesterének Díjait az idén hárman érdemelték ki. Széplaky Imre, a füleki labdarúgás fejlesztéséért, a város társadalmi életében kifejtett sok éves munkájáért; Elena Lipničková a füleki Nyugdíjas Klub vezetésében vállalt elkötelezett munkájáért, az idősek kulturális és társadalmi életében végzett áldozatos tevékenységéért; Deme Krisztián a város eredményes képviseléséért, a 2019-ben az erőemelés sportágban elért sikereiért vehették át a díjat.

 

Elena Lipničková

 

Széplaky Imre

 

Deme Krisztián

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.