Leesett az idei első hó Losoncon. Élete rövid volt. Késő este érkezettt, kora délelőtt itt-ott még dacolt a langyosabb esővel, majd feladta. Fel kellett adnia, nem tehetett mást. Magukhoz szólították a melegebb esőcseppek. Ami fehér volt, az újra fekete lett.

 

 

A Wikipédia írja:

 hirdetes_300x300  

 

A hó 0 °C alatt képződött csapadék, amely vízpárát tartalmazó levegő további lehűlésével jön létre, amikor a képződött jégrészecskékre kristályosan további jégrészecskék fagynak, és hókristállyá egyesülnek. Mivel a hó kis összetevőkből áll, ezért granuláris anyagnak tekinthető. Laza, puha, könnyű szerkezetű, amíg külső nyomás nem éri. A hópelyhek számos méretben és mintázatban érhetnek földet. Az olvadásnak és a visszafagyásnak köszönhetően hódara, jégcseppek, vagy jégeső formájában is földet érhet. A szilárd halmazállapotú, kristályos szerkezetű hó hullását havazásnak hívjuk. Havazások inkább alacsony légnyomású rendszerek, úgy nevezett mérsékelt égövi ciklonokban feláramló levegő hatására alakulhat ki.”

 

 

A havat, mikor már földet ért, többféle módon is lehet csoportosítani. Lehet porhó, ha a kristályok nem tapadnak össze és a földön is megtartják kristályos szerkezetüket. Lehet tapadó hó, ha a hó nagy hópelyhekből állt össze és emiatt laza szerkezetű. Olvadás idején a porhó is könnyebben tapad. (,,,) A hó fehérsége visszaveri a napsugarakat. A hó magasabb hőmérsékletű időjárás esetén nem felmelegszik a napsugárzás hatására, hanem olvadni kezd.

 

 

Egykor, régen és még régebben nem volt olyan ritkaság a fehér hó, a nagy hideg sem. Már karácsony előtt lehullott, s ott maradt sokszor február végéig.  Azóta sok minden megváltozott. Fekete karácsonyok követik egymást. Volt január, hogy a virágok is kinyíltak.

 

 

A hó most itt, Losoncon ritka látvány. A nyomokból ítélve sokan voltak, akik kimentek, hogy köszöntsék őt. Jött, bemutatkozott, elolvadt és elment. Amit a felvételeken látnak belőle, már a múlt. Ilyen volt az első hó Losoncon 2020 végéhez közeledve.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.