Nyitókép: Körkép.sk

 

Az elmúlt hétvégén ötödik alkalommal gyűltek össze a szakácsok és kóstolók  a persi neoromán Rózsafüzér királynéja katolikus templom és a Községi Hivatal és Kultúrotthon közrefogta kis téren. A COVID intézkedések részbeni enyhítése után csaknem kiszakadt a zsákja a kulturális programok kínálatának. A persi rendezvénnyel egy időben számos más programra  várták a települések a résztvevőket. Ennek ellenére tisztes érdeklődés mellett zajlott a rendezvény.

 

 

A Nógrádi Hagyományok V. Kulturális-Gasztronómiai Ünnepe a megszokott rendben zajlott. Fő szervezője ezúttal is a Csemadok Persi Alapszervezete volt, melynek tevékenysége 2015-ban újult meg, s azóta is gazdag tevékenységet tudhat maga mögött. Megértő támogatásra találtak a Községi Hivatalban.

 hirdetes_300x300  

 

 

Nagy Gábor 2019-ben került a persi polgármesteri székbe, azt megelőzően pedig a képviselő testület tagjaként dolgozott. Már ebben az időszakban is az egyik legfőbb vágya és célja volt, hogy megújítsa, újjáélessze a Csemadok tevékenységét.

 

 

A rendezvény két részből állt. Délelőtt zajlott a Bográcsolás verseny, melyre 10 csapat jelentkezett Perséről és a környékről, de jöttek Rimaszombatból is. A helyszínt, az ivóvizet, a kanalakat, a tányérokat, a tűzifát a szervezők és a délután-esti-éjszakai programot a  szervezők, az ételek  alapanyagát pedig a résztvevők  biztosították.

 

 

A szélsőséges melegben tiszteletreméltónak mondható volt a csapatok teljesítménye. Nézőként, kóstolóként is szép számban érkeztek a helyszínre. Nem készült két egyforma étel. A teljesség igénye nélkül saját receptek alapján készült babgulyás, boros sertéspörkölt, marhapörkölt, savanyú káposztaleves, halászlé, tárkonyos bográcsgulyás, juhpörkölt tócsniban, pörkölt vadhúsból stb.

 

 

 

Külön dicséretet érdemeltek ki a csapatok a tálalásért is, amikor az öttagú zsürinek „bemutatták” főztjüket. Mint szinte mindig, a zsűrinek most sem volt egyszerű dolga. Volt étel, ahol nagyon hasonló volt az értékelés (minden zsűritag 1-10 ponttal értékelhette az ételt), volt, ahol már eltértek a vélemények. Az értékelésnél a zsűri tagjai több kérdést is feltettek, melyekre természetesen választ is kaptak. Szinte egyhangú döntésként a versenyt a Nagydaróci „Bakrok” csapata (tócsniba töltött pikáns juhpörkölt) nyertek meg. A második és harmadik helyen négy csapat osztozott, de a többi csapat sem ment haza üres kézzel

 

 

A kora délutáni értékelésen a szervezők a zsűri tagjainak is megköszönték a munkájukat. A zsűri tagjaként és a Csemadok Területi Választmánya titkáraként jelen volt Galcsík Károly is, akiről tudni, hogy át fogja adni a titkári stafétabotot. Szűk körben hallani lehet az utódról is, csak remélni tudjuk, hogy ugyanolyan lelkesedéssel tudja majd folytatni a munkát, mint azt tette, teszi Galcsík Károly. A kiértékelés részeként a Persi Alapszervezet egy szép ajándékkosár átadásával köszönte meg az eddig munkásságát és támogatását

 

 

A kulturális programban kora délután Agócs Sándor tárogatós és zenekara szórakoztatta a jelenlévőket. Kora estétől pedig a Kelemen band lépett a színpadra, s maradt ott késő éjszakáig.

 

 

A résztvevők tapasztalhatták, hogy megújul a Községi Hivatal és a Kultúrház épülete, de felújítási munkálatok folynak a Bacskai emlékházban is. Egy sikeres pályázatnak köszönhetőn további munkákra is sor kerül, s remélhetőleg az év végére megjelenik egy kis községi monográfia is.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.