Nyitókép: Körkép.sk

 

Korlátozott, meglehetősen szerény, kétnapos formában rendezték meg az elmúlt hétvégén a Losonci Városnapokat. Az előző években megszokott programból főleg a járványügyi helyzetre hivatkozva hiányoztak annak legnépszerűbb elemei, mint a Nógrádi Vásár, a  sörfesztivál, a mesesátor, a hinták, az éjszakába nyúló utcai, könnyűzenei diszkók.

 

 

Amíg a nagyobb szomszédos településeken (Fülek, Gács) az eddigieknél érezhetően gazdagabb programokkal rendezték meg a hasonnevű rendezvényeket, több száz, ezer résztvevővel, addig Losoncon, annak ellenére, hogy programokban azért lehetett válogatni, sokakban hiányérzet maradt.

 

 hirdetes_300x300  

 

A rendezvényt nem a megszokott helyén, a Köztársaság téren és környezetében rendezték meg, hanem szétszórva a város több, egymástól távol eső pontján.

 

A Köztárság téren csak egy programot terveztek, látványosat, de az az időjárás miatt elmaradt. Az érdeklődők egy helyileg egy pontban lehorgonyzott hőlégballonom emelkedtek volna 40 méter magasba.  Jegyeket csak előzetesen, a Városi Információs Központban lehetett vásárolni.

 

 

A két nap során a legjobban talán a gyermekek élvezhették leginkább a programokat. Az egykori Városháza, a Városi Múzeum épületében Meseszínpad várta őket nagyon érdekes programokkal. Moderátora a népszerű bohóc, Miroslav Kasperzyk volt, aki remek hangulatot teremtett nemcsak a gyerekek, de az őket kísérő felnőttek részére is. A programban voltak meseelőadások, szerzői felolvasások, pantomim iskola, a Nógrádi Könyvtár foglalkozásai stb.

 

 

Őket szólították meg a Városi Parkban megrendezett középkori tábor bemutatói, az ugyanitt elérhető hinták és fajátékok, lehetett sporteszközöket kölcsönözni, a Városi Strandon pedig  játszani, koncerteket hallgatni.  De ők ültek többségben a várost járó vonatszerelvény kocsijaiban is.

 

 

A vonatnál maradva, a Losonc-Kalonda vasútvonal kiépítésének 125. évfordulója alkalmából nosztalgiavonat ingázott Zólyom – Losonc – Kalonda – Zólyom szakaszon.  Itt is érte meglepetés a résztvevőket. A losonci városi lapban és a plakátokon  ingyenesnek hirdetett program a maga valóságában pénzbe került.

 

Mint a szerelvény zólyomi fenntartói megjegyezték, szükségük van a bevételre, a nosztalgia vonatok fenntartása sokba kerül, és semmilyen támogatásban nem részesülnek. Az első vonatszerelvény résztvevőit Kalondán frissítők várták, a későbbi járatok résztvevői ilyen kedvezményben már nem részesültek.

 

 

A programok egy részét egy sikeres szlovák-magyar Interreges pályázatból biztosították. Szombat délelőtt a Vásárcsarnokban, a megszokott heti piaccal párhuzamosan többek között magyar borokat mutattak be, népművészeti programok és regionális termékek bemutatói kíséretében.

 

 

Délután a Városi Park szabadtéri színpadán megzenésített verseket hallhatott a gyér létszámú közönség. Ennek részét képezte a Szabó Gyula, losonci festőművész  verseinek megzenésítésére kiírt verseny legjobb alkotóinak bemutatkozása is. A program második részében Petőfi Sándor megzenésített versei voltak hallhatóak. Nagyon színvonalasan.

 

 

Az esti programnak is voltak magyar résztvevője. Az Edda Majdnem zenekar ismert Edda számokat vitt a színpadra, csaknem telt nézőtér előtt. A nosztalgia úgy tűnik visszatér a színpadra és a zenekedvelők szívébe, mert hasonló sikert ért el a Karol Gott, cseh énekes dalait bemutató Revival SK zenekar is.

 

 

A jelenlévőket videóüzenetben köszöntötték Losonc testvárosainak polgármesterei. Közös gondolatuk volt a bizakodásuk, hogy jövőre már a megszokott tartalmú városnapok lesznek, s  személyesen is részt tudnak majd venni azon.

 

Koncertekből a Városi Park pavilonjában, a Városi Strandon és a város több vendéglátó helyén is lehetett válogatni, ahol számunkra jobbára ismeretlen, főleg helyi és környékbeli zenekarok mutatkoztak be.

 

A rendezvény részét képezte a városi díjak átadása is. A Városi Képviselő Testület ünnepi ülésére a Városi Park szabadtéri színpadán került sor. Azon a 2019-es és 2020-as év díjazottjai vehették át az elismeréseket. Konkrétan a Losonc tiszteletbeli polgára címet, a város és a város polgármesterének díját, az elismerő okleveleket, a köszönő leveleket, valamint a legügyesebb és legjobb tanulók és diákok a részükre létrehozott elismerő okleveleket és díjakat.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.