Nyitókép: Körkép.sk

 

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és társzervezői, a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya és az Alsósztregovai Községi Hivatal 2021. szeptember 17-én 17. alkalommal rendezte meg a Madách Imre Irodalmi Napot. Néhány héttel előbbre hozva (gondolva az esetleges járványügyi korlátozásokra) a  hagyományosan október 23-a tájékán tervezett és rendezett rendezvényt.

Jarábik Gabriella

 

A rendezvényre a Madách Imre Kastély Múzeum előadói termében került sor. A jelenlévőket Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeum igazgatója köszöntötte, külön a meghívott és megjelent vendégeket. A teljesség igénye nélkül jelen volt Andor Csaba, Madách kutató, Bagó Ilona, irodalomtörténész, a Petőfi irodalmi Múzeum muzeológusa, Kalmár Attila, Csesztve község polgármestere, Balogh Gábor, a Csemadok Nagykürtösi Járási Választmányának  elnöke, Rácz Rita,  a balassagyarmati Palóc Múzeum irodalomtörténésze, múzeumpedagógus, a Márai-Madách dokumentumfilm készítői és több szereplője.

 

 hirdetes_300x300  

 

Köszöntötte a jelenlévők a község polgármestere Ľuboslav Dobrocký, aki kifejezte azon örömét, hogy a rendezvény 17 éves múltra tekint vissza, és reményét fejezte ki, hogy az eddig kapcsolat és jó együttműködés a továbbiakban is megmarad.

 

 

A program három részből állt. Első részében Praznovszky Mihály irodalomtörténész és a jelen sorokat is író Puntigán József előadásai hangzottak el. Praznovszky Mihály az „Aki belehalt a hallhatatlanságba” című készülő könyvének első fejezetét olvasta fel. A kötet Fráter Erzsébet életét dogozza fel, s mint elhangzott, szeretné a maga valóságos képében bemutatni Madách Imre feleségét, akihez az elmúlt évszázadban számos olyan történetet, jellemzést kapcsoltak, amely nem felel meg a valóságnak.

 

Praznovszky Mihály

Puntigán József Losonc 19. századi történetéből villantott fel néhány eseményt, nem hagyományos módon mutatva be a korszakot, hanem színháztörténeti vonatkozásban. Madách Ember tragédiája című műve első és néhány későbbi bemutatójának női főszerepelője (Éva) Jászai Mari, a magyar színháztörténet egyik legkiemelkedőbb egyénisége volt.

 

Nem nagyon ismert tény, hogy a színésznőt mély és szoros barátság fűzte a Losonc-Szalatnán élő Hubay családhoz, s főleg Hubay Jenőné Cebrián Rózához. Jászai Mari gyakorta látogatta meg a Szalatnai kastélyt, ahol napokat, olykor heteket töltött el. Az előadás ezen kapcsolat részleteit mutatta be. Jászai Mari emlékét a kastély parkjában egy általa állított Mária emlékoszlop is őrzi.

 

Az előadások előtt, illetve között Madách Imre levele Fráter Erzsébethez, valamint Madáchot idéző versek és versrészletek hangzottak el Lépes Anikó és Csák István közreműködésével.

 

Lépes Anikó

 

Csák István

A program második részében első ízben mutatták be a Márai–Madách című dokumentumfilmet. Bevezetőt mondott Szekeres Éva szerkesztő-rendező, aki a film készítésének körülményeit mutatta be. A film egyik kezdeményezője és támogatója a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, amely célul tűzte ki a még élő Madách és Márai leszármazottak felkutatását.

 

A film készítői (operatőre Lichtmannegger László,  készítője a MaSkmédia Stúdió, Rimaszombat) felkérést kaptak a megtalált leszármazottak megszólítására és a velük való beszélgetések rögzítésére. Ezek képezték a film alapját. Mint kiderült, a két család családfája összefonódik.

Szekeres Éva

 

Részlet a filmből
Részlet a filmből

 

A film számos érdekes emléket, vallomást mutat be, melyekből csak egyet emelnék ki, szabadon idézve azt. Az, hogy valaki egy neves előd leszármazottja, nem jelenti azt, hogy az ő emberi értéke azzal növekszik. Ehhez az kell, hogy tetteiben vállalja fel az előd életművét, munkásságát, s alázattal adja tovább azt.

 

Részlet a filmből

 

A film levetítése után annak szereplői (Szereplők Czike Imre, Grosschmid Júlia, Grosschmid Péter, Jáky Judit és Matzon Ákos), készítői valamint segítői egy, a két család családfáját megőrző lapot kaptak ajándékba, melyet Jarábik Gabriella adott át nekik.

 

 

A zárszót Szászi Zoltán, író, költő újságíró mondta el.

 

Szászi Zoltán

 

A vetítés után a Mikszáth Kálmán Társaság (Magyarország) a Madách Imre Emlékház (Csesztve), valamint az Alsósztregovai Általános Iskola és Óvoda emlékfát ültetett a kastély felújított parkjában. Általuk egy fehér eperfával, egy páfrányfenyővel és egy fehér akácfával gazdagodott a park erdeje.

 

 

Ezután a résztvevők egy-egy rózsaszálat helyeztek el Madách Imre 2021-ben felújított síremléke előtt. A rendezvény egy egyszerű állófogadással ért véget.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!