Nyitókép: Körkép.sk

 

Losonc városa, a Losonci Vásárcsarnok és a Nógrádi Művelődési Központ két éves kihagyás után újra megrendezte farsangbúcsúztató rendezvényét, melynek ezúttal is a Losonci vásárcsarnok és az épület előtti és mögötti, erre az alkalomra körülzárt piactér adott otthont.

 

 

 hirdetes_810x300  

A rendezvény szerves részét képező program a vásárcsarnokban és a piactéren felállított színpadon zajlott, ahol a régió szlovák népművészeti csoportjai és zenekarai léptek fel. Magyar folklórcsoportok ezúttal sem kaptak meghívást a rendezvényre.

 

 

A szimbolikus nagyságú belépti jegyben benne foglaltatott egy farsangi fánk, s tulajdonosa automatikusan részt  a tombola sorsolásán is.

 

 

Az idén elmaradt a kolbászkészítő verseny, mely már legutóbb sem volt nagy érdeklődés, s így szervezők nem is próbálkoztak vele. A látogatók élőben lehettek részesei a disznó(k) feldarabolásának, melyet ezúttal Milan Spodniak, vállalkozó Rátka község félállású polgármestere mutatott be.  A frissen porciózott húst, szalonnát valamint késztermékek termékeket meg is lehetett vásárolni, de azokat már korántsem szimbolikus áron adták.

 

 

A kézműves vásár házikóiban kizárólag a „Nógrádi regionális termék“ védjeggyel rendelkező kézművesek vehettek részt. A teljesség igénye nélkül kaphatóak voltak mézeskalácsok, borok, égetett kerámiák, ékszerek, játékok, erős és meg erősebb  paprikakrémek és szószok stb. Ételekből, italokról sem volt hiány.  Önálló standja volt a Nógrádi Művelődési Központ, ahol a csipkeveréssel, hangszerkészítéssel és apró cseréptárgyak, függők készítésével is meg lehetett ismerkedni.

 

 

Újdonságként volt egy rövid farsangi felvonulás is, melynek gerincét a fellépő csoportok tagjai alkották.

 

 

A tombola díjait Losonc Városa ill. a rendezvényen részt vevő iparművészek és cégek ajánlották fel. Kihúzása előtt Alexandra Pivková, a város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

 

 

A hagyományoknak megfelelően műsort a farsangi időszakot lezáró  nagybőgő jelképes eltemetése zárta, mely itt ezúttal a poltári népművészeti csoport elevenített fel. Megjegyezve, hogy a szokás ezt megelőzően a fellépő csoportok műsorán is szerepelt.

 

 

A programban egy „szabályos” temetés zajlik. A szertartást vezető papi búcsúztatóban (ezúttal egy hölgy személyesítette meg) a nagybőgő (az idén Ágota névre hallgató)  elköszön mindenkitől, aki számára kedves volt. A „gyászolók” kíséretében indul „utolsó útjára”, hogy azt követően  40 napot hallgasson.   A szertartás könyörgésében többek között azt kérték, hogy szabaduljunk meg a járványtól, az omicrontól, s jusson s ne szenvedjen senki anyagi hiányokban.

 

 

A rendezvénynek nagyon kedvezett az időjárás, a reggel hideget a nap melege gyorsan elűzte, így a rendezvény majd két éves böjti időszaka után   a látogatók kora délután egy kellemes és érdekes élménnyel térhettek haza.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!