Nyitókép: Körkép.sk

 

A hagyományok megőrzése és az összekovácsoló ereje érdekében szerveztek rendezvényeket.

 

Csallóköz szerte húsvétvárókat tartottak. Ott jártunk Nagymagyar és Baka községekben is.

 

Nagymagyari készülődés az ünnepre

 

 hirdetes_810x300  

A Csemadok helyi alapszervezete nem tétlenkedett. A tagok fiatalos lendületének köszönhetően a falubeli gyermekek is szórakozhattak a húsvétváró kézműves foglalkozáson.

 

 

 

A gyermekek igazán jól érezték magukat. A fantáziadús segítőknek köszönhetően a lurkók gyönyfűzéssel és dekupázs technikával töltötték az időt. Emellett tojásokat is festettek. A programok közül a húsvétváró fotófalnál való fényképezkedés szintén sikert aratott.

 

 

 

 

A rendezvényen senki sem unatkozott. Sokat nevettek és beszélgettek a jelenlévők. Az egyik kislánytól megtudtuk, hogy őt az édesapja és a nagypapái locsolják meg húsvéthétfőn.

 

 

 

Az alapszervezet helyi önkormányzat hozzáállása miatt kénytelen többnyire mindent önerőből oldani.

 

 

 

 

 

Bakaiak tojásfája

 

Ahogy további településeken, úgy Bakán is volt hagyományos ünnepváró. Ezt a helyi önkormányzat és a mellette működő kulturális bizottság szervezte. A bakai községi hivatal előtt gyermekek és felnőttek együtt szórakoztak.

 

 

 

 

A szervezők törekedtek arra, hogy változatos programkínálattal várják az érdeklődőket. Elsősorban a közösségi tojásfa díszítésén volt a hangsúly. Ez azért jelentős a bakaiak mindennapjaiban, mivel a fára a gyermekek vitték a hímes tojásokat, tudtuk meg Bertalan György polgármestertől. Aki pedig élt ezzel a lehetőséggel, csoki nyuszit kapott ajándékba. Miközben díszítgettek, a húsvéti piacon is nézelődhettek a jelenlévők, vagy az ünnepi fotófalnál fényképezkedtek.

 

 

 

 

A kicsik körében nagy sikert aratott az állatsimogató. Voltak lurkók, akik még sosem láttak ilyen kisállatokat. Aki bátrabb volt, még a nyuszit és a birkát is megölelgethette.

 

 

A nap végén a budapesti PÓDIUM SZÍNHÁZ  mutatta be a Húsvéti készülődés nyúlanyóval c. zenés, interaktív előadását, immár a bakai kultúrház nagytermében. A rendezvényt a vidamság, a tánc. jellemezte.

 

 

Körkép.sk/Laky Erzsébet 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!