Madách Imre 1823. január 20-án Alsósztregován, (Dolná Strehová, Szlovákia) született. Keresztelésére másnap, Kölcsey „Himnusz”-ának születésnapján, került sor.

 

A magántanárok irányítása mellett tanuló gyermek nyelvtehetsége hamar megmutatkozott. 1837-ben a Pesti Egyetemen bölcsészetet tanuló fiatalember a német, a francia, a szlovák, az angol, a latin és az ógörög nyelvet beszélte. A jogi fakultásra átiratkozva két későbbi miniszterelnök, Andrássy Gyula és Lónyay Menyhért is évfolyamtársa lett.

 

Madách Imre
Madách Imre. Kép: facebook

 

Ügyvéd, Nógrád vármegyei aljegyző, táblabíró, 1846-tól vármegyei főbiztos lett, de 1848-ban egészségi állapotára való tekintettel lemondott állásáról. 1853-tól szabadságharcosok bújtatása miatt két évig volt vizsgálati fogságban. Börtöncellájában kezdte írni fő művét.

 hirdetes_300x300  

 

Az első változatban még „Lucifer” című dráma, 1860-ban készült el és lett „Az ember tragédiája”. A tizenöt színből álló költemény az „első találkozáskor” szinte agyonnyomja a befogadót. Szerb Antal mondta róla, hogy: „tulajdonképpen nem is olvasásra készült, hanem kommentálásra, mint a szent könyvek vagy a misztikus szövegek.”

 

Madách_ Az ember tragediaja
Madách Imre: Az ember tragédiája. Kép: facebook

 

Madách művével a magyar irodalom és a nemzeti kultúra történetébe örök érvényűen beírta nevét. Az „Ember tragédiája” része lett a világirodalomnak és a nemzetközi színháztörténetnek is. A 19. század talán legnagyobb magyar drámaírója 41 éves korában halt meg. Szülőháza az alsósztregovai kúria ma emlékmúzeum. 

 

alsosztregova
Madách Imre alsósztregovai szülőháza. Kép: facebook

 

Feiszt György, szombathelyi történész, levéltáros, politikus. (facebook)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!