„… Alexander Astruc francia filmrendező mondta egyszer, hogy „a film akkor lesz igazi művészet, ha úgy lehet majd használni a kamerát, mint a töltőtollat”. Az ’50-es években amikor rettentő nehezek voltak a kamerák és amelyik hangot is rögzített az két mázsa is lehetett, ez nagyon pesszimista kijelentés volt.

 

Budapest, 2014. január 31. 2011. január 31-én Budapesten készült felvétel Jancsó Miklósról. A világhírû magyar filmrendezõ életének 93. évében 2014. január 31-én elhunyt. MTI Fotó: Kallos Bea
Budapest, 2014. január 31.
2011. január 31-én Budapesten készült felvétel Jancsó Miklósról. A világhírű magyar filmrendező életének 93. évében 2014. január 31-én elhunyt.
MTI Fotó: Kallos Bea

 

Az 1921-ben született és ma két esztendeje meghalt Cannes-i Életmű-, és kétszeres Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró Jancsó Miklós életművével mondott ellen Astruc jövendölésének. 37 évesen forgatta le első játékfilmjét, „A harangok Rómába mentek” címmel. Jelentős volt Latinovits Zoltánnal való együttműködése „Oldás és kötés”, „Szegénylegények”, és „Csend és kiáltás” opusokban.

 

 hirdetes_300x300  
jancso1
Kép: facebook

 

A Jancsó filmek a hosszú beállításoktól a nagy tért befogó, vízszintes kameramozgásokból kinövő komponált képek sítlusjegyeinek egysége a már Kozák Andrással forgatott „így jöttem”-ben voltak először együtt. Jancsó szinte pályája kezdetétől szerzőtársként dolgozott Hernádi Gyulával. Nemzetközi nagydíjas és néha értetlenséggel fogadott műveinek jelentős részét az egyén és a hatalom, a szabadság és a zsarnokság között feszülő ellentét filmes ábrázolása foglalkoztatta. A 20. század végére azután ennek helyébe a manipulátorok és kiszolgáltatottak rendezettnek tűnő, de mégis önmagából rendre kiforduló világ a „rendszerré formálódó káosz” érzékeltetése, bemutatása lépett.

 

jancso2
Kép: facebook

 

A Mucsi Zoltán és Scherer Péter főszereplésével, forgatott „Kapa–Pepe”filmjeiben a bohóctréfa, a blődli eszközeit is bevetette. Jancsó Miklós élete végéig dolgozva, oroszlánrészt vállalt és teljesített hazánk filmművészete nemzetközi elismertetésében.

 

 

jancso3
Kép: facebook

 

 

Feiszt György, szombathelyi történész, levéltáros, politikus. (facebook)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!