Mennyit ér 6,5% ?
Az utóbbi napokban sok szó volt arról, mit lehet elérni egy kormányban a választásokon szerzett százalékok alapján. Sokszor elhangzott, hogy minden eredmény, amit a pártok elértek a koalíciós tárgyalások során, megfelelnek a választási eredményeiknek. Hallottuk azt is, mit sikerült beledolgozni a kormányprogramba a prioritásokból.

 

Mindenki, akibe szorult némi paraszti ész, tudja, hogy a parlamenti többséghez legalább 76 képviselő szükséges. Ficónak 49 van, az SNS-nek 15, a Sieťnek 7 (vagy talán még kevesebb), tehát összesen 71. A Híd 6,5 százalékával kulcsfontosságú az új kabinet létrejöttéhez, nélküle nem alakuhatna meg a harmadik Fico-kormány.

 

Akinek a kezében volt a 6,5 százalék, annak ki kellett volna tartania amellett, hogy ne Fico legyen a kormányfő, és ne Kaliňák a belügyminiszter. Ilyen változások nélkül ugyanis nehezen elképzelhető, hogy bármi megváltozik ebben az orszában.


Erről a kormányról nem lehet jobb-bal kormányként beszélni, amikor a Smer és az SNS 12 minisztériumot vezet a 15-ből.

 hirdetes_810x300  


Az új kormány nem jöhetne létre Fico tárgyalási ügyeskedése nélkül, és a Híd jóváhagyása nélkül. A felelősség így azt terheli, aki nélkül ez a kormány nem alakulhatna meg. Ez pedig a Híd.

 

Simon Zsolt: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!