Vörös Péter: Nekünk nem nyolc! Így lett 5-ből 8! - Körkép.sk
Károly, Karola
  • HUF: 390.44
  • USD: 1.09
  • -1 °C
  • 4 °C
facebook

Vörös Péter: Nekünk nem nyolc! Így lett 5-ből 8!

Egy újabb örömhír a tanévkezdésre. Az elmúlt másfél évben sok felháborodást és jogos tiltakozást váltott ki az oktatási tárca előző vezetésének döntése, amellyel az anyanyelvi órák számát heti öt órában határozta meg a nemzetiségi iskolákban, szemben a szlovák iskolák heti 9 óraszámával.

 

Örülök, hogy már az idei tanévet ezzel az óraszámmal kezdhetik iskolásaink. Ahogy az iskoláink megmentése, ez az ügy is mindannyiunk közös sikere, együtt örülhetünk neki. A pedagógusok, iskolaigazgatók és a szülők ugyanúgy, ahogy a petíciós bizottság tagjai, akik fáradhatatlanul gyűjtötték az aláírásokat, amivel ráirányították a figyelmet erre a problémára. Biztatásomra időben benyújtotta az óraszámra vonatkozó javaslatát a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége is.

 

Helyén volt az oktatási minisztérium kisebbségi osztálya és – bár kissé megkésve, de még időben – megtette a maga feladatát az Állami Pedagógiai Intézet is. A Híd elnöke, Bugár Béla személyesen járt közben koalíciós partnerénél, hogy erre az ügyre végre pont kerüljön.

 

Ennek is köszönhető, hogy Plavčan miniszter úr még a tanévkezdés előtt ellátta kézjegyével a döntést, és így szeptember elsejétől minden magyar iskolában az SZMPSZ által javasolt óraszámban tanulhatják diákjaink az írást és olvasást.

 

Vörös Péter: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Ezvan
2016. aug. 30. 17:01

Hogy mit is gondolnak a "SIKERRŐL" a beterjesztők: "Előző levelünkben felhívtuk a Tisztelt Intézményvezetők figyelmét, hogy a kerettantervekkel kapcsolatban készüljenek fel a változások életbe lépésére, és az ezzel kapcsolatos aktuális frissítésekre. Az Oktatásügyi Minisztériumban megszületett a döntés, az aktuális dokumentumok az Állami Pedagógiai Intézet oldalán (ŠPÚ) az alábbi linken tölthetőek le: http://www.statpedu.sk/sites/default/files/nove_dokumenty/inovovany-statny-vzdelavaci-program/RUP_Z%C5%A0_s_VJNM_2016.pdf Sajnálattal vettük tudomásul, hogy az előzetes egyeztetések ellenére az SZMPSZ által javasolt változatot az Állami Pedagógiai Intézetben jelentősen átdolgozták, és ez került elfogadásra. Tisztelettel: Jókai Tibor s.k. elnök, SZMPSZ Morvay Katalin s.k. IOT elnoke"

Ezvan
2016. aug. 30. 17:25

Még egy adalék a "HATALMAS SIKER" margójára: Csak az első osztályban növelték a magyar nyelv és irodalom órák számát 8-ra (a szabadon felhasználható órák és a zenei nevelés kárára), a többi évfolyamban megmaradt az eredeti óraszám.

Fodor Attila
2016. aug. 30. 17:50

Az SZMPSZ Elnöksége által a minisztériumba benyújtott javaslat egyik kidolgozójaként (a javaslat váza a Comenius Pedagógiai Intézetben készült) az elmúlt héten pénteken (amikor nyilvánossá vált a miniszter által aláírt dokumentum), a történtek előtt döbbenten, érthetetlenül álló kollégáknak azt vetettem fel, hogy határolódjunk el ettől a kerettantervtől és javasoljuk az iskoláinknak, hogy ne vezessék be a tanrendjükbe. Ahogy két évvel ezelőtt is (Draxler idején), ismét "palira vette" a szakmát, a szakértői javaslatot a minisztérium - állami pedagógiai intézet tandem (esetleg a minisztérium - állami pedagógiai intézet - pártközpont trió). Csodálkozom,hogy a történtek után egyeseknek örülni van kedvük. Sajnálatos.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket