A miniszter és a kormány merev elutasításának is köszönhetően a pedagógusok sztrájkja kifulladóban van. A fizetésemelés egyelőre reménytelennek tűnik, de nem szabad feladni a jogos követeléseket.

Az eredményesség érdekében talán csak a prioritásokon kellene módosítani.

Valószínűleg hasznosabb lenne az oktatásügy megreformálására, ill. a reformfolyamatok elindítására fókuszálni és a fizetések rendezését ezzel párhuzamosan követelni.

(…)

 
Mindenekelőtt szükség lenne a közoktatás szerkezeti átalakítására. Követendő példaként a lengyelországi vagy a finnországi reformokat említhetjük. (…)

 hirdetes_300x300  

A PISA felmérések hűen tükrözik ennek az átalakításnak az eredményességét, úgy az értő olvasás, mint a problémamegoldás terén.

 
(…)
Tartalmi reformokra is szükség van. Évek, évtizedek óta problémát jelent az egyes tantárgyak tananyagainak túlméretezettsége. Az óriási tananyagmennyiséget a tanár ugyan „leadja”, de a diák képtelen feldolgozni. A tananyagban való „megmártózás”, a tananyag begyakorlása szinte lehetetlen, ezért a tudás is felszínes marad.
Valószínűleg a kevesebb ebben az esetben is több lenne.

 

A lexikális tudás helyett kompetencia-fejlesztéssel kellene foglalkozni. Ennek egyik előfeltétele a tananyag mennyiségének csökkentése, de az is, hogy a tanítási órákon a tevékenységi formák domináljanak. Az élménypedagógia.

 

 
(…) A tanár elsődleges feladata most már nem a tananyag közvetítése, átadása, hanem a tanulók egyéni tanulásának megszervezése.

 
(…) És eljutottunk az egyik legnehezebb feladathoz, a pedagógusképzés megreformálásának szükségességéhez.

 

 
Meg kell oldani a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek integrálását. (…)

 

 

(…) a közoktatás rengeteg sebből vérzik. A pedagógusok felháborodása tehát jogos.

 

A kormány a választásokig komolyabb döntéseket valószínűleg nem fog hozni – legalábbis a fizetéseket illetően nem -, de azt mindenképpen ki kellene kényszeríteni az illetékesekből, hogy szakemberekből álljon össze egy „csapat”, amely kidolgozná a közoktatás reformtervezetét. A választások után pedig elindulhatna a javaslatok országos vitája.

 

Véleményem szerint erre akár hajlandóságot is mutathatna a miniszter, ill. a kormány. És akkor már nem volt hiábavaló a tüntetés-sorozat.

 

 

Albert Sándor (felvidek.ma)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!