Nyitókép: uefa.com

 

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szombaton bejelentette, hogy a jövő évi németországi Európa-bajnokság 24 válogatottjának a teljes pénzdíjára 331 millió eurót különített el. A résztvevők között ott lesz Magyarország és Szlovákia is, akik a szombati 18.00 órakor kezdődő sorsoláson ismerketik meg alapcsoportbeli ellenfeleikett. Az Európa-bajnokság a kereskedelmi bevételek szempontjából várhatóan jelentős nyereséget termel majd, előreláthatóan mintegy 2,4 milliárd eurót.

 

Az egyes részt vevő országok jutalma nagyjából a koronavírus-járvány miatt egy évvel későbbre halasztott, 2020-as Európa-bajnokságon folyósított összeg lesz. Az újdonsült Európa-bajnok akár 28,25 millió eurót is hazavihet. Ezt akkor, ha egyetlen meccsen sem talál legyőzőre és megnyeri mindhárom csoportmeccsét. A 24 csapat mindegyike legalább 9,25 millió eurót kap a június 14-én kezdődő németországi döntőn való részvételért. A szervezők ezt a szombati hamburgi sorsolás előtt jelentették be.

 

 hirdetes_300x300  

A futballklubok között további 240 millió eurót oszt szét az UEFA azért, hogy játékosaikat a válogatottak rendelkezésére bocsátják. Az UEFA több ezer eurót különít el minden egyes játékos után, aki a válogatottban szerepel a selejtező mérkőzéseken, ill. a 2024-es Európa-bajnokságon.

 

Ezzel összefüggésben érdekes összehasonlítás, hogy a FIFA 404 millió eurót fizetett a 2022-es világbajnokság 32 résztvevőjének, ami négyszer több, mint amit a 2023-as női világbajnokság résztvevői kapnak.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!