Nyitókép: Nemzeti Sport

 

Hatvanhét éves korában elhunyt Törőcsik András, az Újpesti Dózsa korábbi 45-szörös válogatott labdarúgója. A család megerősítette a halálhírt.

 

Halálát hosszú betegség után tüdőgyulladás okozta, Törőcsik Budapesten, a Honvédkórházban hunyt el.

 

A 2020-as év végén a korábbi kiváló labdarúgó elkapta a koronavírust, amiből teljesen felgyógyult, de később állapota rosszabbodott és végül a tüdőgyulladást már nem tudta leküzdeni a szervezete.

 hirdetes_300x300  

 

A magyar válogatottban 1976 és 1984 között 45 mérkőzésen lépett pályára, 12 gólt ért el. Részt vett az 1978-as és az 1982-es világbajnokságon is.

 

Törőcsiket a magyar labdarúgás egyik legnagyobb legendájaként emlegették. Elegáns cselei, szenzációs góljai örökre megmaradnak a szurkolók emlékezetében. Törőcsik az utóbbi évtizedben sokat betegeskedett, többször élet-halál közötti állapotban szenvedett, és a magyar válogatott mérkőzéseiből merített erőt. Minden idők egyik legjobb magyar csatára és egyben világsztár volt a zseniális képességű labdarúgó, akinek az életében a futball jelentett mindent.

 

Virtuóz játéka kapcsán született a legendás „Táncolj, Törő!” rigmus, egyéni megoldásait, fifikás trükkjeit még pályafutása befejezése után évtizedekkel is emlegetik a szurkolók.

 

Törőcsik András (balra) kapura tör Váradi Ottó mellett az Újpesti Dózsa-Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgó-mérkőzésen, a Megyeri útonFORRÁS: MTI/NÉMETH FERENC

 

A magyar válogatottal részt vett az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon, 45 válogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett. Cselezése, helyzetfelismerése, ritmusváltásai és robbanékonysága nemzetközi szinten is kiugró pályafutásra predesztinálták, de – sokszor külső tényezők hatására – e lehetőségek töredékét sem sikerült megvalósítania. Pályafutását két nagy törés hátráltatta, az 1978-as argentínai világbajnokságon történt kiállítása, valamint 1979-es súlyos autóbalesete, amelyben megsérült a bal csípője, emiatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak a világválogatottba.

 

Törőcsik András régóta küzdött egészségi problémákkalFORRÁS: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

 

Nemzeti Sport, Körkép.sk, Origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!