Nyitókép: uefa.com
Eljött a várva várt nap, a labdarúgó Bajnokok Ligája döntője. Szombat este 21 órától a Manchester City és az Internazionale lép pályára a BL-trófeáért az isztambuli Atatürk Stadionban, a finálét az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben. Cikkünkben mindent megtalál, amit tudni érdemes a mérkőzés előtt.

Az Inter története során negyedszer, a Manchester City először nyerheti meg a klubfutball legfontosabb trófeáját.

 

Az olaszok a Portót, a Benficát és a Milant, az angolok pedig az RB Leipziget, a Bayern Münchent és a Real Madridot győzték le a tavaszi kieséses szakasz fináléig vezető útján.

Mindkét együttes tripázással zárhatja a szezont, de azért van különbség. A Manchester City a klasszikus hármas utolsó darabját gyűjtheti be (bajnokság, kupa, BL), nyolcadik csapatként az európai klubfutball történetében, ez legutóbb a Bayern Münchennek sikerült 2020-ban. Az olasz bajnokság legjobbja a Napoli volt, de az Inter így is három kupával zárhatja a szezont (Coppa Italia, olasz szuperkupa, BL).

 

Kép forrása: m4sport.hu

 

 hirdetes_300x300  

A BL-döntő 21 órakor kezdődik, de az M4 Sporton már 19.30-tól élőben vezetik fel a mérkőzést, melyen a lengyel Szymon Marciniak játékvezető dirigál majd.

 

Nézzük a számok segítségével, mitől és miért különleges az idei BL-finálé!

 

1 – a szombati BL-döntő lesz a Manchester City és az Inter első egymás elleni mérkőzése az európai kupák történetében.

0 – sőt, bármennyire hihetetlen, de a City még soha nem találkozott olasz ellenféllel a BL kieséses szakaszában.

20% – az Internek eddig öt kieséses BL-párharca volt angol csapatokkal, ebből azonban csak egyet nyert meg (Chelsea, 2009/10), igaz, abban a szezonban meg sem álltak a végső sikerig.

16 – legutóbb 16 éve, 2007-ben találkozott angol és olasz csapat a BL-döntőben, akkor az AC Milan Filippo Inzaghi két góljával győzte le a Liverpoolt. Testvére, Simone Inzaghi az Inter vezetőedzője.

189 – Edin Dzeko, az Inter bosnyák csatára 2011 és 2015 között ennyiszer lépett pályára a Manchester Cityben, két angol bajnoki címet is nyert a klubbal. Ő az egyike annak a hat játékosnak, aki mindkét BL-döntős csapatban szerepelt (+ Aleksandar Kolarov, Maicon, Joao Cancelo, Mario Balotelli, Patrick Vieira).

9 – mindkét csapatban van egy-egy argentin játékos, aki csatlakozhat ahhoz a kilenchez, akinek eddig sikerült Bajnokok Ligáját és világbajnokságot nyerni ugyanabban a szezonban. Az Interben Lautaro Martínez, a Cityben pedig Julián Álvarez. Viszont utóbbi lehet az első valaha, aki ugyanabban a szezonban nyer világbajnokságot és triplázik klubjával.

4 – Pep Guardiola lehet a negyedik edző, aki háromszor is megnyeri a Bajnokok Ligáját, 2009-ben és 2011-ben a Barcelonával ért a csúcsra. Akiknek már sikerült: Carlo Ancelotti (4), Bob Paisley (3) és Zinédine Zidane (3).

13 – amikor Guardiola edzőként legutóbb találkozott az Interrel a BL-ben (2010 tavaszán), nem lett jó vége: a Barca ugyan 1–0-ra nyert, de az elődöntős párharcot összesítésben 3–2-re elvesztette, így a Mourinho vezette milánóiak jutottak a döntőbe, amit meg is nyertek.

7 – Simone Inzaghi Olaszországban a kupák királya: legutóbbi hét döntőjét kivétel nélkül megnyerte. Három Coppa Italia (1 Lazio, 2 Inter) és 4 olasz Szuperkupa (2 Lazio, 2 Inter). A szombati BL-finálé edzői karrierje első nemzetközi kupadöntője lesz.

23 – a Manchester City lehet a Bajnokok Ligája 23. győztese, legutóbb 2012-ben a Chelsea elsőzött. Amennyiben szombaton angol győzelmet látunk, Manchester lesz a második város, amelynek két klubja is megnyerte a sorozatot (Milánó után).

42 – a Manchester Citynél csak az Arsenalnak (45) van több mérkőzése a BL kieséses szakaszában azok közül a csapatok közül, melyek nem nyerték meg a sorozatot.

299 – az Inter elleni finálén jöhet össze Pep Guardiola 300. győzelme a Manchester City edzőjeként.

52 – Erling Haaland 52 mérkőzésen 52 gólt szerzett a 2022/23-as szezonban. Legutóbbi hét mérkőzésén azonban csak egyszer volt eredményes.

1999 – ha már Haaland, eddig egyetlen norvég gól született a BL-döntők történetében, minden bizonnyal sokan emlékeznek Ole Gunnar Solskjaer Bayern München elleni győztes találatára a ’99-es finálé hosszabbításában. A Manchester United – Angliában azóta sem látott – triplázása azzal a góllal lett teljes.

3 – eddig csupán három játékosnak sikerült két különböző csapat mezében gólt szerezni BEK/BL-döntőben. A Manchester City csapatkapitánya, Ilkay Gündogan lehet a negyedik, a német válogatott középpályás a Dortmund találatát jegyezte a Bayern München ellen 2–1-re elveszített döntőben 2013-ban. Akiknek eddig sikerült: Velibor Vasovic (Partizan, Ajax), Cristiano Ronaldo (Manchester United, Real Madrid), Mario Mandzukic (Bayern München, Juventus).

2010 – az Inter az olasz futball legutóbbi BL-győztese, 2010-ben nyertek. Azóta csak a Juventus jutott el a döntőig (2015-ben és 2017-ben), de mindkétszer kikapott.

5 – szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, de ha az Inter lehozná kapott gól nélkül a City elleni mérkőzést, az lenne az ötödik ilyen meccse a mostani kieséses szakaszban. Erre eddig csak egy csapat volt képes, az Arsenal 2006-ban.

37 – Edin Dzeko lehet a legidősebb gólszerző a BL-döntők történetében, 37 évesen és 85 naposan dönthetne rekordot, amit jelenleg Paolo Maldini tart (36 év, 333 nap).

5 – öt olyan nemzet érdekelt a döntőben, melynek még nincs BL-győztes játékosa. Mindannyian az Inter játékosai: Hakan Calhanoglu (Törökország), Kristjan Asllani (Albánia), Henrih Mhitarján (Örményország), Samir Handanovic (Szlovénia), Milan Skriniar (Szlovákia).

 

 

M4Sport.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!