Nyitókép: Mandiner, Petry Zsolt archívuma

 

A Mandinernek adott hosszú és érdekes interjút a korábbi válogatott kapus, Petry Zsolt. A Hertha Berlinnel történt szerződésbontás után három évre volt szükséges ahhoz, hogy rendeződjön végre a helyzete. A jelenleg Törökországban dolgozó, a történtek után sem megtört kapuvédő jól érzi magát, tervei vannak, a német bíróság elsőfokon neki adott igazat, hamarosan pedig másodfokon is ítélet születik.

 

A német fővárosban 2015-től kezdve évekig kapusedzőként dolgozó szakember 2021 tavaszán azt mondta a lapnak, nem tudja megérteni, hogy

 

Európa hogyan tudott ilyen mélyre süllyedni, mint most”,

 

 hirdetes_300x300  

 illetve kritizálta a bevándorlással kapcsolatos európai politikát. Emellett azt is hozzátette, nem érti, hogy a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter miért mond véleményt társadalompolitikai kérdésekben.  Petryt ezt követően ad acta tették a másokat előszeretettel kioktató, a más véleménnyel szemben semmilyen elfogadást nem tanúsító németek.

 

A Mandiner Petry Zsoltot kérdezte.

 

Megbánta azt az ominózus 2021-es nyilatkozatát?

 

Nem. Inkább azt mondom, profibban kellett volna fogalmaznom, hogy ne tudjanak belekötni. Annak az interjúnak egyébként az volt az üzenete, hogy minden fél szabadon elmondhassa a véleményét. Úgy érzem, általánosságban kijelenthető, hogy kommunikáció szintje került mélyre. Nehezen kommunikálnak egymással a különböző oldalakon álló emberek. Ahogy Gulácsi Péter is elmondta az álláspontját, jogom van nekem is elmondani a saját véleményemet.

 

Mennyire viselte meg az a meghurcoltatás?

 

Az évek alatt a sport megtanított arra, hogyan kell felállni a pofonból. Ez ugyan egy kicsit más jellegű pofon volt, mert itt nem volt javítási lehetőség. Meg se kérdeztek, csak rám zúdítottak mindent. A legjobban nem is a saját sorsom viselt meg, hanem az, hogy hova jutottunk. Sok nehéz helyzetből kijöttem, de az, hogy 2021-ben az ember nem mondhatja el a véleményét, ha az egy konzervatív álláspontot képvisel, az nem normális. A saját tapasztalatom, hogy ezért rögtön megbélyegeznek. Ez viselt meg igazán. Hát, milyen világban élünk? És ez igaz az izraeli-palesztin vagy az orosz-ukrán helyzetre is. Elsősorban a propaganda vívja a háborút, és ez nem egy demokratikus világrendre vall.

 

Gulácsi Péterrel beszélt az eset óta?

 

Persze, az utóbbi időben többször beszéltünk, jóban vagyunk, kölcsönösen tiszteljük egymást. Azt mondta, ő sem gondolta volna, hogy ennyire elharapódzik ez az ügy. Engem nagyon zavart, hogy megpróbáltak szembe állítani vele, miközben a védelmében szólaltam fel. Ebből is tanultam. Bántott a tény, hogy többeket akaratomon kívül megbántottam, azzal, hogy a hangyából nem is elefántot, hanem dinoszauruszt csináltak, és beskatulyáztak. Én tiszteletben tartom mindenkinek a véleményét, azt kértem, hogy az enyémet is tartsák tiszteletben.

 

Mit csinált két és fél éven át?

 

Amíg le nem zárult az ügy, nem nagyon tudtam mocorogni. A Herthával peren kívül egyeztünk meg, az Axel Springer és dpa elleni per azonban most közeledik a végéhez. Első fokon mindkettőt megnyertem, másodfokon azonban február végén lesz döntés. Az hamar kikristályosodott, hogy Németországban nehéz lesz elhelyezkednem. Pedig bőven vannak terveim.

 

Amikor Markus Gisdol aláírt ősszel a török Samsunsporhoz, küldtem neki egy üzenetet, hogy gratulálok a kinevezéséhez. Egyből üzent, hogy szívesen látna a csapatában.

 

Korábban már dolgoztunk együtt a Hoffenheimnél, ismertük egymást, keresett valakit, aki felépítené a kapusképzés rendszerét. A szívemre hallgattam és belevágtam.

 

Nem ismeretlen terep Törökország, hisz korábban játszott is az ország élvonalában. A Fekete-tenger partján, Samsun városa nem tűnik rossz helynek. Lehet, hogy jobban is járt, mintha a német fővárosban marad?

 

A körülmények tényleg szuperek. Van egy hagyományos, sármos edzőközpontunk, reggeli közben rálátunk a Fekete-tengerre. Nem egy rossz látvány. Érdekes és élhető város, ötvöződik a vallásos iszlám és az újdonságokra való nyitottság. A sportág is rengeteget fejlődött itt, sok új stadion épült, és olyan emberekkel vagyok körülvéve, akik büszkék a vallásukra, az országukra, a családközpontú életükre.

 

Németországban folyamatosak a tüntetések a szurkolók részéről a szövetség új marketingszabályozása miatt, illetve az AfD elleni óriásdemonstrációhoz is csatlakoztak a berlini ultrák.

 

A véleményem szerint az az alapprobléma, hogy ilyen szinten belekerült a politika a sportba. Az UEFA korábban hozott egy döntést, hogy mindenféle politikai, vallási feliratot betilt. Felkerült a mezekre a Respect felirat. A tisztelet alapvető, ez egy szóban kifejezi ezt a felfogást. Tiszteld a másikat, az ellenfeledet, és ne politikai kérdések mentén dönts, mint az én esetemben. Vissza kell térnünk ahhoz, hogy játékosként és szurkolóként is a sport által meghatározott értékek legyenek az irányadóak. Érthetetlen és megdöbbentő volt számomra, hogy egy olyan legenda búcsúztatásán, mint Franz Beckenbauer Hoeness az AfD ellen kampányolt. Hát hova jutottunk?

 

Az interjú az eredeti felületén tovább folyatódik.

 

Mandiner.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.