Január elejétől újra megnyílt az önkéntes katonai szolgálat lehetősége Szlovákiában. Mindez a védelmi minisztérium új jogszabálya alapján.

 

A minisztérium szóvivője, Martina Balleková az érdeklődők létszámának növekedéséről számolt be. Jelenleg a kiválasztásra és magára a kiképzésre vonatkozó irányelvek kidolgozása zajlik. Az első önkéntesek már 2016-ban beléphetnek. Éves szinten 150 személy kaphat kiképzést.

 

Az önkéntes katonai szolgálat hossza 12 hét lesz. Az érdeklődőknek az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

 hirdetes_810x300  
  • Megbízhatóság,
  • Nem lehetnek büntetett előéletűek,
  • Államnyelv ismeret
  • Egészségügyi és mentális alkalmasság

 

A kiképzés helyszíne Túrócszentmárton és két részből fog állni – 9 hét alapképzés és 3 hét szakmai felkészülés.

A cél, hogy a végzősök alaptudást szerezzenek a katonai szolgálattal kapcsolatos dolgokról, és krízismenedzsmentből. Ezt követően katonai rangot kapnak, és a hadsereg tartalékosai közé kerülnek.

 

A képzés ideje alatt ingyenes ellátás és szállás biztosított, felszerelést is kapnak, valamint 375 euró juttatást. Ezen kívül átfizetik számukra az utazást és egyéb, szociális- ill. egészségügyi juttatásokra is jogosultak lesznek.

Az önkéntes katonai szolgálat az aktív tartalékosok létszámkiegészítésének egyik módja. A legjobbak ugyanakkor a hivatásos hadsereg kötelékébe is bekerülhetnek, magyarázta Martin Glváč védelmi miniszter.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!