Bár az internethasználók több mint háromnegyedének van közösségi média fiókja, a hirado.hu oldalán elkészíthető kvíz eredményei megmutatták, hogy a felhasználók egyáltalán nincsenek tudatában annak, miképpen is használják a közösségi hálózatokat.

 

A válaszadók közül tízből egy nem gondolja, hogy a baráti körén kívüliek láthatják az oldalait és posztjait, s így megkönnyíti, hogy személyes információi rossz kezekbe kerüljenek, vagy kiberbűnözők személyazonosság-lopásra vagy pénzügyi csalásra használják fel azokat.

 

A kutatás megállapította, hogy a felhasználók komoly veszélybe sodorják magukat, amikor barát felkéréseket fogadnak el: meglepő módon 12%-uk ismerte el, hogy bárkit hozzáad a barátlistájához, függetlenül attól, hogy ismeri-e az illetőt vagy nem.

 

 hirdetes_810x300  

Amikor a „barátok” iránti bizalomra került sor, a megkérdezettek negyede válaszolta, hogy habozás nélkül kattintana olyan hivatkozásra, amelyet valamelyik ismerőse küldött, anélkül, hogy megkérdezné, mi az, vagy arra gondolna, hogy esetleg a küldő fiókját feltörték.

 

A közösségi médiát használók veszélyes játékot űznek azzal, hogy nem hozzáértőként viselkednek, és ezáltal egyszerű hozzáférést biztosítanak idegenek számára személyes adataikhoz és információikhoz. Mivel a közösségi média profilok betekintést engednek a magánszféránkba – kezdve a születésnapoktól a címeken át az utazási tervekig – egy kiberbűnözőnek nem kerül nagy fáradtságába, hogy értékes információkat kutasson és használjon fel, vagy ellopja a személyazonosságunkat haszonszerzési célból. Ez pedig még egyszerűbbé válik számára, ha feltétel nélkül a barátunkká fogadjuk.

 

hirado.hu

nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!