Február 22-éig a budapesti Fővárosi Törvényszék átadta a besztercebányai büntetőbíróságnak Jozef Roháčot – közölte az MTI megkeresésére a magyar bíróság pénteken.

 

 

A bíróság azt írta: „a más ügyben előzetes fogva tartásban lévő Jozef R. terheltet a Fővárosi Törvényszék 2016. január 7-i jogerős végzése értelmében 2016. január 11-től 2016. február 22-ig ideiglenesen átadja a Banska Bystricai Büntetőbíróság előtt folyamatban lévő büntetőügyben elrendelt igazságügyi szakértői vizsgálat végrehajtása céljából a szlovák hatóságnak”.
 

Hozzátették: a szlovák hatóság az ideiglenes átadás időtartama alatt köteles őrizetben tartani a terheltet és a szlovákiai eljárás befejezését követően haladéktalanul, de legkésőbb február 22-ig visszaadni a magyar hatóságnak.
 

Jozef Roháč összevont büntetőpere az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében 2014. novemberében kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság korábban azért döntött a két ügy egyesítéséről, mert mindkettőnek Jozef Roháč a vádlottja.
 

 hirdetes_810x300  

A Roháčot azzal vádolja az ügyészség, hogy 1998-ban egy ismeretlen megbízásából lelőtte Fenyő Jánost, a Vico vállalatcsoport vezetőjét, Portik Tamás megbízásából pedig a budapesti Aranykéz utcában felrobbantotta – a Boros Tamásként emlegetett – Boros Józsefet, mert terhelő vallomást tett megbízójára egy másik bűnügyben. A büntetőeljáráshoz augusztusban egyesítette a Fővárosi Törvényszék az alvilágban Cinóberként ismertté vált D. Ferenc elleni, 1996 decemberében elkövetett emberölés ügyét is, amelyben a gyilkossággal Jozef Roháčot, felbujtóként pedig az Energol Rt. két korábbi igazgatóját, Portik Tamást és F. Attilát vádolják.

 

Roháč 1956-ban született Léván. A 80-as években megpróbált átszökni a határon – ezzel vált híressé, és részben emiatt került börtönbe, ahonnan nem sokkal bezárása után sikerült megszöknie. A szlovák rendőrségnek 7 napig tartott megtalálni őt, és visszavinni a börtönbe, ahonnan 1990-ben szabadult és egyből vállalkozni kezdett. 2008-ban hamis papírokkal fogták el Csehországban, és az ellene Magyarországon kiadott elfogatóparancs értelmében átadták a magyar hatóságoknak. Akkor még elengedték, mivel nem volt elég bizonyíték a bűnösségét bizonyítandó, viszont 2011-ben sikerült nemzetközi elfogatóparancs alapján újra bebörtönözni.

 

 

MTI, körkép.sk

Nyitókép: DennikN.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!