Robert Fico kormányfő a közmédia szombati beszélgetőműsorában kijelentette, hogy ha Szlovákiában más kormány lenne hatalmon, már „migránsok ezrei lennének itt.“ Szlovákia ma Fico szerint biztonságos ország, mert a kormány, ellentétben más országokkal, nem becsülte le a migránsproblémát.

 

Azért nincsenek migránsok Szlovákiában, mert nem engedtük, hogy idejöjjenek, és ellentintézkedéseket foganatosítottunk. A migránsok nagyon jól tudták, hogy ha Szlovákiát választották volna tranzitországnak Németország felé, letartóztatjuk és azonnal elküldjük őket“ jegyezte meg Fico.

 

Megismételte, hogy a párizsi és németországi események után bizonyosságot nyert a figyelmeztetés, hogy az ellenőrzés és irányítás nélküli migrációs hullám  összefügg a terorista és szexuális támadásokkal. „Ezért visszautasítom azokat az állításokat, hogy Szlovákiában nincs jogunk beszélni ezekről a kérdésekről, mert elértük, hogy ne legyünk tranzitország“ jelentette ki Fico.

 

 hirdetes_810x300  

Bugár: a bevándorlás európai és nem szlovák probléma

 

A kormány álláspontja a Most-Híd elnöke szerint nem megfelelő. „Igaz, hogy a bevándorlás probléma, de elsősorban európai, é snem szlovák. Itt és most Szlovákiában nem oldjuk a migrációt, mert migránsok itt nincsenek é snem is akarnak ide jönni,“ mutatott rá Bugár, kiemelve, hogy a migránshullám kicsúcsosodásakor is a tavalyi év végén csak 15 személy folyamodott nálunk menekültstátuszért. „Ők jobban félnek Szlovákiától, mint Szlovákia fél tőlük,“ jegyezte meg a Most-Híd elnöke, aki szerint az ország megteheti, hogy higgadt fejjel megoldásokat keressen.

 

Bugár szerint nem vagyunk olyan helyzetben, hogy a kormánynak összefüggő muszlim közösségről lehessen beszélnie. „Ha egy adott vallási csoportról beszélünk, az a kolektív bűnösség képét vetítheti elő. Ez pedig nagyon veszélyes. Nem volna szabad ilyenről beszélnünk“ tette hozzá Bugár. „Miért használja ezt a kormányfő? Azt mondja, hogy védik Szlovákiát. Szerintem viszont az ország megfelelően védve van a törvények által“ fogalmazott.

 

Fico szerint migráns gettók alakulhatnak

 

Ha más kormány lenne Szlovákiában, már több ezer migráns, főleg muszlim lenne itt Fico szerint. „Ha valamilyen kormány ezt megteszi, a párizsihoz hasonló gettók jöhetnek itt létre, amivel képtelenek leszünk megbirkózni, mert ezeket az embereket nem tudjuk természetes módon beintegrálni a társadalomba. Mi van azon, hogy nyíltan beszélünk erről? Mi már az igazság kimondásától is félünk,“ jegyezte meg a kormányfő.

 

Igen,  mondjunk igazat, de akkor mondjuk ki azt is, hogy feleslegesen keltünk félelmet, hogy ha más kormány jön, akkor az megengedi. Minden parlamenti párt a kvóták ellen szavazaott. Azt gondolja, hogy a választások után majd azt mondja, hogy az akkor volt, most pedig megszavazzuk? Én ezt nem tudom elképzelni” reagált Bugár.

 

Fico szerint viszont az ellenzéki pártok csak azért játszanak ilyen játékot, mert érzik, hogy a közvélemény erősen migránsellenes.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!