Ha nem sikerülne megerősíteni a korlátlan mozgást biztosító schengeni térség külső határait, Európának szüksége lehet egy „tartalék határrendszerre” is Bulgária és Macedónia vonalán – vélte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában. A politikus szerint a menekültválság megoldásához szükség van a közös európai határ- és parti őrség létrehozására, valamint arra, hogy Törökország teljesítse az EU-val szembeni kötelezettségvállalásait.

 

 

 

A migrációs probléma megoldásának lényege elsősorban abban van, hogy nyomást kell gyakorolni az érintett felekre a szíriai belpolitikai helyzet rendezése érdekében. „A szíriai háború teszi ki a migrációs válság motivációinak mintegy felét” – mutatott rá Bohuslav Sobotka.
 

 

 hirdetes_810x300  

„Meg kell erősítenünk a külső schengeni határok őrzését, és fel kell állítanunk a közös európai határ- és parti őrséget” – fejtette ki a cseh kormányfő. „Amennyiben azonban semmi sem fog működni, Bulgária és Macedónia vonalán egyfajta tartalék határvédelmi rendszert kell létrehoznunk, olyan műszaki intézkedéseket kell ott foganatosítani, hogy szabályozni tudjuk a migrációt, ha azt Törökországban és Görögországban már nem sikerült megállítani” – körvonalazta elképzelését Bohuslav Sobotka.
 

 

Brüsszelben Csehország továbbra is olyan reális, megvalósítható intézkedések meghozatalát fogja támogatni, amelyekkel kezelni lehetne a migrációs válságot – tette hozzá.
 

 

A cseh miniszterelnök ugyanakkor megismételte, hogy Prága kész segítséget nyújtani más országoknak a menekültválság kezelésében, amennyiben ezt kérik.

 

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!